Арсенал отпадна безславно от турнира за ФА Къп, губейки с 0:1 в домакинството си на Блекбърн, заемащ 8-ото място в Чемпиъншип (б.р. - втора английска дивизия). Единственото попадение в мача на "Емирейтс" вкара Колин Казим-Ричардс в 72-ата минута. По този начин Блекбърн се класира на 1/4-финалите за сметка на "топчиите", които за пореден път разочароваха феновете си.

ФА Къп беше най-реалистичната възможност за Арсенал да спечели някакъв трофей този сезон и най-сетне да прекрати 8-годишната суша. Арсен Венгер и момчетата му обаче се простиха и с този турнир, като им остава тежката задача да атакуват Шампионската лига. Там обаче им предстои сблъсък с Байерн (Мюнхен) на 1/8-финалите.

Днешната срамна загуба от Блекбърн е първа домакинска за Арсенал в турнира за ФА Къп от 1997 година насам. "Роувърс" пък успя да повтори успеха си от 2007-а, когато отново елиминира "топчиите" от тази надпревара. И тогава сблъсъкът беше от 1/8-финалите.

Избраниците на Венгер контролираха играта през по-голямата част от днешния мач, но така и не съумяха да реализират гол. Стражът на гостите Джейк Кийн трябваше да се намесва няколко пъти след статични положения пред неговата врата, а в 43-ата минута Жервиньо пропусна най-чистата възможност за гол преди почивката. Звездата от Кот д`Ивоар се озова очи в очи със стража, но стреля покрай вратата в аут.

В 67-ата минута Томаш Росицки разтресе вратата, удряйки напречната греда. В 71-ата Арсен Венгер извърши тройна смяна, включвайки в игра Уилшър, Уолкот и Касорла с идеята те да освежат играта на тима му и да помогнат за стигането до така желаната победа.

Само минута след появата на триото обаче "Емирейтс" заглъхна. Колин Казим-Ричардс наказа Войчех Счесни и Арсенал вече изоставаше в резултата. Полският страж на домакините първоначално изби удар на Мартин Олсон, но топката попадна в турския нападател, който не я изрита чак толкова силно, тя се тупна в земята, а след това и в лявата греда, за да се озове в мрежата на "топчиите" - 0:1.

Избраниците на Венгер реагираха като ужилени и се хвърлиха в атака, за да изравняват резултата. В 81-ата минута домакините изразиха претенции за дузпа заради нарушение срещу Уолкот, но страничната съдийка Сиан Меси вдигна флага за засада.

В добавеното време Микел Артета пропусна да изравни и да донесе преиграване на Арсенал. Така Блекбърн се класира на 1/4-финалите, елиминирайки "топчиите", заемащи 5-ото място във Висшата лига.




АНГЛИЯ, ФА КЪП, 1/8-ФИНАЛИ
На 16 февруари
Лутън – Милуол 0:3
Милтън Кийнс Донс – Барнзли 1:3
Арсенал – Блекбърн 0:1
Олдъм – Евертън
 
На 17 февруари
Манчестър Сити – Лийдс
Хъдърсфилд – Уигън
 
На 18 февруари
Манчестър Юнайтед – Рединг
 
На 27 февруари
Мидълзбро – Брентфорд/Челси