Литекс отвя Берое с класическото 3:0 в предпоследния мач от 24-ия кръг на "А" група, игран на Градския стадион в Ловеч, където феновете на гостите от Стара Загора бяха повече от тези на домакините. "Оранжевите" очаквано се възползваха от грешната стъпка на Лудогорец, който по-рано днес направи 2:2 с "Ботев" (Пловдив), и разградчани имат преднина само от 1 точка пред ловчанлии.

След като "канарчетата" показаха новата си голова машина Юнес Хамза, вкарал и двата гола във вратата на шампионите, в Ловеч не останаха по-назад и стана ясно, че и те са направили добър трансфер тази зима. Още в дебюта си за "оранжевите" с 2 гола блесна колумбийският нападател Данило Асприля. Таранът откри резултата срещу Берое в 22-ата минута, след което се разписа по впечатляващ начин в добавеното време на първата част. Тогава Асприля развинти цялата отбрана на гостите и наказа Иван Караджов за 3:0. Между двата му гола точен за Литекс беше и капитанът Симеон Славчев, който не беше продаден тази зима, въпреки големия интерес към него. Талантът предпочете да играе в Ловеч и през пролетта. Наставникът Златомир Загорчич също така подсили състава си с качествени попълнения като Пламен Николов и Том, с което от Литекс показват, че гонитбата с Лудогорец за шампионската титла тепърва предстои.

За домакинството на Берое Загорчич заложи в центъра на отбраната на опитна двойка в състав от Николай Бодуров и Пламен Николов, докато Васил Божиков се завърна най-вляво на отбраната. В халфовата линия пък редом до Славчев и Джазула играеше младокът Никола Колев. Нападателното трио на ловчанлии стартира с колумбийците Джордан и Асприля, както и с Момчил Цветанов по лявото крило.

Треньорът на Берое Петър Хубчев пък остави звездата на тима Венцислав Христов на пейката при гостуването в Ловеч. Причината е, че нападателят очаква трансфер, но този път не става въпрос за ЦСКА. След като "армейците" цяла зима се ослушват и не плащат на старозагорци, в крайна сметка Христов може да се озове в друг клуб. Самият Хубчев намекна за това след края на днешния мач.

Двубоят започна малко по-късно от предвиденото, тъй като старозагорските фенове обсипаха терена с ленти, както и запалиха факли и бомбички, създавайки страхотна атмосфера на Градския стадион в Ловеч.

В 22-ата минута Литекс поведе. Новото попълнение Данило Асприля се разписа след каскада от финтове в наказателното поле на Берое, при които направи за смях цялата отбрана на гостите и от малък ъгъл наказа Караджов за 1:0. Малко след това Джордан пропиля идеален шанс за удвояване на резултата. Колумбиецът отне топката от противник в центъра на терена, напредна, озова се сам срещу Караджов, който обаче се намеси отлично и спаси. В 29-ата минута "оранжевите" покачиха на 2:0. Направилият слаб дебют за Берое македонец Стефан Спировски загуби топката в центъра на терена, Симеон Славчев му я отне и пусна към Момчил Цветанов на лявото крило, след което Шивача центрира към национала пред Караджов и капитанът на "оранжевите" вкара отблизо.

В добавеното време на първата част Асприля отново блесна. Новата машина за голове на Литекс се отчете с отлична индивидуална акция, след като отне топката пред очите на Владимир Зафиров, финтира на скорост Иво Иванов и стреля в долния ляв ъгъл на Караджов, пращайки топката в мрежата му за 3:0.

След почивката избраниците на Загорчич продължиха да надиграват противника, но нов гол не падна. В 68-ата минута Джордан пак нямаше късмет да порази вратата и стреля в аут от добра ситуация. Повторен дебют за Литекс в днешната среща направиха завърналият се от Турция бразилец Том, който влезе на смяна през втората част, както и изигралият цял мач централен защитник Пламен Николов. 

Мачът по минути - ТУК!

ЛИТЕКС - БЕРОЕ 3:0
1:0 Данило Асприля (22), 2:0 Симеон Славчев (29), 3:0 Данило Асприля (45+2)

lit.jpg
ЛИТЕКС: 30.Евгени Александров, 13.Васил Божиков, 5.Николай Бодуров, 22.Пламен Николов, 16.Страхил Попов, 6.Симеон Славчев (к), 10.Юрген Джазула (71-24.Петър Златинов), 88.Никола Колев, 70.Данило Асприля, 77.Момчил Цветанов (62-8.Том), 9.Уилмар Джордан (81-11.Mирослав Манолов)
Резерви: 1.Марин Орлинов, 23.Иван Горанов, 33.Джемал Берберович, 19.Румен Руменов, 24.Петър Златинов, 8.Том, 11.Мирослав Манолов
Треньор: Златомир Загорчич

ber.jpg
БЕРОЕ: 12.Иван Караджов, 6.Иво Иванов, 3.Владимир Зафиров, 15.Георги Динков (72-17.Салим Керкар), 28.Веселин Пенев, 21.Елиаш Да Силва (84-8.Самир Аясс), 18.Атанас Зехиров, 92.Стефан Спировски (75-70.Георги Костадинов), 9.Станислав Костов, 29.Елио Мартинс, 7.Георги Андонов
Резерви: 22.Благой Макенджиев, 2.Илия Мунин, 5.Борислав Стойчев, 70.Георги Костадинов, 8.Самир Аясс, 17.Салим Керкар, 10.Венцислав Христов
Треньор: Петър Хубчев


Ловеч, Градски стадион
Съдия: Ивайло Стоянов
Жълти картони: Пламен Николов, Никола Колев (Литекс), Стефан Спировски, Веселин Пенев (Берое)

Първият мач през сезона: Берое – Литекс 2:3

СЛЕДЕТЕ С БЛИЦ: "А" ГРУПА - ТРАНСФЕРИ И ПОДГОТОВКA

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ