Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Берое спечели Купата на България за втори път в историята си, след като победи "Левски" в Ловеч! Тимът от Стара Загора ликува в зрелищния финал, надделявайки с 6:4 над "сините" след изпълнение на дузпи. Радостта за беройци е голяма, като се има предвид, че с вдигането на Купата отборът си гарантира участие в Лига Европа наесен.

Интригуващият финал се игра пред около 8000 запалянковци на двата тима, които създадоха невероятна атмосфера по трибуните. В редовното време и след две продължения от по 15 минути не беше излъчен победител, което доведе спора до изпълнение на удари от бялата точка, при които беройци бяха по-добри. В грешници за "Левски" се превърнаха Жоао Силва, Дъстли Мулдер и Стефан Велев, които не реализираха при изпълненията си. Победното попадение за Берое пък вкара Елиаш Да Силва, след което настана неописуемата радост на всички от Стара Загора.

Купата за беройци е втора за последните 3 години, след като през 2010-а тимът, тогава воден от Илиан Илиев, я спечели на същия стадион, когато надигра Черноморец (Поморие). Втородивизионният отбор имаше за наставник Петър Хубчев, който тогава загуби битката, но днес ликува, вече като треньор на Берое. "Сините" пък за първи път отстъпиха на тим от провинцията във финална среща за Купата. Беройци също така отмъстиха на "Левски" за загубата от 1979 година. Преди 24 години те отстъпиха с 1:4, но днес след първото си равенство след осем поредни загуби от "сините" в турнира стигнаха до триумф.

Избраниците на Хубчев бяха много близо до успеха още в редовното време. Берое водеше с 3:1 малко преди края, но "сините" геройски се добраха до равенството, въпреки че цялото второ полувреме играха с 10 човека, тъй като Христо Йовов беше изгонен за втори жълт картон в 44-ата минута.

martins.jpg

Елио Мартинс беше на път да се превърне в герой, след като вкара 2 гола, които обаче не се оказаха достатъчни за тима му да спечели още в редовното време. Португалският нападател откри резултата в 16-ата минута, в 24-ата Илиян Йорданов изравни, а в 28-ата отново Мартинс попадна в прегръдките на съотборниците си - 2:1. В 79-ата Георги Андонов направи 3:1 и мнозина побързаха да отпишат "Левски", който трудно противодействаше на пределно надъханите футболисти от Стара Загора. В края на финала в Ловеч обаче драмата беше пълна. В 81-ата минута появилият се на смяна Жоао Силва намали на 2:3, а в 88-ата Гари Родригес направи 3:3, което прати спора в две продължения от по 15 минути. В тях не падна гол и се стигна до изпълнение на дузпи, след които футболистите на Берое ликуваха, докато "синя" България плачеше. За левскарите обаче остава утешението, че тимът все пак може да завърши сезона с трофей. В събота от 20:00 часа избраниците на Николай Митов приемат Лудогорец в решителен сблъсък за шампионската титла.

http://www.beroe.bg/wp-content/uploads/2013/05/23-930x549.jpg

За финала в Ловеч и двамата треньори - Хубчев и Митов, се довериха на схеми с един изнесен напред нападател. Атаката на "сините" водеше Базил Де Карвальо, а тази на Берое - капитанът Георги Андонов. И в този мач обаче голмайсторът на "Левски" се представи под очакванията, като дори не завърши мача. Митов го замени със Станислав Ангелов в началото на първото продължение.

Тимът от "Герена" бе с най-доброто за важния двубой, а при старозагорци Венцислав Христов не успя да се възстанови от контузията си и остана извън групата. От първата минута за "сините" стартираха опитните Христо Йовов и Владимир Гаджев, които пропуснаха последния мач - победата с 3:1 над "Ботев" (Враца). На вратата беше Пламен Илиев, а пред него в отбрана - Дъстли Мулдер, Даниел Димов, Ромен Ели и Нуно Пинто. В центъра играха Йовов и Стефан Велев, а по крилата - Гари Родригес и Илиян Йорданов. Зад Базил Де Карвальо действаше Владимир Гаджев, но и той се представи под очакванията. Много активно за Берое играха Елио Мартинс, Давид Каядо, Елиаш Да Силва, Алберто Лоузейро, а и останалите им съотборници, които в по-голямата част от двубоя надиграваха "Левски". "Сините" за пореден път този сезон бяха неузнаваемо слаби в защита и само отличните прояви на Пламен Илиев спасиха още няколко гола в мрежата му.

Двубоят беше много оспорван през цялото време, като още във 2-ата минута Пламен Илиев и Елио Мартинс се сблъскаха лошо и почти 3 минути играта беше прекъсната, за да им се окаже медицинска помощ. Наставникът на "Левски" Николай Митов дори прави резервния страж Михаил Иванов да разгрява, но в крайна сметка не се наложи да извършва принудителна смяна и Илиев остана на вратата. В 13-ата минута "сините" за малко щяха да открият резултата. Гари Родригес напредна по десния фланг, центрира остро, а пред Иван Караджов Базил Де Карвальо се размина с топката.

http://www.beroe.bg/wp-content/uploads/2013/05/110-930x541.jpg

В 16-ата беройци ликуваха. Елио Мартинс откри резултата с глава, след като засече центриране на Веселин Пенев и от няколко метра прати топката в мрежата на Илиев. Португалският нападател на Берое успя да реализира, въпреки че беше между Даниел Димов и Ромен Ели, които не можаха да му противодействат - 1:0.

Малко след това Христо Йовов получи първия си жълт картон в мача, след като елементарно загуби топката в централната зона на терена, подарявайки я на Елиаш Да Силва, след което се принуди да го повали на земята и да спре атаката на съперника.

В 21-ата минута избраниците на Петър Хубчев имаха отлична възможност, след като Мулдер фаулира Елиаш Да Силва на границата на наказателното поле на "Левски", но Георги Андонов не изпълни по най-добрия начин и Пламен Илиев не беше застрашен.

Отговорът на "Левски" не закъсня и в 24-та минута "сините" изравниха. Гари Родригес нахлу отдясно, подминавайки двама бранители на Берое, центрира успоредно на голлинията ниско по тревата, където Илиян Йорданов отблизо прати топката в мрежата на Караджов за 1:1.

В 28-ата избраниците на Хубчев отново дръпнаха в резултата - 2:1. Елио Мартинс наказа "Левски" за втори път. Веселин Пенев хвърли тъч за Георги Андонов, той овладява на гърди и пуска за Елио Мартинс, който си нагласи топката и с премерен шут от границата на наказателното поле реализира в долния ляв ъгъл на безпомощния Илиев - 2:1.

В 31-ата Давид Каядо пропусна отлична възможност. Португалецът преодоля Нуно Пинто в пеналта и от 7-8 метра шутира, но в последния момент Мулдер подложи крак и изби в корнер. След центрирането от ъгловия удар Елио Мартинс бе оставен непокрит пред вратарското поле, но с глава заби топката в тревата и тя премина над гредата.

http://www.beroe.bg/wp-content/uploads/2013/05/33-930x517.jpg

В 34-ата Йовов шутира от пряк свободен удар на около 25 метра от вратата, а след рикошет в стената топката премина на метър от левия стълб. Минута по-късно Мартинс бе фаулиран пред дъгата на наказателното поле. Пламен Крумов стреля, но кълбото премина далеч над целта. В 39-ата след центриране на Гаджев от фаул Димов игра неточно с глава, а в следващата минута Джоман стреля неточно отдалеч.

Минута преди края на първата част "Левски" остана с човек по-малко, след като капитанът Йовов получи втори жълт картон и бе отстранен от игра от съдията Цветан Кръстев, справил се перфектно с мача. В последното по-сериозно положение за полувремето Борислав Стойчев се измъкна сам на близката греда и с десния крак от въздуха засече центриране от ъглов удар, но Пламен Илиев спаси.

През цялото второ полувреме "Левски" игра с човек по-малко на терена. В 49-ата минута Де Карвальо стреля от фаул, но над вратата. Десет минути по-късно след центриране на Мулдер отдясно, Стефан Велев продължи с глава към Де Карвальо, който стреля в аут от малък ъгъл. В 64-ата Елио Мартинс изведе Елиаш сам срещу вратаря, но пасът му вляво бе прекалено силен. Появилият се на смяна Кристовао Рамос в 69-ата минута центрира остро отляво, а Караджов изби с мъка. Две минути по-късно Андонов се измъкна добре отляво, но си поведе твърде дълго топката и Мулдер с чист шпагат я изчисти в корнер.

В 79-ата минута Берое стигна до трети гол, след като Ромен Ели сбърка и позволи на Георги Андонов да му отнеме малко пред наказателното поле, нападателят напредна и с плътен шут с десния крак прати топката в долния десен ъгъл за 3:1.

Две минути по-късно "Левски" намали на 3:2, след като Нуно Пинто центрира остро по земя отляво, топката стигна до другия край на наказателното поле, където Родригес я поднесе на Жоао Силва пред голлинията и португалецът не сгреши. "Сините" проявиха характер и в 88-ата минута изравниха - 3:3. След подаване от дълбочина Жоао Силва се измъкна от Владимир Зафиров и продължи с глава към Родригес, който също с глава прати топката в горния десен ъгъл.

Така се стигна до продълженията, в които не падна нов гол, а най-големият пропуск направи Жоао Силва. В 120-ата минута португалецът засече с глава центриране на Пинто пред Караджов, но стреля право във вратаря.

След края на игровото време последваха изпълнения на дузпи. При тях футболистите на Берое бяха по-точни и вкараха три пъти, докато "сините" отбелязаха само един път от бялата точка. За тима от Стара Загора точни бяха Иво Иванов, Борислав Стойчев и Елиаш Да Силва, а Амир Саюд и Пламен Крумов пропуснаха. За "сините" точен бе Станислав Ангелов, докато Жоао Силва, Мулдер и Велев пропуснаха.

Последната победа на Берое за Купата над "Левски" датираше от преди 40 години.

"Сините" пък загубиха първия си финал от 6 години, след като през 2007-а надвиха Литекс след продължения в Стара Загора.

Финалът по минути - ТУК!

БЕРОЕ - "ЛЕВСКИ" 6:4 след дузпи (3:3 в редовното време и след продължения)
1:0 Елио Мартинс (16), 1:1 Илиян Йорданов (24), 2:1 Елио Мартинс (28), 3:1 Георги Андонов (79), 3:2 Жоао Силва (81), 3:3 Гари Родригес (88)

При дузпите:
* Амир Саюд изпълнява първата дузпа за Берое и пропуска, стреляйки високо над вратата!
* Жоао Силва също пропуска! И нападателят на "Левски" стреля над вратата.
* ГОЛ! 1:0 за Берое при дузпите! Перфектно изпълнение на Иво Иванов, който със силен изстрел праща топката в долния ляв ъгъл на Пламен Илиев, който се метна в обратния.
* Мулдер пропуска, стреляйки над вратата!
* Пламен Крумов не успява да отбележи. Играчът на Берое стреля силно, но и той праща топката над вратата.
* ГРЕДА! Трета пропусната дузпа за "Левски"! Стефан Велев праща топката в напречната греда и Берое продължава да е с предимство.
* ГОЛ! 2:0 за Берое при дузпите! Силен изстрел на Борислав Стойчев, Пламен Илиев е безпомощен.
* ГОЛ! 2:1! Най-после играч на "Левски" вкарва дузпа. Станислав Ангелов намалява резултата.
* ГОЛ! 3:1! Елиаш Да Силва бележи с точен изстрел до дясната греда и Берое печели Купата на България!

ber.jpg
БЕРОЕ: 73.Иван Караджов, 17.Пламен Крумов, 5.Борислав Стойчев, 3.Владимир Зафиров (93-71.Амир Саюд), 28.Веселин Пенев, 27.Игор Джоман, 8.Алберто Лоузейро, 88.Давид Каядо, 21.Елиаш Да Силва, 29.Елио Мартинс (64-70.Джери Ситое), 7.Георги Андонов (85-6.Иво Иванов)
Резерви: 1.Теодор Скорчев, 6.Иво Иванов, 15.Георги Динков, 11.Дончо Атанасов, 71.Амир Саюд, 70.Джери Ситое
Треньор: Петър Хубчев


Levski_.jpg
"ЛЕВСКИ": 23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мюлдер, 25.Даниел Димов, 3.Ромен Ели, 28.Нуно Пинто, 77.Стефан Велев, 10.Христо Йовов, 22.Илиян Йорданов (74-9.Жоао Силва), 45.Владимир Гаджев (60-16.Кристовао Рамос), 11.Гари Родригес, 19.Базил Де Карвальо (91-4.Станислав Ангелов)
Резерви: 89.Михаил Илиев, 13.Димитър Везалов, 4.Станислав Ангелов, 6.Орлин Старокин, 16.Кристовао Рамос, 29.Рене Михелич, 9.Жоао Силва
Треньор: Николай Митов


Ловеч, Градски стадион - 8000 зрители
Съдия: Цветан Кръстев
Жълти картони: Борислав Стойчев, Давид Каядо, Алберто Лоузейро, Георги Андонов, Амир Саюд (Берое); Христо Йовов, Нуно Пинто, Базил Де Карвальо ("Левски")
Червен картон: Христо Йовов (44-"Левски")