Литекс победи "Ботев" (Пловдив) с 3:0 в последен мач от 38-ия кръг на "А" група. Успехът нареди "оранжевите" на точка зад ЦСКА в битка за второто място в "А" група, докато "Ботев" е твърдо четвърти в таблицата. Загубата е 30-а за треньора на "Ботев" Станимир Стоилов, който записа мач номер 200 като треньор в "А" група.
 
"Канарчетата" започнаха агресивно двубоя в Ловеч и още в третата минута имаха възможност да затруднят Литекс, но спорна засада спря атаката на гостите. Малко по-късно Божинов можеше да вкара с глава при атака на Литекс, но не уцели вратата.
 
"Оранжевите" откриха резултата в седмата минута. Симеон Славчев даде преднина на домакините, след като надскочи Абел Анисе при центриране от корнер и прати топката в мрежата на Адам Стаховяк. Двата тима опитаха няколко опасни атаки след попадението, но не затрудниха особено двамата вратари. В 39-ата домакините за втори път удариха съперника. Джордан разстреля Адам Стаховяк, след като беше изпуснат от Алесандру Бенга след извеждащо подаване от дълбочина, при което овладя топката на гърди и с мощен изстрел с десния крак я изпрати неспасяемо в горния ляв ъгъл на вратата на гостите.
 
Втората част започна вяло, а треньорът на "Ботев" Станимир Стоилов направи две бързи смени с мисъл за финала за Купата на България с Лудогорец на 15 май. В игра се появиха Мариян Огнянов и Луис Педро, за сметка на застрашените от получаване на жълт картон Абел Анисе и Томаш Иршак. С напредване на втората част "Ботев" заигра по-активно, а Литекс се прибра в собствената си половина и разчиташе на контраатаки и статични положения.
 
Тактиката на "оранжевите" даде резултат и в 68-ата минута резултатът стана класически.Момчил Цветанов проби по лявото крило, центрира на точката на дузпата, където връхлитащият Джордан я вкара за трети път във вратата на "Ботев". Попадението бе под номер 18 за Джордан от началото на сезона, с което той се изравни с Маркиньос. До края на мача "канарчетата" продължиха да нападат и да бъдат по-активни, но без да застрашават особено вратата на Литекс.
 
С класическия успех над "Ботев" тази вечер "оранжевите" ще имат възможност да атакуват втората позиция в шампионата, на която е ЦСКА. На тима на Миодраг Йешич предстои гостуване на Локомотив (Пловдив) и домакинство на "Левски". Ботев пък посреща ЦСКА и почива в последния кръг.

ЛИТЕКС - "БОТЕВ" (Пд) 3:0
1:0 Симеон Славчев (7), 2:0 Джордан (39), 3:0 Джордан (68)

МАЧЪТ ПО МИНУТИ - ТУК

000000000_litex_botev_sastav.jpg
lit.jpg
ЛИТЕКС:  12.Илко Пиргов, 13.Васил Божиков, 5.Николай Бодуров (к), 18.Илия Миланов, 16.Страхил Попов jalt.jpg, 33.Джемал Берберович, 6.Симеон Славчев, 19.Румен Руменов (smqna.jpg 87' Александър Цветков), 77.Момчил Цветанов (smqna.jpg 84' Иван Горанов), 70.Данило Асприля, 9.Джордан
Резерви: 30.Евгени Александров, 23.Иван Горанов, 22.Пламен Николов, 10.Юрген Джазула, 88.Никола Колев, 21.Александър Цветков, 11.Мирослав Манолов
Треньор: Миодраг Йешич

000000000_botev_love4_sastav.jpg
2_13.jpg
„БОТЕВ“ (Пд)
: 1.Адам Стаховяк, 28.Филип Филипов, 83.Сивард Спрокел, 6.Алесандру Бенга, 14.Веселин Минев (к), 16.Томаш Иршак (smqna.jpg54' Луис Педро), 88.Георги Сърмов jalt.jpg, 17.Абел Анисе (smqna.jpg46' Мариян Огнянов), 22.Ромарио Кортзорг jalt.jpg (smqna.jpg72' Иван Цветков), 10.Вандер Виейра, 9.Юнес Хамза jalt.jpg
Резерви: 27.Илия Николов, 24.Димитър Везалов, 15.Луис Педро, 7.Мариян Огнянов, 19.Иван Цветков, 3.Феребори Доре, 8.Алесандру Куртеан
Треньор: Станимир Стоилов

Ловеч, Градски стадион
Съдия: Цветан Кръстев
Жълти картони: Юнес Хамза, Георги Сърмов, Ромарио ("Ботев" Пд), Страхил Попов (Литекс)

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И ГОЛМАЙСТОРСКА ЛИСТА