Цветана Пиронкова е на път да реализира мечтата си и да спечели своята първа WTA титла. Българката се класира на финала в Сидни след сладък успех с 6:4, 6:3 срещу световната №6 Петра Квитова от Чехия. За трофея пловдивчанката ще спори с германката Анджелик Кербер, която е девета в света.

Решителният и очакван с огромен интерес сблъсък е в петък (10 януари) и ще започне около 10:00-10:30 часа българско време и отново ще бъде излъчван пряко с картина в Агенция БЛИЦ. Началният час на мача зависи от предходните срещи.

Преди този толкова важен двубой Цвети изрази увереност в собствените си сили. По пътя си към финала първата ни ракета показа точно това, особено при победата си над сочената за фаворитка за трофея Петра Квитова.

"Въпреки че съм на 100 места зад нея, всъщност не се чувствам като №108 в света, както е и класирането ми в ранглистата. Рекордът ми е №31... засега. От доста време съм на тура и съм играла срещу много от големите имена, побеждавала съм ги няколко пъти, така че това чувство не е нещо кой знае колко ново за мен. Мисля, че това бе една от причините, поради които се справих толкова добре днес и подобна победа само може да ме направи много щастлива", сподели Цвети.

Пиронкова каза и каква е причината за коренната промяна спрямо представянето й през миналия сезон. "Това, че имах толкова тежка година, ми помогна да подобря психиката си, както и играта си, защото според мен, когато загубиш даден мач, учиш два пъти повече, отколкото ако спечелиш. А аз имах доста загуби през миналия сезон, така че предполагам, че научих доста", отговори Пиронкова.

"Не мога да повярвам, че най-после достигнах на първи финал в WTA. Мечтая за това още откакто се помня и сега най-накрая успях. Ще се опитам да остана концентрирана, да не се вълнувам прекалено много... Все още, и просто да се концентрирам максимално за най-важния си мач за седмицата", добави Пиронкова, която има победа и загуба в двата си мача до момента с Кербер.

"Тя е много тежък противник. И двата пъти, когато играхме, мачовете бяха много оспорвани. Познавам играта й, знам какво да очаквам, но излизайки на корта, никога не знаеш какво ще се случи. Може да е лесно, може да е невероятно трудно, човек никога не знае. Просто ще изляза на корта и ще се наслаждавам на момента", завърши Пиронкова.