ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Чехия изненадващо загуби у дома от Армения с 1:2 в световна квалификация от нашата Група B в Зона Европа. Головете за успеха на арменците вкараха Карлен Макърчян (31) и Кеворк Газарян (90+3), а между тях за домакините се разписа Томаш Росицки.

Срещата в Прага бе от изключително значение за родните "трикольори", които запазват второто си място след това равенство и имат всички шансове да се надяват поне за второто място в групата. Победата на арменците обаче обърква сериозно сметките на всички, които се стремят към участие в допълнителни баражи за класиране на Мондиал 2014 в Бразилия.

Двубоят на „Еден Арена” започна с домакински натиск и още в 11-ата минута Чехия можеше да поведе, но Петър Ирачек направи фрапантен пропуск и не уцели вратата от изгодна позиция. Две минути по-късни и Михаел Рабушич не успя се разпише от близка дистанция.

В 23-ата минута отново Рабушик стреля опасно с глава, но стражът на гостите Роман Березовски спаси. Пет минути по-късно един от основните състезатели на гостите Арас Йозбилиз бе заменен от Хайрапетян.

Доста изненадващо арменците поведоха с първата си по-сериозна атака, след като в 31-ата минута Карлен Макърчян с бомбен изстрел от далечна дистанция не остави никакви шансове за Петър Чех. До края на полувремето гостите натиснаха, но не стигнаха до второ попадение.

След почивката в 49-ата минута Мхитарян изведе Юра Мовсисян, но той не успя да уцели топката и пропусна да удвои преднината на гостите. Чехите отговориха в 54-ата минута с фрапантен пропуск на Рабушич, който впоследствие бе заменен от централния нападател Вацлав Кадлец. Секунди по-късно топката случайно падна на горната греда на вратата на гостите след опит за центриране на Ирачек.

В 69-ата минута стражът на гостите Березовски се контузи и бе заменен принудително от Каспаров. Домакините натиснаха и усилията им дадоха резултат в 71-ата минута, когато Томаш Росицки отправи удар извън наказателното поле, топката рикошира в тялото на бранител и влетя във вратата на Каспаров за 1:1.

Четвърт част преди края на редовното време Мовсисян не показа здрави нерви, след като остана сам срещу Чех, но не успя да го преодолее. До края на мача чехите направиха всичко възможно по силите си, за да стигнат до пълен обрат, но така и не успяха да вкарат втори гол, а вместо това получиха такъв в собствената си врата. В третата минута от добавеното време на мача Кеворк Газарян шокира всички в Прага, вкарвайки за крайното 1:2.

След успеха си Армения събра 9 точки, но остава на четвърто място в групата заради по-лошата си голова разлика от тима на Чехия, който също има 9 пункта и е с точка по-малко от България.

ГРУПА "В"

112.jpg112_1.jpgЧехия - Армения 1:2
0:1 Карлен Макърчян (31), 1:1 Томаш Росицки (71), 1:2 Кеворк Газарян (90+3)
 
Прага, стадион „Еден Арена”
Съдия: Антони Гаутие (Франция)
Жълти картони: Лимберски, Росицки, Хусбауер (Чехия); Арзумянян, Йозбилиз, Мовсисян (Армения)

Чехия(4-4-2): Петър Чех - Томаш Сивок, Михал Кадлец, Давид Лимберски (65 - Лимберски), Теодор Гебре Селасие - Ярослав Плашил (55- Колраж), Томаш Росицки, Йозеф Хусбауер, Петър Ирачек (62 - Ванек) - Михаел Рабушич, Либор Козак
Селекционер: Михал Билек

Армения (4-4-1-1): Роман Березовский (69 - Каспаров) - Роберт Арзуманян, Храир Мкоян, Вараздат Хироян, Артур Йедигарян - Кеворг Газарян, Арас Йозбилиз (28 - Хайрапетян), Карлен Макърчян, Камо Хофханисян – Хенрих Мхитарян - Юра Мовсисян
Селекционер: Вардан Минасян

6 септември 2013 година
Чехия - Армения 1:2
21:00 часа, Малта - Дания
21:45 часа, Италия - България

КЛАСИРАНЕ 
Отбор М П Р З
ГР
Точки
 1.Италия 6 4 2 0 12 4 14
 2.България 6 2 4 0 11 4 10
 3.Чехия 7 2 3 2 7 6 9
4.Армения 7 3 0 4 8 9 9
5.Дания 6 1 3 2 6 9 6
 6.Малта 6 1 0 5 2 13 3

10 септември 2013 година
Армения - Дания
Италия - Чехия
Малта - България

11 октомври 2013 година
Армения - България
Дания - Италия
Малта - Чехия

15 октомври 2013 година
България - Чехия
Дания - Малта
Италия - Армения