ЦСКА изстрадано взе трите точки в Гоце Делчев, побеждавайки с минималното 1:0 местния Пирин в равностоен мач, с който се даде началото на 8-ия кръг в "А" група. "Армейците" стигнаха трудно до успеха, като той е техен едва втори от началото на първенството.
Начело на домакините в днешната среща дебютира Костадин Ангелов. Избраниците на Лаптопа се противопоставиха успешно на единайсеторката на Стойчо Младенов, но очевидно късметът днес бе на страната на гостите от София. Автор на ценното попадение за ЦСКА стана Марсиньо, разписал се от дузпа в 48-ата минута. Наказателният удар беше отсъден за игра с ръка в наказателното поле на защитника Антон Киров.

Само минута преди ЦСКА да поведе, неврокопчани пропуснаха златна възможност за гол, но Веселин Марчев не успя да вкара от 5 метра. Това не беше единствената отлична ситуация за домакините пред вратата на Томаш Черни. В 20-ата минута Мартин Газиев за малко щеше да открие, но гредата спаси "армейците". В добавеното време на двубоя пък Антон Киров за малко да донесе точката на неврокопчани, но за късмет на гостите изпрати топката на сантиметри от дясната греда.

С прибавените три точки ЦСКА събра 11 и временно се изкачи до 6-ото място, изпреварвайки Берое, "Левски" и Черно море. Пирин (Гоце Делчев) пък твърдо остава на дъното. Днешната загуба е седма поредна за неврокопчани, които се намират в много трудна позиция.

За днешния мач в Гоце Делчев треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов направи няколко промени в титулярния състав. За първи път в официален двубой за "червените" стартира мощният таран Мамади Сидибе, направил име във Висша лига с екипа на Сток Сити, както и английският халф Брайън Хауърд. Дебют за "армейците" направи и бившият защитник на Черноморец (Бургас) Жереми Фо-Поре, който игра в последните минути, заменяйки Марсиньо. Именно в края на двубоя в Гоце Делчев избраниците на Стойчо Младенов накараха привържениците си да треперят. "Червените" очевидно бранеха крехката си преднина от един гол, което за малко можеше да им изиграе лоша шега. В крайна сметка обаче игралите много силно днес неврокопчани така и не успяха да изравнят и ЦСКА ликува след последния съдийски сигнал на Вихрен Манев.

През първата част "армейците" създадоха повече положения от съперника си, но до гол във вратата на Абди Абдиков така и не се стигна. В 20-ата минута пък Мартин Газиев от състава на домакините удари греда, след като изпълни много добре пряк свободен удар от около 30 метра, но топката срещна левия стълб. "Червените" веднага отговориха чрез изстрел на Брайън Хауърд, но техничният удар на англичанина мина покрай вратата на Пирин (ГД). В 22-ата минута Марсиньо реагира бурно, след като не бе отсъдено нарушение срещу него и получи жълт картон от съдията Вихрен Манев. В 23-ата ЦСКА пропусна чисто положение за гол. Омар Косоко центрира в наказателното поле, Емил Гъргоров засече с глава, но прати топката на метър от дясната греда. Минута по-късно Марсиньо центрира от фаул, Венцислав Василев нанесе удар с глава, но пак топката не попадна във вратата. В 26-ата Апостол Попов с дълъг пас намери Мамади Сидибе в наказателното поле, където Абдиков и Димитър Пиргов не се разбраха и се разминаха с кълбото, но ударът на мощния таран не бе точен. Последва нов удар към Абдиков, този път на Косоко, който стреля от движение, но отново без успех. До края на първото полувреме с пропуски за ЦСКА се отчетоха Сидибе, Марсиньо и Косоко, чиито удари не попаднаха във вратата.

Втората част започна с отлична възможност за избраниците на Лаптопа. Капитанът Петър Лазаров подаде отлично на непокрития във вратарското поле Марио Близнаков, който обаче от близко разстояние не успя да нацели добре топката и Черни я улови без проблем.

В ответната атака Антон Киров игра с ръка в наказателното поле и реферът Вихрен Манев посочи бялата точка. Марсиньо застана зад топката и не сгреши, давайки преднина на ЦСКА. Бразилецът изпрати топката в долния ляв ъгъл, докато Абдиков се хвърли в обратния - 0:1.

В 54-ата минута Костадин Ангелов потърси промяна в атака, заменяйки Драги Коцев с Албин Одза. В 58-ата Хауърд фаулира грубо съперник и получи жълт картон. Малко след това пък домакините настояха за изгонването на Марсиньо, но съдията Вихрен Манев не посмя да покаже втори жълт картон на бразилеца, който след сигнал за засада стреля към вратата на Пирин и вкара топката в мрежата на Абдиков.

В 63-ата минута и Стойчо Младенов извърши първа смяна. Омар Косоко отстъпи мястото си на Антон Карачанаков. Секунди по-късмо Марсиньо бе изведен зад защитата на Пирин, но не съумя да си спре топката и Абдиков я улови. След това пък Васил Панайотов обстрелва Черни, който също спаси.

В 72-ата Ивайло Чочев замени Хауърд. В 74-ата прострелно центриране на Марчев за малко да бъде засечено от Албин Одза, но нападателят закъсня и се размина с възможността за изравняване. В 75-ата Валентин Илиев фаулира Одза и бе санкциониран с жълт картон. В 83-ата Антон Карачанаков стреля силно от дистанция, но Абдиков спаси. В 87-ата Марсиньо се пребори с бранител в зелено и пусна хубав пас успоредно на вратата, но Карачанаков не бе на точното място, за да вкара в опразнената врата. Последва смяна на Марсиньо с дебютанта Жереми Фо-Поре, който имаше за цел да засили мощта на ЦСКА в отбрана и "армейците" да запазят крехкия си аванс. Това обаче можеше да изиграе лоша шега на Младенов и момчетата му, които трябва да благодарят на късмета, след като и в добавеното време неврокопчани пропиляха отличен шанс. В заключителните секунди на мача Антон Киров за малко щеше да донесе точката за Пирин (ГД), но изпрати топката на сантиметри покрай лявата греда.

Така ЦСКА победи трудно в Гоце Делчев и с актив от 11 точки вече е на 6-ото място. В днешната среща "червените" бяха с новите си екипи. Както е известно, досега "армейците" играеха мачовете си с екипировката "Леджеа" от миналия сезон. Новите фланелки са по-изчестини спрямо тези от миналата година.

Дебютиралият начело на Пирин (ГД) Костадин Ангелов пък продължава да е без победа срещу родния си клуб. Досега като треньор Лаптопа има 3 равенства и вече 8 поражения от любимия си ЦСКА.

Мачът по минути
- ТУК!

ПИРИН (ГД) - ЦСКА 0:1
0:1 Марсиньо (48-дузпа)

2_29.jpg
ПИРИН (ГД): 83.Абди Абдиков, 22.Антон Киров, 3.Димитър Пиргов, 5.Любомир Гуцев, 6.Атанас Фиданин, 19.Мартин Газиев (69-18.Даниел Васев), 8.Петър Лазаров (к), 10.Веселин Марчев, 21.Васил Панайотов, 20.Драги Коцев (54-7.Албин Одза), 77.Марио Близнаков (77-16.Серафим Михайлов)
Резерви: 59.Ангел Юсев, 18.Даниел Васев, 26.Боянчев, 88.Георги Петров, 7.Албин Одза, 16.Серафим Михайлов
Треньор: Костадин Ангелов

  CSKA_Sofia_logo.svg.png
ЦСКА: 12.Томас Черни, 21.Венцислав Василев, 14.Валентин Илиев (к), 19.Апостол Попов, 11.Неманя Милисавлевич, 5.Тодор Янчев, 15.Брайън Хауърд (72-18.Ивайло Чочев), 20.Омар Косоко (63-71.Aнтон Карачанаков), 10.Марсиньо (88-37.Жереми Фо-Поре), 23.Емил Гъргоров, 7.Мамади Сидибе
Резерви: 92.Райс Мболи, 25.Ангел Грънчов, 37.Жереми Фо-Поре, 41.Бруно Морейра, 18.Ивайло Чочев, 45.Григор Долапчиев, 71.Антон Карачанаков
Треньор: Стойчо Младенов


Гоце Делчев, Градски стадион
Съдия: Вихрен Манев
Жълти картони: Антон Киров (Пирин ГД); Марсиньо, Брайън Хауърд, Валентин Илиев, Томаш Черни (ЦСКА)

ВСИЧКО ЗА ЛЕТНИТЕ ТРАНСФЕРИ И ПОДГОТОВКАТА НА ОТБОРИТЕ

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ