Литекс направи равенство 0:0 като домакин срещу Черно море в мач от 27 кръг на "А" група. Двубоят откри плейофната фаза на шампионата. След края на редовния сезон, в който се изиграха 26 кръга, класирането бе разделено на две седмици. Отборите запазиха точките си от редовния сезон и продължават битката в плейофите. Въпреки издънката Литекс временно излиза на първо място с 58 точки, колкото има и Лудогорец. Предимството на ловчанлии е заради резултатите в преките двубои с разградчани - победа с 4:2 и равенство 0:0. Лудогорец обаче е с мач по-малко и при победа отново ще се върне на върха и дори ще поведе с 3 точки. Днешният двубой на Литекс по програма трябваше да се играе през уикенда, но тогава ще се състои първият четвъртфинал за Купата на България, в който "оранжевите" приемат Лудогорец.

Златомир Загорчич направи няколко промени в стартовия състав вероятно с оглед предстоящия първи четвъртфинал за Купата на България с Лудогорец в неделя. Треньорът не можеше да разчита на наказания капитан Симеон Славчев, но остави на резервната скамейка Ваюши, Илия Миланов и Асприля. В защита излязоха Страхил Попов, Бодуров и Иван Горанов, който смени Илия Миланов, и Васил Божиков с капитанската лента. В средата на терена си партнираха Никола Колев и Александър Цветков, а по крилата започнаха Джазула и Момчил Цветанов. В атака действаха Джордан и Том, като на моменти Джазула и Момчил Цветанов също помагаха на колумбийския таран.

Георги Иванов заложи в защитата на Черно море на Стефан Станчев, Котев, Живко Атанасов и Сашо Александров. В средата на терена излязоха Даниел Георгиев и Бергонси, а по крилата Коконов и Окоро. В атака си партнираха Георги Божилов и Валери Домовчийски.

Двубоят започна с положение за Черно море. Още в 4-ата минута Георги Божилов стреля от границата на наказателното поле, но Евгени Александров улови. Божилов и Окоро бяха двамата най-дейни футболисти на Черно море през целия двубой. Последва атака на Окоро, който опита да намери Божилов, но играч на Литекс изчисти топката. В 24-ата минута Джордан стреля отблизо, но вратарят Китанов спаси. Джордан пък бе най-добрият в редиците на Литекс, редом с Джазула. Постепенно играчите на Черно море показаха изключителна тактическа грамотност и затрудниха максимално Литекс. Домакините се лутаха в опитите да намерят път към вратата. Едва в 40-ата минута отново Джордан бе в центъра на събитията, когато уцели десния страничен стълб на вратата на "моряците". Той получи пас от Момчил Цветанов.

6_1.jpg

Второто полувреме продължи в същото темпо, гостите бяха добре подредени и не позволяваха по никакъв начин опасни атаки към вратата си. В същото време варненци разчитаха на контраатаките. В 56-ата минута при подобно нападение гостите претендираха, че неправилно е вдигнат флаг за засада. Загорчич извади Том и пусна Армандо Ваюши. Малко по-късно в игра за Литекс се появи и друг оставен да почива в началото на мача - Данило Асприля, който смени Момчил Цветанов. В 74-ата минута Загорчич увелчии офанзивната мощ, извади младока Никола Колев и пусна опитния Петър Златинов. До края на двубоя натискът на домакините от Ловеч се увеличи значително. Ваюши, Джордан, Златинов, Асприля и Джазула окупираха наказателното поле на гостите, но така и не стигнаха до чисто положение. "Оранжевите" опитваха повече с центрирания и изсипване на топката, което ги обрече на неуспех. В последните секунди Ваюши си спечели фаул отляво на атаката на Литекс. Петър Златинов стреля, но Китанов изби топката, която отиваше под гредата. При последвалия ъглов удар домакините не успяха да организират опасна атака.

Двубоят по минути ТУК

ЛИТЕКС - ЧЕРНО МОРЕ 0:0

lit.jpg
ЛИТЕКС:
30.Евгени Александров, 13.Васил Божиков - к, 5.Николай Бодуров, 23.Иван Горанов, 16.Страхил Попов, 10.Юрген Джазула, 88.Никола Колев (74 - 24.Петър Златинов), 21.Александър Цветков, 77.Момчил Цветанов (64 - 70.Данило Асприля), 8.Том (56 - 14.Армандо Ваюши), 9.Вилмар Джордан
Резерви: 12.Илко Пиргов, 33.Джамал Берберович, 18.Илия Миланов,70.Асприля, 24.Петър Златинов, 14.Армандо Ваюши, 11.Мирослав Манолов
Треньор:
Златомир Загорчич

  more1.jpg
ЧЕРНО МОРЕ:
33.Георги Китанов, 5.Стефан Станчев, 6.Кирил Котев - к, 91.Живко Атанасов, 25.Сашо Александров, 20.Стенли Окоро (61 - 30.Димо Атанасов), 3.Даниел Георгиев, 8.Еденилсон Бергонси, 17.Иван Коконов (89 - 24.Слави Сталев), 14.Георги Божилов, 11.Валери Домовчийски (78 - Тодор Паланков)
Резерви: 1.Ник Дашев, 24.Слави Сталев, 4.Михаил Венков, 7.Бекир Расим, 10.Тодор Паланков, 99.Илиев, 30.Димо Атанасов
Треньор: Георги Иванов

Градски стадион Ловеч
Съдия: Георги Димитров
Жълти картони: Момчил Цветанов, Александър Цветков (Литекс); Еденилсон Бергонси, Стенли Окоро, Сашо Александров (Черно море)

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ