Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Фенербахче победи Бенфика с 1:0 в първи полуфинал от Лига Европа. С това турският гранд си осигури преднина преди реванша, който е на 2 май на стадион "Луш" в Лисабон. В другия полуфинал Челси удари Базел с 2:1 като гост. Финалът е на 15 май в Амстердам.

Преди почивката интересните положения се брояха на пръсти. Едва в 17-ата минута Фенербахче създаде суматоха пред вратата на гостите. След центриране по земя Муса Соу засече топката, но встрани от целта. Секунди след това бившият играч на Лил стреля с глава, но успя да уцели гредата. Решителен момент настъпи в добавеното време на първата част. При бърза контраатака на домакините Ола Джон изрита в крака Гьокхан Гьонул и съдията Милорад Мажич от Сърбия побърза да посочи бялата точка. Бразилецът Кристиан Барони обаче изпълни лошо дузпата и ударът му срещна гредата.

Играчите на Фенербахче упражниха нещо като натиск веднага след почивката. В 52-ата минута гредата отново спаси гостите след мощен удар на Дирк Кайт.

В 54-ата Волкан Демирел трябваше да се намесва след добро изпълнение на Оскар Кардосо. Секунди след това резервата на гостите Гайтан също удари гредата. В 72-ата минута Кристиан се реваншира за пропуска си от дузпа. Той центрира от корнер, Мелгарехо изби лошо с глава на далечната греда. Том също с глава дебнеше Коркмаз, който отблизо вкара за 1:0. 
 
Фенербахче се класира за първи път на полуфинал на клубен турнир в Европа. Турският тим е спечелил четири от седемте си мача срещу португалски съперник - три от тях са на домашна сцена. Воденият от Айкут Коджаман отбор няма загуба в Европа от началото на годината - четири успеха и три равенства. Бенфика беше единственият тим в турнира в момента, който не е допуснал загуба все още. Това беше първата. Португалците мечтаят да достигнат финала в Амстердам, където през 1962 година спечелиха Европейската купа след успех над Реал (Мадрид). В последната среща между двата тима Бенфика се класира напред след успех със 7:1 общ резултат. Тя датира от 1975 година, когато португалците печелят със 7:0, а в реванша в Турция губят с 0:1.
 
 
1fen.jpgФенербахче – Бенфика 1:0
1:0 Коркмаз (72)
______________.jpg
 
 
 

Фенербахче: Волкан Демирел, Коркмаз, Йобо, Циглер, Гюнюл, Топал, Мейрелеш (64-Салих), Кристиан (86-Шахин), Соу (87-Красич), Кайт, Уебо
 
Бенфика: Артур, Перейра, Гарай, Жардел, Аймар (46-Гайтан), Матич, Гомеш (81-Мартинш), Кардосо, Джон (63-Родриго), Салвия, Мелгарехо
 
Истанбул, “Шюкрю Сарачоглу”
Съдия: Милорад Мажич (Сърбия)
Жълти картони: Кристиан, Топал, Уебо (Фенербахче); Аймар, Гомеш, Перейра, Джон (Бенфика)



СЕЗОН 2012/13 НА ЛИГА ЕВРОПА
ТУК
1/2-ФИНАЛИТЕ НА ЛИГА ЕВРОПА - ТУК