Черно море победи с 2:0 Черноморец в морското дерби от 14-ия кръг на "А" група. Успехът за "моряците" дойде след голове на Симеон Райков в 11-ата минута и на Бакари в 92-ата.

Така Георги Иванов-Гонзо и момчетата му събраха 23 точки и отново свалиха "Левски" от 6-ото място. "Сините" са с 22 в актива си, а на 5-ата позиция е "Ботев" (Пловдив) с 24.

За гостуването на "Тича" треньорът на закъсалия Черноморец Димитър Димитров-Херо имаше доста проблеми с контузени футболисти. За капак капитанът Ванчо Траянов, който трябваше да започне титуляр, се контузи на загрявката и с лентата днес беше Яни Пехливанов. "Акулите" имаха записани едва 4 играчи като резерви.

"Моряците" на Гонзо започнаха много активно и още в 1-ата минута Ник Дашев трябваше да излезе извън наказателното си поле, за да изчисти хубав извеждащ пас към намиращия се в отлична форма Бакари. Натискът на Черно море се засили и резултатът не закъсня. В 11-ата минута Симеон Райков откри и хвърли в екстаз феновете на варненския тим. Стенли Окоро центрира отдясно, а от точката на дузпата Райков с глава прати топката неспасяемо в долния ляв ъгъл на Дашев за 1:0.

"Акулите" можеха с известна доза късмет да изравнят почти веднага, когато Георги Китанов не се справи с остро центриране на Чико Гомес и изпусна топката, но за негов късмет първи до нея стигна Кирил Котев, който я изчисти в ъглов удар. В 22-ата минута Райков можеше да отбележи втори гол, след като изненада Дашев с изпълнение на фаул от около 30 метра. Топката тупна коварно пред вратаря и се удари в гърдите му, след което бранител набързо я изби в корнер.

Шансът отново бе с него в 36-ата минута, когато от дъгата на наказателното поле Бакари стреля от воле, но право в напречната греда.

В ответната атака избраниците на Херо пропуснаха отлична възможност за изравняване. Фонсека навлезе в наказателното поле отдясно, финтира играч на домакините и стреля опасно, Георги Китанов отрази, а Фонсека не успя да уцели вратата при добавката и да вкара в опразнената врата.

След почивката "моряците" значително намалиха оборотите. Момчетата на Гонзо обаче бяха много прецизни в отбрана и не позволяваха на съперника да създава опасности пред Китанов.

В 58-ата минута Дашев се намеси добре, след като Бергонси засече с глава центрираната топка.

Черноморец се опитваше да създаде нещо, но нещата така и не се получаваха. В 70-ата минута Наджиб Амари стреля отдалеч, но Китанов улови.

В последните минути "моряците" отново се активизираха в предни позиции. В 85-ата минута Михаил Венков направи пробив и подаде към Бакари, нападателят предвидливо пропусна топката и намиращият се зад него Райков отправи удар, който обаче бе отразен от Дашев. Все пак във втората минута на даденото от рефера Николай Йорданов добавено време Бакари успя да ознаменува добрата си игра с гол и в този мач. Тъмнокожият нападател на Черно море изпревари стража на "акулите" Ник Дашев за топката, преодоля го и на празна врата оформи крайния резултат 2:0.

За Черноморец това е осма загуба от началото на първенството. Херо и момчетата му останаха с 12 точки в актива си и заемат 11-ото място.

Мачът по минути - ТУК!

ЧЕРНО МОРЕ - ЧЕРНОМОРЕЦ 2:0
1:0 Симеон Райков (11), 2:0 Бакари (90+2)

more1.jpg
ЧЕРНО МОРЕ:
33.Георги Китанов, 5.Стефан Станчев, 15.Александър Александров (к), 6.Кирил Котев, 4.Михаил Венков, 10.Тодор Паланков (62-7.Бекир Расим), 3.Даниел Георгиев, 20.Стенли Окоро (68-17.Иван Коконов), 11.Симеон Райков (87-25.Сашо Александров), 8.Еденилсон Бергонси, 9.Бакари
Резерви: 1.Емил Михайлов, 91.Живко Атанасов, 55.Росен Колев, 7.Бекир Расим, 25.Сашо Александров, 23.Даниел Младенов, 17.Иван Коконов
Треньор: Георги Иванов

2_8.jpg
ЧЕРНОМОРЕЦ: 1.Ник Дашев, 3.Траян Траянов, 25.Мартин Кавдански, 7.Милчо Ангелов (64-26.Николай Павлов), 10.Маркиньо, 13.Наджиб Амари, 8.Милен Гамаков, 20.Яни Пехливанов, 23.Чико Гомес, 44.Венелин Филипов, 87.Карлос Фонсека
Резерви: 12.Янко Георгиев, 25.Крум Стоянов, 26.Николай Павлов, 90.Петър Атанасов
Треньор: Димитър Димитров


Варна, стадион "Тича"
Съдия: Николай Йорданов
Жълти картони: Тодор Паланков, Бакари, Даниел Георгиев (Черно море); Траян Траянов, Милен Гамаков, Карлос Фонсека (Черноморец)

Първият мач през сезона: Черноморец - Черно море 1:0

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ