"Левски" надделя с минималното 1:0 срещу Славия и донякъде си го върна на най-стария столичен клуб за случилото се на "Герена" в края на миналия сезон, когато именно "белите" отнеха титлата от "сините" - равенството 1:1 след автогола на Димитър Везалов. Бранителят беше само зрител на днешния мач, след като Славиша Йоканович не го включи в групата.

Успехът на "Овча Купел" обаче едва ли топли много запалянковците на "Левски", които още не могат да преглътнат горчилката за изпуснатата титла. Днес агитката на "сините" мощно освирка и обижда Петков, който се прочу преди месеци на "Герена". След като отмъкна титлата от "Левски" и я подари на Лудогорец опитният страж се затича към мястото, където седеше Тодор Батков и имитираше мустак с пръст, сложен над устната си. Жестът му беше повторен днес от привържениците на Славия, които се накиприха с хартиени черни мустаци, привличайки вниманието и гаврейки се с адвоката. Самият Батков не беше на "Овча Купел", за да гледа на живо дербито и да търпи обидите.

Автор на единственото попадение стана Ларсен Туре. Тъмнокожото крило с ексцентрична прическа наказа Георги Петков в 57-ата минута на иначе слабия мач, в който двата тима се стремиха предимно да не допускат грешки. При една от тях обаче отбраната на "белите" се пропука, Туре засече с глава центрираната от Нуно Пинто топка и я изпрати неспасяемо в долния десен ъгъл на опитния страж. Това се оказа достатъчно за водения от Славиша Йоканович тим да запише третата си поредна победа в първенството, а Туре вкара първия си гол с екипа на "сините".

С прибавените три точки "Левски" събра 18 и поне временно се изкачи до 4-ото място в "А" група, на точка от третия Литекс и с 1 повече от вечния съперник ЦСКА, който утре от 18:15 часа приема Черноморец на "Армията".

Славия пък днес записа 4-ото си поражение от началото на първенството и с актив от 11 точки е на 10-ата позиция.

За гостуването на "Овча Купел" Йоканович направи само една промяна в титулярния състав в сравнение победата с 6:0 над аутсайдера Нефтохимик в миналия кръг. Днес на пейката остана Даниел Димов, който се отчете с 2 попадения срещу "шейховете". Мястото му сред титулярите зае французинът Кевин Бру, който обаче за пореден път разочарова и в 54-ата минута Йоканович го замени с Антонио Вутов. Талантът се включи много силно и показа, че гори от желание да играе за любимия си клуб.

Пламен Димов, който записа първи гол с фланелката на "Левски" срещу Нефтохимик, отново беше титуляр в дясната зона на отбраната, докато Дъстли Мулдер остана на пейката и пак не се появи в игра.

Атаката водеше Димитър Макриев, който само часове преди започването на мача беше зарадван с новината, че е станал татко за втори път. Нападателят получи шанс за изява и в днешната среща, след като Цветан Генков още не е възстановен от контузия. По крилата на Макриев помагаха Гари Родригес и Ларсен Туре.

В предни позиции за Славия пък действа намиращият се в отлична форма Атанас Курдов, който днес празнува рожден ден. Юношата на "Левски" има 6 гола от началото на сезона, но днес не успя да се разпише и да накаже бившия си отбор. За цял мач пред Курдов се откри само една ситуация, когато в 8-ата минута от трудно положение той засече центрираната от Милен Василев топка, но се получи рикошет и тя излезе в корнер. Друг бивш левскар - Галин Иванов, също демонстрира голямо желание, но и той очевидно нямаше ден.

Още в 4-ата минута Туре проби защитата на Славия, подаде наляво към Гари Родригес в наказателното поле, но той се засуети и не успя да отправи опасен удар. В 8-ата Милен Василев пресече подаване на Алехандро Перес, след което не беше удържан и от Пламен Димов и почти от аутлинията извади топката към Курдов, който стреля от трудна позиция в наказателното поле на "сините", като след рикошет топката излезе в корнер.

В 12-ата минута Гаджев проби през центъра на защитата на Славия, навлезе опасно фронтално срещу Георги Петков, който обаче скочи в краката му и чисто предотврати опасността, хващайки топката. Малко след това Милен Василев стреля от фаул, но прати топката право в стената. В 20-ата минута Родригес отлично се освободи от опеката на двама защитници, центрира ниско към Туре, който не уцели вратата. Минута по-късно отново холандецът опита удар по диагонал отляво, но топката мина покрай лявата греда.

В 27-ата Туре проби отлично отдясно, центрира към Макриев, който не успя да отиграе добре топката. Две минути по-късно Галин Иванов дриблира в наказателното поле на "Левски" и стреля, но удара бе блокиран. Последното по-интересно положение за първото полувреме бе в 36-ата минута, когато след центриране на Родригес от корнер към далечната греда, Милиев игра с глава, Петков първоначално не се намеси добре, но след това улови топката пред погледа на Макриев.

"Сините" започнаха вихрено второто полувреме, като още в 46-ата минута след центриране на Гаджев от корнер, Макриев засече с глава отблизо, но Петков акробатично изби и не позволи на топката да влети в мрежата му. Това обаче се случи в 57-ата, когато "Левски" поведе в резултата. Ларсен Туре се разписа с глава в долния десен ъгъл на Петков след центриране отляво на Нуно Пинто.

В 62-ата след атака за Славия, вратарят на "Левски" Горан Блажевич излезе и улови топката, непосредствено преди Галин Иванов да стигне до нея. Четири монути по-късно отличен пробив на Гари Родригес отляво завърши с удар от малък ъгъл, но Петков спаси.

В 72-ата минута след центриране от корнер, стражът на Славия се размина с топката, но и Милиев не успя да стигне до нея. В 76-ата появилият се на смяна Павле Попара среля от дистанция, но Блажевич спаси. Крехката преднина на "сините" се запази до последния съдийски сигнал и така "Левски" записа третата си поредна победа в първенството, събирайки актив от 18 точки.

След днешната загуба Славия продължава да е без победа над "сините" като домакин от далечната 1989 година.

Maчът по минути
- ТУК!

СЛАВИЯ - "ЛЕВСКИ" 0:1
0:1 Ларсен Туре (57)

logo_Slavia.jpg
СЛАВИЯ: 1.Георги Петков (к), 20.Радослав Димитров, 3.Живко Желев, 19.Стефан Велков, 14.Димо Атанасов, 23.Олег Шалаев, 26.Богомил Христов (52-10.Павле Попара), 4.Милен Василев (68-77.Александър Александров), 33.Галин Иванов, 91.Фернандо Да Силва (78-71.Янис Карабельов), 9.Атанас Курдов
Резерви: 32.Стефано Кунчев, 21.Георги Пашов, 5.Костадин Велков, 10.Павле Попара, 14.Янко Сандански, 77.Александър Александров, 71.Янис Карабельов
Треньор: Асен Букарев


"ЛЕВСКИ": 1.Горан Блажевич, 35.Пламен Димов, 5.Алехандро Перес, 55.Йордан Милиев, 28.Нуно Пинто (80-6.Орлин Старокин), 45.Владимир Гаджев (к) (88-25.Даниел Димов), 75.Кевин Бру (54-10.Антонио Вутов), 20.Мирослав Иванов, 59.Ларсен Туре, 11.Гари Родригес, 7.Димитър Макриев
Резерви: 23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 6.Орлин Старокин, 25.Даниел Димов, 18.Борислав Цонев, 10.Антонио Вутов, 22.Илиян Йорданов
Треньор: Славиша Йоканович


София, стадион "Славия"
Съдия: Цветан Кръстев
Жълти картони: Олег Шалаев, Фернандо Да Силва, Павле Попара (Славия); Пламен Димов, Алехандро Перес, Антонио Вутов, Мирослав Иванов ("Левски")

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ