Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

Една руския победи два пъти Станка Златева в рамките на една година. И двата пъти с туш. Първо на европейското първенство през март в Белград, а снощи и на олимпийския финал при 72-килограмовите в Лондон.
 
Коя е Наталия Воробьова? Тя е родена на 27 май (според други данни на 27 октомври) 1991 година в град Тулун, разположен в Иркутска област – далечен Сибир. Още като ученичка Наталия има отлично телосложение и невероятен спринт. Родителите й искат да я запишат да тренира лека атлетика, но в един облачен ден съдбата на момичето се преобръща на 180 градуса.

Наталия тъкмо е пристигнала в училище, когато в двора на голямата сграда две по-големи момчета нападат нейна съученичка. Малката девойка не може да се защити, а всички отстрани гледат сеира. Наталия обаче се намесва светкавично – с два-три тупаника и с няколко схватки тушира на земята слисаните “бандити”. Единият от тях се разплаква и започва да моли за помощ, докато Наталия му притиска главата в асфалта. След няколко минути всички хулигани са привикани в директорската стая. Шефът на училището дърпа конско на провинилите се и ги наказва със строго мъмрене. Случката се разчува, а още същата вечер при родителите на Наталия пристига учителят по физическо възпитание към училището. Той е придружаван от Камил Джиганчин – един от най-известните треньори по борба в цял Сибир. Джиганчин е чул за двойния туш, приложен от момичето, и настоява да я види в залата. Така започва пътят към славата на Наталия...
 
Когато е на 16 години, Воробьова се мести в Санкт Петербург, където продължава упорито да тренира борба. Малко по-късно е приета студентка в местния университет за космическо оборудване със специалност маркетинг и реклама. Освен физическа сила, Наталия притежава голяма обща култура и невероятен дух. След като дълго време съчетава ученето с борбата, преди две години тя е извикана на среща от президента на руската федерация по един от най-мъжките спортове. Всички са впечатлени от страхотните качества на Наталия и си поставят за цел един ден Воробьова да спечели най-ценното отличие в спорта – олимпийското злато. Никога досега Русия не е печелила злато от Олимпиада и това трябва час по-скоро да се случи – на Игрите в Лондон през 2012-а.
 
Подготовката продължава цели две години в жестоки условия. Наталия минава на специален режим – няма развлечение, няма дискотеки и купони. Само тренировки, тренировки и пак тренировки. Пие специални билки, доставени от Тибет, минава на строга диета. Денят й започва в 7 часа сутринта, когато е в залата. Тренира до 14 часа. После 30 минути почива и обядва, след което до 17 часа е пак на тепиха. От 19 до 21 часа предстоят специални занятия, свързани с укрепването на психиката и волята.
 
От университета по космическо оборудване изиграват основна роля по подготовката на Наталия и превръщането и в полуробот. Тя тренира със залепени по тялото и лицето датчици, отчитащи всяко движение до стотни от секундата. Уредите следят с колко момичето от Сибир подобрява реакциите си и моделират оптималната траектория на действията й в бойна обстановка. Част от заниманията се провеждат с тренажор-робот, където отново всеки детайл се отработва до ниво на автоматизацията.
 
Набляга се изключително на играта й с крака, а долните й крайници са превърнати в “трета ръка” при захватите в борбата. Нейни спаринг партньори са само и единствено мъже! Нещо повече – в последните месеци преди олимпиадата на няколко пъти Наталия е излизала на тепиха срещу двама съперници, с което е подобрявала рефлексите си и светкавичните реакции. Отделно тя се подлага на уникални тестове за рефлекс, които се прилагат предимно на космонавтите. И върхът на всичко са тренировките в безтегловност, проведени в специална сонда, имитираща космически кораб.  

610.jpg
Компютърни специалисти пък получават записи с мачове на всички съпернички, с които Наталия ще се срещне на Олимпиадата в Лондон. Сред тях е и нашата Станка. Те изследват и правят компютърни анализи на всяко движение и действие на противника, след което подробно го предоставят на Воробьова и нейния треньорски щаб.
 
След като Наталия е подготвена на макс физически, идва ред и на психическата подкрепа. Двайсет дни преди началото на Олимпиадата при нея пристига дагестанският олигарх Сюлейман Керимов, нашумял с покупките на Роберто Карлуш и Самуел Ето'о във футболния Анжи (Махачкала). Милиардерът обявява на слисаната 21-годишна Воробьова, че ще й даде на ръка 1 милион долара.
 
Любопитно е да се отбележи, че през 2011 година Наталия сърба попарата на Станка, след като нашето момиче я победи в Баку. Последваха обаче две победи на Воробьова, която след олимпийския си триумф снощи възкликна: “След края на Олимпиадата ще се омъжа!”. А когато я нарекоха Наталия Велика, тя скромно махна с ръка и заяви: “Не, аз съм просто Воробьова!”, след което прегърна своя талисман - малко, пластмасово зайче.
ВИТАЛИЙ РАДЧЕНКО, специално за БЛИЦ