Челси се класира на полуфинал в евротурнирите за втора поредна година, след като през миналия сезон триумфира в Шампионската лига. Сега “сините” стигнаха до Топ 4 на Лига Европа, след като елиминираха руския Рубин.
 
Тимът на Рафаел Бенитес загуби с 2:3 гостуването си в Москва, но достатъчна за прогреса напред в турнира са оказа победата с 3:1 в първия мач преди седмица.
 
Фернандо Торес вкара важен ранен гол и увеличи значително шансовете на тима си. Хлапето се разписа още в 4-ата минута, когато получи извеждащ пас от Франк Лампард и прехвърли излезлия напред вратар Рижиков.
 
Иван Маркано се разписа с глава и изравни резултата в 50-ата минута, но пет минути по-късно Виктор Моузес вкара нов гол за “сините” след пас на Рамирес. Това означаваше, че ще се нуждаят от още четири гола, за да продължат.
 
Гьокдениз Карадениз беше точен с глава след центриране от корнер в 62-ата минута. 13 минути по-късно Бибрас Натхо даде аванс на Рубин, след като беше точен от дузпа, отсъдена за събаряне в наказателното поле на резервата Рязанцев.
 
До края на мача тимът на Курбан Бердиев не успя да вкара нов гол. Джон Тери изиграя своя мач № 100 за Челси в евротурнирите. Това беше първо поражение за “сините” от руски отбор, докато Рубин е спечелил и двата си домакински мача в Европа срещу отбори от Англия. Жребият за полуфиналите е в петък (12 април).


челси_1.jpgрубин_1.jpg

Рубин - Челси 3:2
0:1 Фернандо Торес (4), 1:1 Иван Маркано (50), 1:2 Виктор Маузес (55), 2:2 Гьокдениз Карадениз (62), 3:2 Бибрас Натхо (75-дузпа)
(първата среща: Челси - Рубин 3:1)

Рубин: Рижиков, Навас, Кузмин (46-Калешин), Маркано, Ансалди, Касаев (72-Рязанцев), Орбайс (66-Дядюн), Ерьоменко, Карадениз, Натхо, Рондон
Треньор: Курбан Бердиев

Челси:
Чех, Ферейра, Тери, Аспиликуета, Давид Луис, Рамирес (60-Микел), Натан Аке, Моузес, Лампард (90+1-Иванович), Бенаюн (77-Оскар), Торес
Треньор: Рафаел Бенитес

Moсква, "Лужники" - 10 000 зрители
Съдия: Фърат Айдънус (Турция)
Жълти картони: 
Маркано (Рубин); Оскар (Челси)