Кубрат Пулев е спортист на България за 2012 година. Той спечели приза в юбилейното 55-то издание на анкетата. На второ място остана брат му Тервел Пулев, трета се нареди състезателката по борба Станка Златева. Треньор на годината стана Михаил Таков (бокс), а за отбор на годината беше избран националният тим по волейбол.

Топ 10 на "Спортист на годината" за 2012 година

1.Кубрат Пулев (бокс) - 1234 точки
2.Тервел Пулев (бокс) - 1134 точки
3.Станка Златева (борба) - 1072 точки
4.Ивет Лалова (лека атлетика) - 915 точки
5.Антоанета Стефанова (шахмат) - 575 точки
6.Григор Димитров (тенис) - 453 точки
7.Йордан Йовчев (гимнастика) - 428 точки
8.Петър Стойчев (плуване) - 278 точки
9.Цветана Пиронкова (тенис) - 246 точки
10.Георги Братоев (волейбол) - 198 точки

Церемонията на живо:

Водещи на красивото шоу са спортните ни легенди Албена Денкова и Йордан Йовчев. Всички спортисти в челната десетка бяха представени с интересни комикси и кратка биография. Известни личности допълваха всеки спортист с фрази за постигнатите успехи.

Спортист №10 в анкетата е националът по волейбол Георги Братоев. Той беше част от тима, който спечели четвърто място на Олимпиадата в Лондон.
Спортист №9 е първата ракета в женския ни тенис Цветана Пиронкова. Спортист №8 е плувецът Петър Стойчев. “Не може да не ме ласкае фактът, че за поредна година попадам в Топ 10 на спортистите на България. Благодаря ви, че ме оценихте, благодаря и на българското правителство, че ни създаде условия да спортуваме. Благодаря и на моя треньор Красимир Туманов, който прекара голяма част от живота си, броейки преплуваните от мен километри”, заяви Петър Стойчев.

В 19-ата минута на церемонията цялата зала с бурни ръкопляскания подкрепи Стилиян Петров.

Спортист с увреждания на България за 2012 година – Стела Енева.

Спортист №7 е Йордан Йовчев. Той участва на рекордните за гимнастиката 6 олимпиади. Данчо има четири олимпийски медала и става четири пъти световен шампион. “Трогнат съм от наградата, седмото ми място е напълно заслужено. Все пак тази година бях само на една Олимпиада. Благодаря на всички, които ме подкрепяха”, заяви Йовчев.

Спортист №6 е първата ракета в мъжкия ни тенис Григор Димитров. Той е първият български тенисист с полуфинал на турнир от АТП веригата.През 2012 година записа най-доброто си класиране в световната ранглиста.

Михаил Таков е треньор №1 на България за 2012 година, след него останаха Найден Найденов (волейбол) и Любослав Пенев (футбол).

Спортист №5 е Антоанета Стефанова (шиахмат), която стана световна вицешампионка през 2012 година. Спортист №4 е Ивет Лалова. Тя стана европейска шампионка на 100 метра през 2012 година.

Националите по волейбол бяха избрани за "Отбор на годината" за 2012 година. Спортист №3 е Станка Златева. Тя спечели сребърен медал от Олимпиадата. Спортист №2 е Тервел Пулев (бокс), който завоюва бронзов медал от Олимпиадата. Спортист на България за 2012 година е Кубрат Пулев (бокс). Той е най-добрият български боксьор сред професионалистите, има два шампионски пояса и 17 победи от 17 мача на професионалния ринг.