Литекс и ЦСКА направиха равенство 0:0 в дербито на 22 кръг на "А" група. Двубоят се игра на тежък терен в Ловеч под ръководството на съдията Вихрен Манев. След едната точка Литекс излезе на първо място с 47, колкото има и вторият Лудогорец. Шампионите обаче са с мач по-малко заради отложения двубой с Нефтохимик. ЦСКА излезе на четвърта позиция с 39 точки, но може да бъде изместен от "Ботев" Пловдив и "Левски", които играят в четвъртък. Това беше първа точка, която "армейците" спечелиха като гост срещу отбор от Топ 7 през този сезон.

Стойчо Младенов заложи на Райс Мболи на вратата, който смени контузения Томас Черни. В защита излязоха Апостол Попов, Валентин Илиев, Джаксън Менди и Жереми Фо-Поре. В средата на терена си партнираха Тодор Янчев и Ивайло Чочев, по крилата Марсиньо и Неманя Милисавлевич, а напред Емил Гъргоров и Мамади Сидибе, който зае титулярното място на Мартин Петров.

През първото полувреме двата тима не създадоха почти нито едно чисто голово положение. Двубоят премина в повече битка на тежкия терен, който на места беше и заледен. Все пак Литекс имаше повече атаки и удари към вратата на гостите от София. В 33-ата минута Джордан нанесе много опасен шут, но топката мина покрай вратата. Последва слаб удар на Сидибе с глава, който не затрудни Евгени Александров. Нападателят на ЦСКА показа желание и борбеност, но не успя да притесни кой знае колко "оранжевата" защита. В 37-ата минута бе най-опасното положение за домакините. След центриране от пряк свободен удар, топката изненадващо стигна до Васил Божиков, който бе почти на границата на малкото наказателно поле. От там обаче защитникът прати топката над вратата. В това положение обаче Божиков беше в засада. През първата част за Литекс разочарова Юрген Джазула, както и Момчил Цветанов. За ЦСКА Гъргоров изигра слабо полувреме.

7_1.jpg

През втората част ЦСКА заигра малко по-добре, като поне се опитваше да атакува. В 53-ата минута Сидибе опита да надиграе защитник и вратаря Александров, но извърши фаул в нападение. В 61-ата минута бе една от малкото грешки на съдията, след като даде фаул за откровена симулация на Момчил Цветанов на ъгъла на наказателното поле. Домакините обаче не се възползваха от шанса. В 69-ата минута футболистите на ЦСКА поискаха дузпа за игра с ръка на Божиков. При центриране Сидибе и защитникът бяха един до друг, топката тупна в земята, а след това срещна и ръката на защитника, която обаче бе твърде близо до тялото и дузпа не последва. Стойчо Младенов извади Марсиньо и пусна Мартин Петров, а в 82-ата минута на мястото на Сидибе вкара в игра и Християн Кировски. Последните минути бяха за ЦСКА, който организира две-три опасни атаки. В 87-ата минута Чочев центрира отляво, Мирослав Манолов не реагира добре, топката се отби от него и тръгна да влиза под гредата, но Евгени Александров я изби. В 88-ата минута след центриране в наказателното поле на Литекс Гъргоров свали с гърди към Кировски, който обаче не успя да нанесе удар. В последните секунди Антон Недялков бе изнесен на носилка след сблъсък и Литекс доигра двубоя в намален състав.

Двубоят по минути ТУК

ЛИТЕКС - ЦСКА 0:0


lit.jpg
ЛИТЕКС: 30.Евгени Александров, 16.Страхил Попов, 18.Илия Миланов-к, 3.Антон Недялков, 4.Васил Божиков, 6.Симеон Славчев, 21.Александър Цветков, 10.Юрген Джазула (46 - 24.Петър Златинов), 77.Момчил Цветанов (77 - 19.Румен Руменов), 11.Мирослав Манолов, 9.Джордан Хил (89 - 99.Георги Минчев)
Резерви: 12.Боян Пейков, 2.Кирил Динчев, 19.Румен Руменов, 22. Грозев, 24.Петър Златинов, 88.Никола Колев, 99.Георги Минчев
Треньор: Златомир Загорчич


cska.JPGЦСКА: 92.Райс Мболи, 19.Апостол Попов, 14.Валентин Илиев (к), 6.Джаксън Менди, 37.Жереми Фо-Поре, 5.Тодор Янчев, 18.Ивайло Чочев, 10.Марсиньо (77 - 17.Мартин Петров), 11.Неманя Милисавлевич (90+3 - 20.Омар Косоко), 23.Емил Гъргоров, 7.Мамади Сидибе (82 - 9.Християн Кировски)
Резерви: 99.Стоян Колев, 8. Дюлгеров, 20. Косоко, 25. Грънчов, 21.Василев, 17.Мартин Петров, 9.Християн Кировски
Треньор: Стойчо Младенов

Градски стадион в Ловеч
Съдия: Вихрен Манев
Жълти картони: Илия Миланов (Литекс); Тодор Янчев, Апостол Попов, Марсиньо (ЦСКА)

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ