Реал (Мадрид) се класира за полуфиналите в Шампионската лига. Белия балет обаче трябваше да премине през кошмарни моменти в ада на "Сигнал Идуна Парк" в реванша от четвъртфиналите на турнира. Борусия (Дортмунд) победи с 2:0 в епичен мач, изпълнен с драма, няколко греди и пропусната дузпа.

Сблъсъкът изглеждаше предрешен след класическата победа на Белия балет в първата среща с 3:0, но домакините направиха сериозен опит да поднесат изненадата и бяха на крачка от истински подвиг.

”Жълто-черните” започнаха агресивно под бурната подкрепа от трибуните на "Сигнал Идуна Парк", но първата ситуация за гол беше пред тяхната врата. В 15-ата минута игра центриране на Коентрао се отби от ръката на Пишчек в наказателното поле и съдията Скомина побърза да посочи “бялата точка” - дузпа! Изпълни я Анхел ди Мария, но пропусна. Аржентинецът се подхлъзна при засилката си и стреля слабо в тялото на плонжиралия вратар Вайденфелер. В 24-ата минута Марко Ройс взриви стадиона, след като се възползва от грешка в отбраната на Реал и най-вече на Пепе, който върна неадекватно с глава след далечно центриране. Бързакът Ройс излезе сам срещу Икер Касияс, чукна топкато покрай него и стреля в празната врата за 1:0.

Футболистите на Борусия продължиха да налитат към вратата на гостите и в 37-ата минута защитата на противника отново беше поставена на колене. Ройс подаде на Левандовски в удобна позиция, полякът отправи коварен шут покрай Касияс. Топката се отби от гредата, а непокритият Ройс щеше да скъса мрежата отблизо за 2:0!

Веднага след почивката момчетата на Карло Анчелоти погледнаха по-смело напред и по-често владееха топката. Гарет Бейл в 48-ата минута отправи тежък шут от границата на наказателното поле. Роман Вайденфелер обаче внимаваше и изби право в краката на Ди Мария. Изстрелът на аржентинецът прелетя над вратата в аут. В 65-ата минута пък Ройс изведе перфектно Хенрик Мхитарян сам срещу Касияс. Арменецът финтира стража, но вместо да вкара в празната врата, уцели гредата. Защитата на мадридчани изпадна на няколко пъти в комични ситуации, и само късметът попречи да Борусия да ги накаже.

В 70-ата минута Пишчак отклони центриране към Мхитарян, той не успя да отиграе както трябва положението, но топката попадна в Гроскройц, който стреля силно. Само котешкия рефлекс на Касияс спаси Реал от трето попадение. В 80-ата минута незабележимият дотогава Бензема се освободи от Хумелс и би от границата на пеналта, Вайденфелер с вещина изби.

По този начин Реал взе реванш от вестфалци за отпадането през миналия сезон във фазата на полуфиналите. Преди година „жълто-черните“ унизиха "кралския клуб" с 4:1 в Дортмунд в първи полуфинал и победата с 2:0 в ответния двубой на „Сантяго Бернабеу“ не беше достатъчна на Белия балет.

Това беше първа загуба на Реал в последните им 11 мача в Шампионската лига – 9 победи и 1 равенство имаше тимът досега. Последното поражение на „белия балет“ беше именно от Борусия (Дортмунд) преди година.

Последният случай, когато Реал (Мадрид) не вкара гол в турнира беше преди три години – срещу Барселона. След това грандът от испанската столица е в серия от 34 поредни мача с поне един реализиран гол.
“Кралете” участваха на полуфинал в турнира в предишните три сезона, но не са играли на финал от 2002 г., когато победиха Байер (Леверкузен) с Димитър Бербатов.



 
 
boruisia.jpgБорусия (Дортмунд) – Реал (Мадрид) 2:0реал_1.jpg
(в първия мач 0:3
1:0 Марко Ройс (24), 2:0 Марко Ройс (37)

Дортмунд
, „Сигнал Идуна Парк“
Съдия: Дамир Скомина (Словения)
 

Борусия (Дортмунд): Роман Вайденфелер, Мануел Фридрих, Лукаш Пишчек, Оливер Кирх, Матс Хумелс, Ерик Дурм, Милош Йоич, Кевин Гроскройц, Хенрик Мхитарян, Марко Ройс, Роберт Левандовски
Резерви:
Йонас Хофман, Нури Шахин, Пиер-Емерик Обомеянг, Майкъл Лангерак, Сократис Папастатопулос, Марвин Дукш

 
Реал (Мадрид): Икер Касияс, Даниел Карвахал, Пепе, Серхио Рамос, Фабио Коентрао, Шаби Алонсо, Лука Модрич, Анхел ди Мария (73 - Каземиро), Гарет Бейл, Асиер Илараменди, Карим Бензема
Резерви: Рафаел Варан, Кристиано Роналдо, Начо, Алваро Мората, Иско, Диего Лопес


000000000.dortm_real2.jpg