Базел се класира на полуфиналите на Лига Европа за първи път в историята си след успех над Тотнъм след дузпи. Редовното време завърши 2:2, какъвто беше резултатът и от първия мача в Лондон преди седмица. Играчите на швейцарския тим бяха по-концентрирани при изпълнението на дузпите и спечелиха с 4:1. Пропуски за Тотнъм от бялата точка направиха Майкъл Доусън и Емануел Адебайор.
 
Клинт Демпси даде аванс на “шпорите” в 23-ата минута след асистенция на Ян Вертонген, който получи червен картон в допълнителните минути на редовното време. Четири минути след попадението на американския национал Базел изравни. Мохамед Салах беше точен с удар от границата на наказателното поле.
 
Четири минути след почивката Александър Драгович обърна резултата в полза на домакините. Осем минути преди края Демпси изравни резултата и прати мача в продължения. За равенството в редовното време и продължения важна роля за Тотнъм изигра вратарят Брад Фридъл, който имаше няколко важни намеси.
 
При дузпите Шер даде аванс на Базел, а ударът на Том Хъдълстоун беше спасен от вратаря Зомер. Последнаха точни удари на Щрелер и Фабиан Фрай от Базел и Гилфи Сигурдсон от Тотнъм. Емануел Адебайор би над вратата, а Марсело Диас вкара победната дузпа за швейцарския тим.

Това ще бъде първото участие на полуфинал в Европа в историята на Базел, след като предишните си две изяви на 1/4-финалите беше спиран от британски отбори. През сезон 1973/74 на КЕШ Селтик губи с 2:3 в Швейцария, но печели у дома с 4:2. През пролетта на 2006 г. в Купата на УЕФА Базел победи Мидълзбро с 2:0 на “Санкт Якоб Парк”, но на реванша остъпи с 1:4.
 
 
basel.jpgБазел – Тотнъм 4:1 след дузпитотнъм_1.jpg
(2:2 в ред. вр. и след прод.)
0:1 Клинт Демпси (23), 1:1 Мохамед Салах (26), 2:1 Александър Драгович (49), 2:2 Клинт Демпси (82)
При дузпите: 1:0 Шер, Хъдълстоун - пропуска, 2:0 Щрелер, 2:1 Сигурдсон, 3:1 Ф. Фрай, Адебайор - пропуска, 4:1 Диас
(в първия мач 2:2)
 
Базел: Зомер, Парк Джо Хо, Ф. Деген, Драгович, Шер, Серей Дие (58-Диас), Щокер (71-Щайнхьофер), Ф. Фрай, Салах (111-Ал. Фрай), Елнени, Щрелер
 
Тотнъм: Фридел, Вертонген, Ноутън (79-Асу-Екото), Доусън, Уокър, Демпси, Паркър (78-Хъдълстоун), Холтби, Дембеле (59-Керъл), Сигурдсон, Адебайор
 
Базел, “Санкт Якоб Парк” - 40 000 зрители
Съдия: Олегарио Бенкуеренса (Португалия)
Жълти картони: Щокер, Серей Дие, Щрелер, Елнени (Базел); Ноутън, Дембеле, Доусън (Тотнъм)
Червен картон: 90-Вертонген (Тотнъм)