"Ботев" (Пловдив) постигна победа с 1:0 при гостуването на Черно море на негостоприемния стадион "Тича" в мач от 36-ия кръг на "А" група. В герой за "канарчетата" на Станимир Стоилов се превърна Алесандру Куртеан. Румънецът наказа Георги Китанов в 20-ата минута и това се оказа достатъчно на тима му да измъкне трите точки от калния терен. Освен това успехът на "Ботев" може да се счита за исторически, тъй като е първи над Черно море във Варна от 20 години насам.

Така "жълто-черните" успяха да прекъснат черната си серия като гост в първенството. За последно "канарчетата" се поздравиха с победа извън Пловдив в шампионата срещу Славия (2:1) на 1 декември 2013 г.

След като днес Мъри надхитри Георги Иванов-Гонзо, "Ботев" съкрати разликата с Литекс и ЦСКА, съответно на 3 и 4 точки, преди мача на "червените" с Лудогорец.

Срещата на "Тича" протече спокойно и дори равностойно, но "моряците" така и не успяха да отбележат, въпреки че създадоха няколко положения пред Адам Стаховяк.

За гостуването във Варна Мъри не можеше да разчита на контузения Юнес Хамза, а и другият голмайстор Феребори Доре липсваше, тъй като е наказан. При това положение атаката на "Ботев" водеше опитният Иван Цветков.

0000000_4erno_more_botev.jpg

"Канарчетата" започнаха по-активно, обре в мача на "Тича" и още в 8-ата минута бяха много близо до откриването на резултата, когато Георги Сърмов отправи много хубав удар от дистанция, но Китанов с вещина спаси. Избраниците на Гонзо отговориха с опасен удар на Коконов от границата на наказателното поле, но покрай целта. В края на първата част "моряците" бяха много близо до възстановяването на резултата, но Бакари не успя да засече отблизо центриране на Михаил Венков.

След почивката Черно море се нанесе изцяло в половината на "жълто-черните" с опит да промени резултата. В 50-ата минута Венков за пореден път проби по лявото крило и центрира около точката на дузпата, където Георги Божилов засече с летящ плонж, но не намери целта. В последните минути натискът на домакините се усили, но възпитаниците на Станимир Стоилов бяха безгрешни в днешната среща и не се пропукаха.

След победата "Ботев" събра актив от 63 точки и заема 4-ото място, на 3 зад третия Литекс, който почива в този кръг. Черно море е шести с 51 точки.

Maчът по минути
- ТУК!
 
ЧЕРНО МОРЕ - "БОТЕВ" (Пд) 0:1

0:1 Алесандру Куртеан (20)


ЧЕРНО МОРЕ: 33.Георги Китанов, 25.Сашо Александров, 5.Стефан Станчев, 6.Кирил Котев (к) (46 -smqna.jpg 24.Слави Сталев jalt.jpg ), 4.Михаил Венков, 10.Тодор Паланков, 8.Еденилсон Бергонси (59 -smqna.jpg 3.Даниел Георгиев), 14.Георги Божилов, 17.Иван Коконов (76 -smqna.jpg 30.Димо Атанасов), 9.Бакари, 11.Валери Домовчийски
Резерви: 1.Ник Дашев, 24.Слави Сталев, 7.Бекир Расим, 91.Живко Атанасов, 3.Даниел Георгиев, 99.Атанас Петров, 30.Димо Атанасов
Треньор: Георги Иванов

2_13.jpg
„БОТЕВ“ (Пд)
: 1.Адам Стаховяк, 11.Йордан Христов, 4.Сърджан Лукин, 6.Алесандру Бенга, 28.Филип Филипов, 88.Георги Сърмов, 7.Мариян Огнянов (64 -smqna.jpg 17.Абел Анисе), 8.Алесандру Куртеан, 22.Ромарио Кортзорг (73 -smqna.jpg 16.Томаш Иршак), 9.Луис Педро, 19.Иван Цветков (к) (90+1 -smqna.jpg 24.Димитър Везалов)
Резерви: 27.Илия Николов, 16.Томаш Иршак, 24.Димитър Везалов, 2.Владимир Айтов, 20.Серкан Юсеин, 17.Абел Анисе, 10.Вандер Виейра
Треньор: Станимир Стоилов


Варна,
стадион "Тича"
Съдия: 
Никола Попов
Жълти картони: 
Слави Сталев (Черно море); Абел Анисе ("Ботев" Пд)

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И ГОЛМАЙСТОРСКА ЛИСТА