Холандия приземи изненадата Чили, след като победи с 2:0 в директен сблъсък за първото място на група "В" на Мондиал 2014. По този начин "лалетата" завършиха като лидери с пълен актив от 9 точки и очакват втория в група "А" - най-вероятно Мексико. Чилийците пък може да се изправят срещу домакина Бразилия, ако "селесао" спечели предстоящия си мач с Камерун. Южноамериканците остават втори в група "В" с 6 т.

Головете в мача отбелязаха Лерой Фер с глава в 77-ата минута и Мемфис Депай в продължението след пас на Ариен Робен отляво.

Двата отбора започнаха предпазливо срещата и постепенно преминаха в атака. Като изключим няколко удара от далечно разстояние реално пред Холандия и Чили се откри по една отлична възможност за гол. Първият сериозен шанс пред "лалетата" бе в 40-ата минута, когато Робен проби през центъра на защитата и очи в очи с Клаудио Браво стреля в покрай лявата му греда. Четири по-късно бе възможността и пред южноамериканците. След центриране от фаул от централната част на терена Гутиерес бе оставен сам на дузпата и като по чудо ударът му с глава не се спря в мрежата.

След почивката високото темпо се запази. Атаките към двете врати се редяха една след друг. Лекият натиск на холандците след 70-ата минута доведе до резултата. Току-що влезлият Лерой Фер бе оставен непокрит в малкия пеналт и с глава насочи топката във вратата на Браво за 1:0.

Малко след това пък чилийците претендираха за дузпа. След корнер Де Йонг насочи топката към собствената си врата. Тя обаче се спря в ръката на негов съотборник, който в същото време бе "прегърнал" играч в бяло. Наистина спорен момент, с който главният съдия Бакари Гасама не пожела да рискува иначе спокойното ръководене на срещата. До последния съдийски сигнал играта се пренесе изцяло в половината на Холандия. Въпреки това в продължението Мемфис Депай се възползва от пас на Робен отляво след контраатака и оформи крайното 2:0.

СХЕМАТА НА ИГРА
ХОЛАНДИЯ (3-4-1-2): Холандците бяха с изключително офанзивна схема на игра и в същото време добре подсигурена в дефанзивен план. Блинд, Влаар и Де Врай образуваха защитния вал. Каут, Де Йонг, Вийналдум и Янмаат пък оформиха средната линия, като пред тях Снайдер имаше за цел да извежда организира играта. В предни позиции действаха Джърмейн Ленс и Ариен Робен.

ЧИЛИ (3-4-1-2): Същата схема като на холандците бяха заложили в Чили. Силва, Медел и Хара бяха в защита, като пред тях Исла, Арангис, Диас и Мена действаха в средата на терена. Исла и Мена пък помага активно в защита, когато това се налагаше. В предни позиции оперираха Варгас и Санчес, а зад тях Фелипе Гутиерес.

КЛЮЧОВИЯТ МОМЕНТ
Влизането на Лерой Фер в 75-ата минута, който само две по-късно отбеляза за 1:0.

СЪДИЯТА
Бакари Гасама показа увереност в мача. Допусна малко по-твърда игра и се опита с думи да овладее емоциите на терена. На два пъти Чили искаше дузпа, като при втория дори имаше игра с ръка дори и до тялото на играч в бяло. Гамбиецът обаче реши да не рискува и не се нае да посочи бялата точка.

МАЧЪТ ПО МИНУТИ - ТУК!
ПЪЛНА ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ГРУПА "В" - ТУК!
ХОЛАНДИЯЧИЛИ2_16.jpg
2:0
1:0 Лерой Фер (77), 2:0 Мемфис Депай (90+2)
СЪСТАВИТЕ
ХОЛАНДИЯ:
1. Яспер Силесен
5. Дейли Блинд
2. Рон Влаар
3. Стефан Де Врай
7. Дарил Янмаат
10. Уесли Снайдер
(75 - 18. Лерой Фер)
6. Найджъл Де Йонг
20. Джорджиньо Вийналдум
17. Джърмейн Ленс
(69 - 21. Мемфис Депай)
15. Дирк Каут
(89 - 14. Теренс Конголо)
11. Ариен Робен

Жълт картон: Дейли Блинд
ЧИЛИ:
1. Клаудио Браво
5. Франсиско Силва
(71 - 10. Хорхе Валдивиа)
17. Гари Медел
18. Гонсало Хара
2. Еухенио Мена
16. Фелипе Гутиерес
(
46 - 15. Жан Босежур)
21. Марсело Диас
4. Маурисио Исла
20. Чарлс Арангис
11. Едуардо Варгас
(80 - 9. Маурисио Пиния)
7. Алексис Санчес

Жълт картон: Франсиско Силва
2_063.jpg
Град:
Сао Пауло
Стадион
„Арена Коринтианс“
Капацитет:
65 807 места
2_06.jpgСъдия:
Бакари Гасама (Гамбия)
Асистенти:
Еварист Мендуанде (Камерун)
и Фелисиен Кабанда (Руанда)
Четвърти съдия:
Жоел Агилар (Салвадор)

СХЕМАТА НА ХОЛАНДИЯ
0.holland.jpg

СХЕМАТА НА ЧИЛИ
0.chile.jpg

ВИТРИНА НА МАЧА
2
Голове
0
10
Удари
7
5
Точни удар
1
5
Неточни удари
6
2
Корнери
7
1
Засади
2
26
Нарушения
14
1
Жълти картони
1
0
Червени картони
0
36%
Притежание на топката
64%

ГОЛОВЕТЕ
1:0 Лерой Фер (77)


2:0 Мемфис Депай (90+2)