Българският национал Николай Михайлов и съотборниците му от Твенте геройски измъкнаха точка на шведска земя. Холандският тим гостува на Хелзингборг във втория си мач от Група "L" на турнира Лига Европа, завършил 2:2.

Още до почивката паднаха 2 гола в мрежата на Михайлов, който отново беше титуляр за Твенте и пази 90 минути при визитата на стадион "Олимпия", където присъстваха 16 000 зрители.

Сръбският нападател Никола Джурджич на два пъти наказа българина. Още в 7-ата минута Хелзингборг поведе. Джурджич остана непокрит пред Михайлов, след като беше изпуснат от Дедрик Боята, и вкара с глава от близко разстояние, засичайки центрираната топка - 1:0.

Виновникът за гола Боята можеше да се реваншира, но уцели гредата при една от първите добри атаки на гостите. Защитата на Твенте продължи да действа колебливо и в 26-ата минута само отличната реакция на Михайлов предотврати втори гол в мрежата му. Българинът обаче беше безпомощен в 43-ата минута, когато Джурджич отново го наказа. Дъглас изпусна Давид Акам, който подаде на сръбския нападател и той направи 2:0.

Гостите от Холандия също създадоха голови положения, но Люк Кастайньос и Шилдер ги пропуснаха. Чак в 74-ата минута резервата Расмун Бенгтсон намали с глава след центриране на Душан Тадич, а в 88-ата центриране отдясно бе засечено от Дъглас за крайното 2:2. Пълната драма и обрат за Твенте можеше да настъпи секунди преди последния съдийски сигнал, когато Кабрал се озова непокрит в наказателното поле на шведите, но не успя да отбележи и така срещата приключи без победител, но Николай Михайлов и компания само могат да бъдат доволни, че не загубиха.

За Твенте това е второ поредно равенство в Група "L", след като в първия си мач Николай Михайлов и компания завършиха 2:2 у дома с Хановер. Именно германците са на върха във временното класиране с 4 точки, след като тази вечер надделяха с 2:1 срещу Леванте. Испанците имат 3 точки в актива си, а Твенте е на 3-ото място с 2. Хелзингборг има 1 точка.

Мачът в Хановер, също като този в Швеция, беше доста драматичен. Домакините успяха да победят Леванте с 2:1, въпреки че почти цял двубой бяха с човек по-малко. Още в 9-ата минута Карим Хагуи беше изгонен с директен червен картон, а реферът Лиран Лиани от Израел даде дузпа за гостите. Теофанис Гекас се строполи в наказателното поле, настоя за 11-метров наказателен удар, при което Хагуи не сдържа нервите се и го изблъска, след което гъркът падна театрално. Арбитърът изгони мароканеца, а Мичел реализира от бялата точка - 0:1.

В 21-ата германците изравниха. Реферът Лиани даде втора дузпа, този път за Хановер, след като играч на гостите игра с топката в наказателното си поле. Саболч Хущи реализира за 1:1, което остана непроменено до почивката.

Малко след подновяването на играта футболистите на Хановер стигнаха до пълния обрат, който се запази до последния съдийски сигнал. В 49-ата минута за крайното 2:1 се разписа Дидие Яя Конан.

твенте_1.jpg

1hel.jpgХелзингборг – Твенте 2:2
1:0 Никола Джурджич (7), 2:0 Никола Джурджич, 2:1 Расмус Бенгтсон (74), 2:2 Дъглас (88)

 

hanover.jpg1lev.jpg
Хановер – Леванте 2:1
0:1 Мичел (10-дузпа), 1:1 Саболч Хущи (21-дузпа), 2:1 Дидие Яя Конан (49)