Бенфика ще играе на финала в Лига Европа. Лисабонските "орли" биха Фенербахче в полуфиналния мач реванш с 3:1 и след загубата с 0:1 в първата среща, продължават към спора за отличието. Сблъсъкът за трофея е в Амстердам на 15 май. Съперник на португалците ще бъде английският Челси, който елиминира Базел в другия мач. Така Фенербахче се размина с голямата си мечта да играе голям европейски финал за първи път в историята си.

Двубоят започна отлично за домакините, които откриха още в 9-ата минута чрез Николас Гайтан. Едуардо Салвио подаде на Лима, който намери аржентинеца в наказателното поле и Гайтан не сгреши. Бенфика продължи натиска си, но получи неочакван удар от съдията Стефан Ланоа от Франция. Чернодрешкото видя спорна дузпа в полза на Фенербахче в 22-ата минута за игра с ръка на Гарай. В същото време нападателят на гостите  Муса Соу беше в положение на засада. Холандецът Дирк Кайт изпълни хладнокръвно дузпата и изравни - 1:1.

В 35-ата минута парагваецът Оскар Кардосо отново изведе Бенфика напред в резултата. Таранът овладя топката на границата на наказателното поле и с удар по тревата я прати във вратата на безпомощния Волкан Демирел. В  66-ата минута отново Кардосо вкара скъпоценния трети гол за домакините, с който класира тима на мечтания финал.
 

______________.jpg1fen.jpgБенфика - Фенербахче 3:1
1:0 Николас Гайтан (9), 1:1 Дирк Кайт (23-дузпа), 2:1 Оскар Кардосо (35), 3:1 Оскар Кардосо (66)
(първата среща: Фенербахче - Бенфика 1:0)

 

Бенфика: Артур, Перейра, Луизао, Гарай, Матич, Перес, Салвио, Лима, Алмейда, Гайтан (90-Родриго), Кардосо (87-Урета)

Фенербахче:
Волкан, Гонул (61-Иртегюн), Йобо (75-Щох), Коркмаз, Циглер, Шахин (45-Топуз), Барони, Кайт, Укан, Еркин , Муса Соу

Лисабон, "Луш"
Съдия: Стефан Ланоа (Франция)


СЕЗОН 2012/13 НА ЛИГА ЕВРОПАТУК
1/2-ФИНАЛИТЕ НА ЛИГА ЕВРОПА
-
ТУК