Черно море успя да победи драматично "Ботев" (Пловдив) с 1:0 в последната среща от 23-ия кръг на "А" група. Двубоят на "Тича" бе и последен мач от първенството за тази година.

Нищо чудно той да се окаже последен и за треньора на "жълто-черните" Станимир Стоилов. Столът на Мъри сериозно се разклати след ритника на Георги Иванов-Гонзо. Любопитното е, че ударът нанесе друг бивш левскар - юношата на "сините" Живко Атанасов, който реализира победното попадение за варненци в добавеното време.

След сладкия си успех Черно море прати "Ботев" (Пловдив) на 7-ото място. Варненци вече са шести с 40 точки, "жълто-черните" имат 39. След тях е Берое с 33 в актива си.

На "Тича" днес продължи лошата серия на "канарчетата", които в седми пореден мач в непревземаемата крепост на "моряците" не успяват дори да отбележат гол. Последното попадение за "Ботев" (Пд) в морската столица е на защитника Николай Домакинов при загубата с 1:3 на 28 февруари 2004 г.

Черно море нямаше победа над "канарчетата", откакто "жълто-черните" се завърнаха в елита, но късен гол на Живко Атанасов прекъсна черната серия.

На тежкия терен на "Тича" двата тима се вкопчиха в здрава битка още в началните минути. Първият удар в очертанията на една от двете врати дойде в 18-ата минута, когато Мариян Огнянов стреля право в ръцете на Георги Китанов. Минута по-късно Адам Стаховяк също трябваше да се намесва след шут на Бергонси. В 37-ата Стенли Окоро се контузи и бе заменен принудително от Иван Коконов, който за днешната среща остана на пейката заедно със Симеон Райков.

В 42-ата минута "жълто-черните", за които пък резерви бяха традиционните титуляри Иван Цветков и Вандер Виейра, пропиляха най-доброто си положение. Опитният защитник на Черно море Кирил Котев се подхлъзна, от което се възползва Луис Педро. Играчът на гостите овладя топката, напредна в наказателното поле и стреля покрай Китанов, но в последния момент Живко Атанасов се намеси и изчисти непосредствено пред голлинията.

И през втората част играта беше равностойна, като се водеше предимно битка в центъра на терена. В 57-ата минута "моряците" бяха много близо до откриване на резултата. Елведин Джинич не се намеси удачно след центриране на Михаил Венков и топката попадна в Георги Божилов. Нападателят обаче стреля неточно, което предизвика гнева на съотборника му Бакари, който беше непокрит вдясно, но не получи подаване.

В 68-ата минута появилият се на смяна Симеон Райков направи пробив по дясното крило и пусна пас в малкото наказателно поле, но там Коконов не успя да подложи крак и да се разпише. Две минути след това Огнянов не намери очертанията на вратата от удобна позиция. В 73-ата минута Китанов допусна изключително нелепа грешка. След слаб изстрел на Луис Педро младият страж не можа да улови топката, тя мина през краката му и се плъзна бавно към вратата, но своевременна намеса на Венков предотврати сигурното попадение.

В 79-ата Бакари опита атрактивно изпълнение от воле от границата на наказателното поле, но топката прелетя покрай целта.

Малко по-късно Джинич бе много близо до отбелязване на гол. При центриране от корнер бранителят на гостите се извиси и засече с глава, но в аут.

Упоритостта на "моряците" беше ознаменувана с гол в добавеното време на срещата. Райков центрира от корнер, включилият се в атака юноша на "Левски" Живко Атанасов се извиси в наказателното поле на "Ботев" и с глава препарира Адам Стаховяк за крайното 1:0.

Така Черно море постигна 11-ата си победа и ще зимува на 6-ото място, пращайки "жълто-черните" на 7-ата позиция.

Мачът по минути - ТУК!

ЧЕРНО МОРЕ - "БОТЕВ" (Пд) 1:0
1:0 Живко Атанасов (90+1)

  more1.jpg
ЧЕРНО МОРЕ: 33.Георги Китанов, 25.Сашо Александров, 90.Живко Атанасов, 6.Кирил Котев, 4.Михаил Венков, 3.Даниел Георгиев, 8.Еденилсон Бергонси, 21.Георги Илиев (90+3-5.Стефан Станчев), 14.Георги Божилов (63-11.Симеон Райков), 9.Бакари, 20.Стенли Окоро (37-17.Иван Коконов)
Резерви: 1.Емил Михайлов, 24.Слави Сталев, 23.Даниел Младенов, 5.Стефан Станчев, 17.Иван Коконов, 99.Атанас Петров, 11.Симеон Райков
Треньор: Георги Иванов

2_13.jpg
"БОТЕВ" (Пловдив)
: 1.Адам Стаховяк, 11.Йордан Христов, 83.Сивард Спрокел, 3.Елведин Джинич, 14.Веселин Минев, 16.Томаш Иршак, 88.Георги Сърмов, 17.Абел Анисе, 9.Луис Педро, 7.Мариян Огнянов (81-18.Станислав Костов), 15.Валери Домовчийски (77-10.Вандер Виейра)
Резерви: 33.Росен Андонов, 26.Артур Енрике, 27.Филип Филипов, 71.Борис Галчев, 18.Станислав Костов, 10.Вандер Виейра, 19.Иван Цветков
Треньор: Станимир Стоилов

Варна, стадион "Тича"
Съдия: Георги Йорданов
Жълти картони: няма

Първият мач през сезона: "Ботев" (Пловдив) - Черно море 2:0

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ