"Ботев" (Пловдив) и Лудогорец завършиха 0:0 в мач от 37-ия на "А група и по този начин "канарчетата" остават непобедени от разградчани. И предишните три срещи между двата отбора през сезона завършваха наравно, като картинката се повтори и днес в Коматево. Избраниците на Станимир Стоилов обаче повече могат да съжаляват за изпуснатата възможност да се поздравят с успеха. В края на мача греда от изгодна позиция удари Томаш Иршак, а в добавеното време Иван Цветков за малко щеше да отбележи от пряк свободен удар. Иначе пропуски направиха и започналите титуляри в атаката на "жълто-черните" Феребори Доре и Юнес Хамза.

Равенството в Коматево не е фатално за Лудогорец, който с победата си с 1:0 над ЦСКА преди дни си подпечата третата поредна шампионска титла. Разградчани имат 75 точки и продължават да са убедителен лидер в "А" група. ЦСКА е с 67, а утре приема Литекс, който е с 66. "Ботев" (Пд) пък е на 4-ото място с 64 точки.

dore_botev.jpg

"Ботев" (Пловдив) започна в схема 4-4-2

botev_ludogorec_sastav.jpg

Лудогорец започна в схема 4-2-3-1
ludogorec_komatevo_sastav.jpg

Мачът в Коматево протече при леко превъзходство на избраниците на Станимир Стоилов. Първата по-опасна атака беше организирана от домакините. В 6-ата минута Хамза получи извеждащ пас зад отбраната на Лудогорец, стреля по диагонал, но неточно. Десет минути по-късно разградчани отговориха с добра атака, която завърши с удар на Жуниор Кишада от 20-ина метра, който излезе в аут. По-късно пък Анисе пропусна да открие за "канарчетата", а в 45-ата минута Мариян Огнянов центрира от корнер, Сърджан Лукин засече с глава, но за късмет на шампионите топката попадна право в ръцете на Владислав Стоянов.

След почивката пред Доре се откриха две добри възможности да отбележи гол, но първо Светослав Дяков го блокира добре, а в 63-ата минута снажният нападател на "Ботев" стреля в аут. Включването на Дяков сред титулярите на Лудогорец беше изненадата в състава на Стойчо Стоев. Спецът реши за мача в Коматево да остави на пейката Безяк и Мисиджан, а шанс за изява отначалото получи Йерун Луму, който донесе победата над ЦСКА с попадението си в края на сблъсъка в Разград.

Днес обаче Луму имаше трудната задача да се надиграва с Йордан Христов, който почти не му позволи да играе с топката. При едно от редките центрирания на холандеца в 75-ата минута, Михаил Александров стреля от добра позиция, но Стаховяк улови. В 81-ата минута пък включилият се в атака Александър Александров опита да изненада стража на домакините с ножичен удар. Стаховяк обаче внимаваше и спаси.

В заключителните минути "Ботев" притисна противника в собственото му поле, но до гол не падна. В 90-ата минута Томаш Иршак пропуска отлична възможност. Вандер Виейра се пребори за топката с Кайсара, видя свободния си съотборник, който се озова сам срещу Стоянов фронтално на вратата на Лудогорец, но вместо да отбележи, нацели дясната греда с удар по земя. В добавеното време пък Иван Цветков пропусна да вкара от пряк свободен удар, изпълнен от границата на наказателното поле и така спорът между "Ботев" и Лудогорец отново завърши без победител.

Следващият им сблъсък е далеч по-интригуващ - битката за Купата на България на 15 май в Бургас.

Мачът по минути - ТУК!

"БОТЕВ" (Пд) - ЛУДОГОРЕЦ 0:0

2_13.jpg
„БОТЕВ“ (Пд)
: 1.Адам Стаховяк, 11.Йордан Христов jalt.jpg, 4.Серджан Лукин, 6.Алесандру Бенга, 28.Филип Филипов jalt.jpg, 16.Томаш Иршак jalt.jpg, 17.Абел Анисе, 7.Мариян Огнянов (87 -smqna.jpg 19.Иван Цветков), 8.Алесандру Куртеан (60 -smqna.jpg 22.Ромарио Кортзорг), 3.Феребори Доре, 9.Юнес Хамза (76 -smqna.jpg 10.Вандер Виейра)
Резерви: 27.Илия Николов, 24.Димитър Везалов, 15.Луис Педро, 10.Вандер Виейра, 22.Ромарио Кортзорг, 88.Георги Сърмов, 19.Иван Цветков
Треньор: Станимир Стоилов


ЛУДОГОРЕЦ: 21.Владислав Стоянов, 80.Жуниор Кайсара, 55.Георги Терзиев, 15.Александър Александров, 25.Йордан Минев jalt.jpg, 18.Светослав Дяков (к), 8.Фабио Ешпиньо, 84.Марселиньо (69 -smqna.jpg 23.Христо Златински), 95.Йерун Луму (79 -smqna.jpg 93.Върджил Мисиджан), 7.Михаил Александров jalt.jpg, 11.Жуниор Кишада (52 -smqna.jpg 9.Роман Безяк jalt.jpg)
Резерви: 99.Иван Чворович, 77.Витиня, 4.Теро Мантула, 23.Христо Златински, 17.Даниел Абало, 9.Роман Безяк, 93.Върджил Мисиджан
Треньор: Стойчо Стоев


Коматево, "Спортен комплекс "Ботев" 1912"
Съдия: Николай Йорданов
Жълти картони: Йордан Христов, Томаш Иршак, Филип Филипов ("Ботев" Пд); Йордан Минев, Роман Безяк, Михаил Александров (Лудогорец)

БАЛАНС: 5 мача, 2 победи за Лудогорец, 3 равенства, г.р. 6:3 за Лудогорец

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И ГОЛМАЙСТОРСКА ЛИСТА