"Левски" стартира успешно пролетния дял на шампионата, надделявайки с 2:0 срещу Черноморец при гостуването си на стадион "Лазур". Мачът в Бургас от 16-ия кръг на "А" група се игра пред около 6000 зрители навръх Националния празник. Двубоят започна под звуците на химна, който българските футболисти и публиката пя в един глас.

Автор и на двете попадения за "сините" стана познатият герой Базил Де Карвальо. Опитният нападател показа, че не е забравил да бележи, както го правеше и през есента, като днес наказа на два пъти Стоян Колев преди почивката. Де Карвальо първо откри резултата в 38-ата минута, след което удвои в 44-ата и това се оказа достатъчно на "Левски" да си тръгне с трите точки от негостоприемния стадион "Лазур" в Бургас.

След успеха "сините" временно оглавиха класирането в "А" група с актив от 40 точки, с 2 повече от шампиона Лудогорец, който от 18:00 часа стартира домакинството си на водения от Георги Иванов-Гонзо Черно море.
След днешната загуба Черноморец остава на 6-ото място с 27 точки. "Акулите" на Димитър Димитров-Херо бяха беззъби срещу "Левски", който изцяло контролираше мача. Както е известно, бургазлии се разделиха с няколко от основните си играчи от състава си от есенния полусезон и тази пролет ще изглеждат различно.

"Сините" дори можеха да победят с по-изразителен резултат, но не го сториха, очевидно пестейки сили за следващия мач. На 9 март (събота) селекцията на Илиан Илиев има тежко гостуване на "Ботев" (Пловдив).

На два пъти и гредите спасиха Стоян Колев. Първо след изпълнение на пряк свободен удар на Гаджев, а след това и Гари Родригес не успя да преодолее опитния страж, нацелвайки дясната греда на вратата на Черноморец.

В днешната среща спецът не води "Левски", тъй като изтърпяваше наказание от есента. Мястото му на пейката зае Николай Митов, докато Илиев гледа двубоя от трибуните на "Лазур". Сред титулярите на "сините" беше само един от привлечените тази зима. По лявото крило започна Гари Родригес, а официален дебют записа и Стефан Велев, който в края замени Гаджев. Словенецът Рене Михелич, Михаил Иванов и Пламен Димов пък отпаднаха от групата за двубоя в последния момент и гледаха мача от трибуните. Както е известно, Димов беше привлечен на "Герена" именно от Черноморец.

Нападението на "Левски" води Базил Де Карвальо, който с двата си гола във вратата на "акулите" вече има 15 попадения от началото на сезона в "А" група. Именно опитният футболист, Гари Родригес, Гаджев и Рамос бяха най-активните за "сините" днес на "Лазур". На вратата Пламен Илиев предимно скуча, като беше затруднен на няколко пъти, най-вече през първата част. В защита бяха Дъстли Мулдер на десния бек, Нуно Пинто на левия, а като централна двойка бранители играха Йордан Милиев и Димитър Везалов. В средата на терена бяха капитанът Станислав Ангелов и Роман Прохазка, а пред тях - Гаджев.

В атака за домакините пък бяха Гаел Нлундулу и Преслав Йорданов. Първият обаче се контузи около 20-ата минута и се наложи Херо да извършва принудителна смяна, пускайки Борислав Балджийски. Димитров се довери още на младоците Крум Стоянов и Венелин Филипов, докато привлеченият от ПСЖ нападател Лорис Арно остана на пейката и не дебютира днес в "А" група.

"Левски" започна активно, като още в 4-ата минута Прохазка бе изведен на стрелкова позиция в пеналта, словакът шутира, но Колев изби в корнер. В 19-ата след центриране на Ванчо Траянов от фаул отляво към далечната греда, Трифонов засече с глава и прати кълбото покрай целта. В 26-ата Гаджев центрира прострелно отляво от фаул, топката се удари в напречната греда и излезе в аут.

В 32-ата минута страхотен пропуск направи Гари Родригес. 22-годишното холандско крило на "Левски" бе изведен сам срещу вратаря, шутира, но уцели гредата. След това при добавката Де Карвальо също не бе точен.

В 38-ата "сините" вече ликуваха. Базил Де Карвальо откри резултата. Дъстли Мулдер му подаде топката, нападателят преодоля Траян Дянков в наказателното поле, а след това с точен удар прати топката в близкия ъгъл под напречната греда във вратата на Стоян Колев, който не успя да се намеси добре - 1:0.

В 44-ата "Левски" нанесе своя втори удар. След центриране на Нуно Пинто отляво, Базил Де Карвальо засече с глава и прати топката в долния ляв ъгъл – 2:0, реализирайки 15-ото си попадение от началото на първенството.

Минута по-късно Гари Родригес финтира Траян Дянков и след това стреля силно от малък ъгъл, но изпрати топката в аут.

В 48-ата минута Балтанов засече неточно с глава след центриране отдясно, а в 50-ата Мулдер стреля отдясно, но от тялото на Трифонов, топката излезе в тъч. В 54-ата Родригес подаде на Рамос пред пеналта, който шутира, но неточно. Пет минути по-късно Терзиев отправи удар с глава, но и този път Пламен Илиев не беше затруднен.

В 60-ата минута Гари Родригес премина през няколко защитници на Черноморец, навлезе в пеналта, но загуби топката. Две минути по-късно Цветомир Цонков стреля след центриране от корнер, но топката мина покрай лявата греда. Малко по-късно след опасен удар с глава на Терзиев, топката мина над вратата.

В 77-ата Димитър Везалов игра неточно с глава след центриране от корнер, а две минути по-късно Венелин Филипов напредна отдясно, преодоля Родригес и стреля, но Пламен Илиев спаси. В 81-ата минута Базил Де Карвальо центрира отдясно към Гаджев в пеналта, който преодоля Крум Стоянов и стреля от малък ъгъл, Стоян Колев обаче изби в корнер. В следващата атака Де Карвальо бе изведен зад защитата, но Колев излезе и спаси, като не позволи на звездата на "Левски" да оформи своя хеттрик.

До края Балтанов и Цонков направиха отчаяни опити да отбележат поне почетен гол и така "Левски" се поздрави със заслужената победа - 0:2.

Мачът по минути - ТУК

ЧЕРНОМОРЕЦ - "ЛЕВСКИ" 0:2

0:1 Базил Де Карвальо (38), 0:2 Базил Де Карвальо (44)


2_8.jpg
ЧЕРНОМОРЕЦ: 12.Стоян Колев, 2.Траян Дянков, 3.Георги Терзиев, 5.Тихомир Трифонов, 15.Ванчо Траянов, 17.Крум Стоянов, 30.Лъчезар Балтанов, 22.Цветомир Цонков, 44.Венелин Филипов, 92.Гаел Нлундулу (22-7.Борислав Балджийски (76-39.Янис Юсеф), 9.Преслав Йорданов
Резерви: 1.Ник Дашев, 7.Борислав Балджийски, 14.Милчо Ангелов, 19.Станислав Дрянов, 20.Яни Пехливанов, 39.Янис Юсеф, 78.Лорис Арно
Треньор: Димитър Димитров


Levski_.jpg
“ЛЕВСКИ”: 23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 13.Димитър Везалов, 55.Йордан Милиев, 28.Нуно Пинто, 4.Станислав Ангелов, 8.Роман Прохазка, 45.Владимир Гаджев (86-77.Стефан Велев), 16.Кристовао Рамос, 11.Гари Родригес (83-22.Илиян Йорданов), 19.Базил Де Карвальо (90+1-9.Жоао Силва)
Резерви: 89.Михаил Иванов, 3.Ромен Ели, 6.Орлин Старокин, 77.Стефан Велев, 10.Христо Йовов, 22.Илиян Йорданов, 9.Жоао Силва
Треньор: Николай Митов

Бургас, стадион "Лазур" - 6000 зрители
Съдия: Николай Йорданов
Жълти картони: Венелин Филипов, Крум Стоянов (Черноморец); Йордан Милиев, Гари Родригес ("Левски")

През есента: "Левски" - Черноморец 1:0

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ