ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Литекс и "Левски" не излъчиха победител, завършвайки 1:1 в интригуващ мач от 5-ия кръг на "А" група, игран пред около 4000 зрители в Ловеч. "Сините" първи поведоха в резултата, но в крайна сметка не спечелиха визитата в Града на люляците, като дори трябва да бъдат доволни, че удържаха равенството и прибавиха още 1 точка към актива си.

Той обаче е доста скромен. Воденият от Славиша Йоканович тим има едва 5 точки след 5-ия кръг и заема 8-ото място във временното класиране, изоставайки все по-сериозно от върха. Литекс пък е далеч по-добре и с актив от 11 точки заема 3-ата позиция. Повече от "оранжевите" имат единствено Любимец и Лудогорец - по 12 точки.

Мачът в Ловеч се развиваше по-добре за "сините". Гари Родригес откри резултата в 51-ата минута от дузпа, отсъдена за нарушение на Николай Бодуров срещу Стефан Велев. Радостта на гостите обаче не трая дълго. Още в 53-ата Джордан изравни, наказвайки Пламен Илиев за 1:1. Малко след това вратарят на Литекс Илко Пиргов се контузи и се наложи мястото му под рамката да заеме резервата Евгени Александров. Снажният младок обаче не се пропука до края и не допусна гол в мрежата си.

За гостуването в Ловеч наставникът на "Левски" Славиша Йоканович, който продължава да очаква пристигането на така желаните нови попълнения, направи някои вътрешни размествания в своя тим. Сърбинът отново се довери на схемата 4-4-2, като халфовете бяха подредени под формата на диамант. Станислав Ангелов игра опорен полузащитник, пред четворката бранители, а пред него бяха Кевин Бру и Стефан Велев. Владимир Гаджев беше разположен на върха на "диаманта" в централната зона, а напред изнесени бяха Гари Родригес и Цветан Генков. От холандската звезда се очакваше много тази вечер и освен вкараната дузпа, той с нищо повече не помогна на "сините", представяйки се незадоволително. В защитата, пред титулярния вратар Пламен Илиев, бяха разположени Орлин Старокин - на десния бек, Даниел Димов и Димитър Везалов в центъра, и Нуно Пинто - най-вляво. Малко преди края на двубоя Йоканович пусна на мястото на Нуно Пинто завърналият се преди дни на "Герена" Йордан Милиев. Това беше и единствената смяна, която наставникът извърши в днешната среща, въпреки че шанс за изява очакваше талантът Антонио Вутов.

Наставникът на Литекс Златомир Загорчич направи две промени в състава си в сравнение с титулярите, с които започна при победата с 5:1 над Пирин (Гоце Делчев) в миналия кръг. Илия Миланов и Станислав Генчев заеха местата на Антон Недялков и Симеон Славчев. В атака за "оранжевите" пък отново играха снажният Джордан и Армандо Ваюши, които доста изтормозиха колебливата и в този двубой защита на "Левски". За пореден път с изявите си разочарова Димитър Везалов, в който топката рикошира в 53-ата минута, за да попадне в Джордан и да се стигне до изравнителното попадение.

Мачът стартира със спорна ситуация, преди да са изминали и 2 минути. Цветан Генков нахлу на скорост в наказателното поле на "оранжевите", догонващият го Николай Бодуров го закачи в гръб, нападателят на "Левски" падна за дузпа, но съдията Никола Попов остана безмълвен, с което вбеси всички в щаба на "сините". През целия мач и от двете скамейки изразяваха претенции към рефера, който се поизложи тази вечер и определено не се справи с ръководенето на срещата.

В 14-ата минута беше първият удар към вратата на "Левски". Отправи го Александър Цветков, но неточно в аут. Малко след това отново той шутира, този път топката мина над вратата. В 19-ата далечен изстрел на Кевин Бру беше уловен от Пиргов. В 26-ата Гари Родригес стреля изненадващо отляво, но топката мина опасно покрай вратата. Минута по-късно след нов нов шут на холандеца, топката рикошира и излезе в корнер. В 29-ата след центриране на Бру, Генков не успя да изпревари Пиргов и топката бе изчистена. След това последва сблъсък между Божиков и Генков, като съдията Никола Попов маркира нарушение на нападателя срещу защитника.

В 32-ата Юрген Джазула отправи удар от границата на наказателното поле, но той не затрудни Пламен Илиев. Две минути по-късно след центриране от фаул отдясно на Брю, Старокин опита атрактивно изпълнение, но прати топката в аут. След още една минута Генчев стреля отдясно, но топката рикошира и излезе в корнер. Три минути преди края на полувремето Джазула изпълни пряк свободен удар, но прати топката в стената.

Второто полувреме започна отлично за "Левски", след като още в 50-ата минута съдията Никола Попов отсъди дузпа за "сините", след като Бодуров фаулира Стефан Велев в пеналта. Гари Родригес реализира хладнокръвно от бялата точка и даде преднина на гостите - 0:1.

Радостта на левскарите обаче беше твърде кратка. В 53-ата минута Литекс изравни. Джордан вкара за 1:1, след като центрираната от Юрген Джазула топката рикошира във Везалов и се озова на крака на тъмнокожия таран, който стреля силно по земя, кълбото се удари в дясната греда и влетя в мрежата на Пламен Илиев.

В 60-ата вратарят на домакините Илко Пиргов излезе много встрани от наказателното си поле, за да посрещне Гари Родригес, но се контузи край аут линията и нямаше как да продължи мача. Докато стражът лежеше на земята Орлин Старокин пробва да вкара от центъра, но не улучи опразнената врата. Мястото на Пиргов под рамката зае резервата Евгени Александров, който още при влизането си имаше работа. В 64-ата минута Гари Родригес нахлу и центрира отляво, но точно преди Цветан Генков да засече, топката бе изчистена от Боруров, а нападателят на "Левски" претендираше за дузпа, като съдията Никола Попов остана безмълвен. В 70-ата изстрел на Ваюши от въздуха не намери очертанията на вратата на "сините". В 76-ата след грешка в защитата на Литекс, Гаджев центрира към Генков, но Бодуров внимаваше, и изчисти. Малко след това удар на Кевин Бру попадна в ръцете на Александров.

В 87-ата минута "оранжевите" можеха да стигнат до пълния обрат. Джордан нахлу опасно отдясно в наказателното поле на гостите и опита подаване по земя към връхлитащия Мирослав Манолов, който обаче беше блокиран от Милиев и така равенството 1:1 остане непроменено.

След седмица "Левски" приема Черно море - на 25 август (неделя), докато Литекс ще домакинства на сензацията Любимец в понеделник (26 август).

Мачът по минути - ТУК!

ЛИТЕКС - "ЛЕВСКИ" 1:1

0:1 Гари Родригес (51-дузпа), 1:1 Джордан (53)

   litex.jpg
ЛИТЕКС: 26.Илко Пиргов (63-30.Евгени Александров), 4.Васил Божиков, 5.Николай Бодуров (к), 18.Илия Миланов, 16.Страхил Попов, 33.Джемал Берберович, 21.Александър Цветков, 8.Станислав Генчев (79-11.Мирослав Манолов), 10.Юрген Джазула, 14.Армандо Ваюши, 9.Джордан (90+3-24.Петър Златинов)
Резерви: 30.Евгени Александров, 2.Кирил Динчев, 19.Румен Руменов, 22.Емил Грозев, 24.Петър Златинов, 99.Кирил Десподов, 11.Мирослав Манолов
Треньор: Златомир Загорчич

Levski_.jpg
 
"ЛЕВСКИ": 23.Пламен Илиев, 6.Орлин Старокин, 25.Даниел Димов, 13.Димитър Везалов, 28.Нуно Пинто (84-55.Йордан Милиев), 4.Станислав Ангелов, 77.Стефан Велев, 75.Кевин Бру, 45.Владимир Гаджев, 8.Цветан Генков, 11.Гари Родригес
Резерви: 89.Михаил Иванов, 6.Христо Попадийн, 35.Пламен Димов, 55.Йордан Милиев, 22.Илиян Йорданов, 7.Кристофър Димитров, 10.Антонио Вутов
Tреньор: Славиша Йоканович


Ловеч, Градски стадион - 4000 зрители
Съдия: Никола Попов
Жълти картони: Армандо Ваюши, Николай Бодуров, Джордан (Литекс); Станислав Ангелов, Цветан Генков, Йордан Милиев ("Левски")

ВСИЧКО ЗА ЛЕТНИТЕ ТРАНСФЕРИ И ПОДГОТОВКАТА НА ОТБОРИТЕ

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ