Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

"Левски" затвърди трагичното представяне на българския футбол в клубните надпревари на Стария континент, след като стана за резил на реванша в Сараево. "Сините" паднаха с 1:3 при гостуването на стадион "Кошево" и последваха Лудогорец, ЦСКА и Локомотив (Пловдив), които по-рано също се сбогуваха с евротурнирите.

Единственото попадение за българския тим на реванша в Босна и Херцеговина реализира Базил де Карвальо в 34-ата минута от дузпа. Преди това Саид Хюсеинович и Асмир Сулжич дадоха комфортен аванс на домакините, които вкараха в рамките само на 120 секунди.

За 3:1 се разписа отново Саид Хюсеинович в 63-ата, след което обаче избраниците на Илиан Илиев така и не успяха да отбележат поне още един гол, който щеше да им осигури класирането в третия квалификационен кръг на Лига Европа. "Сините" дори трябва да благодарят на Пламен Илиев, предотвратил още няколко попадения във вратата си.

Стражът на "Левски" имаше изключително много работа, като нямаше вина за нито едно от попаденията на босненците. Бранителите на българския тим тотално разочароваха с колебливите си и неубедителни изяви, най-вече при третия гол. В 63-ата минута Саид Хюсеинович направи за смях защитата на "Левски" и прониза Пламен Илиев, донасяйки успеха за ФК Сараево, който ще има за съперник Зета (Голубовци) в следващия кръг.

За гостуването в Босна и Херцеговина "сините" бяха без контузените Христо Йовов, Ромен Ели и Кристовао Рамос. За португалеца Илиан Илиев до последно се надяваше, че ще може да го използва, но Рамос почувства болки на загрявката и се наложи вместо него да започна Агиеманг Опоку. Ганаецът обаче не направи нищо запомнящо за 70 минути, които престоя на терена на стадион "Кошево", където имаше близо 15 000 ентусиазирани запалянковци на ФК Сараево.

Мачът започна равностойно, но постепенно избраниците на Драган Йович поеха инициативата и започнаха да надиграват гостите от България. В 12-ата минута трибуните на "Кошево" "изригнаха". Саид Хюсеинович откри резултата, след като беше изведен зад защитата на "Левски", надбяга Иво Иванов и отблизо прати топката в мрежата на безпомощния Пламен Илиев - 1:0.

Не бяха изминали и 2 минути, когато босненците удвоиха преднината си и направиха задачата на "сините" много трудна. Емир Хаджич проби по дясното крило, пусна към нахлуващия в пеналта Асмир Сулджич, който с удар от движение вкара за 2:0. При ситуацията Сулджич беше изпуснат от Роман Прохазка. Словашкият полузащитник също като Опоку и почти всички в синьо се представи крайно незадоволително, въпреки че беше привлечен с надеждата да засили мощта на халфовата линия на "Левски".

Комфортният аванс успокои домакините и те започнаха да играят по-предпазливо. В същото време пък "сините" правеха отчаяни опити да атакуват, но в 33-ата минута си спечелиха дузпа, от която намалиха изоставането. Включилият се в атака бранител Иво Иванов беше повален в наказателното поле на ФК Сараево от Татомирович и румънският съдия Кристиан Балаж наду свирката. Базил де Карвальо реализира хладнокръвно в долния десен ъгъл за 2:1.

Попадението вдъхна увереност на "сините", които до края на полувремето диктуваха събитията на терена. Малко преди почивката Де Карвальо засече неточно с глава, а секунди по-късно Пламен Илиев изпревари Сулджич и изби в странично хвърляне. Играчът на босненците се озоваваше очи в очи срещу българския страж, който обаче внимаваше и действа решително в ситуацията.

И през втората част "сините" не показаха най-доброто, на което са способни. Гол във вратата на ФК Сараево така и не падна. За сметка на това в 63-ата минута Хюсеинович прониза Пламен Илиев с второто си попадение в срещата, след като преодоля цялата отбрана на "Левски" и озовал се фронтално срещу вратаря, го наказа с бомбен шут. Последните в защитата Иво Иванов и Станислав Ангелов действаха крайно неразчетено и не успяха да противодействат на седмицата от състава на босненците, който ги развинти и направи за смях - 3:1.

В 71-ата Базил де Карвальо с глава от няколко метра пропусна да вкара втори гол. Илиан Илиев пък пусна Жоао Силва и Цветелин Тонев с надеждата някой от тях да вкара така нужния гол, който щеше да класира "Левски" напред. Това обаче не се случи и "сините" напуснаха безславно евротурнирите.

ФК САРАЕВО - "ЛЕВСКИ" 3:1
1:0 Саид Хюсеинович (12), 2:0 Асмир Сулжич (14), 2:1 Базил де Карвальо (34-дузпа), 3:1 Саид Хюсеинович (63)
(0:1 в първата среща)

Реваншът по минути - ТУК
saraevo.jpg
ФК САРАЕВО: 34.Ади Адилович, 6.Седин Торлак, 14.Иван Татомирович, 23.Зоран Белошевич, 29.Амер Дуповац, 5.Иван Сесар, 7.Саид Хюсеинович (69-89.Денис Чомор), 16.Радан Суневарич, 77.Неманя Златкович (30-28.Марио Тадейевич), 99.Асмир Сулжич (78-21.Жарко Караматич), 11.Емир Хаджич
Резерви: 1.Емир Плакало, 17.Борис Гуич, 28.Марио Тадейевич, 89.Денис Чомор, 25.Секуба Диата, 18.Нермин Хаскич, 21.Жарко Караматич
Треньор: Драган Йович
Levski_.jpg
"ЛЕВСКИ": 23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 5.Иво Иванов, 4.Станислав Ангелов, 6.Орлин Старокин, 45.Владимир Гаджев, 8.Роман Прохазка, 14.Агиеманг Опоку (70-9.Жоао Силва), 11.Симеон Райков, 31.Марсиньо (83-21.Цветелин Тонев), 19.Базил де Карвальо
Резерви: 1.Ивайло Василев, 20.Александър Башлиев, 25.Сюлейман Диамутен, 30.Антонио Вутов, 9.Жоао Силва, 14.Агиеманг Опоку, 21.Цветелин Тонев
Треньор: Илиан Илиев

Сараево, стадион "Кошево"
Съдия: Кристиан Балаж (Румъния)
Жълти картони: Асмир Сулжич, Емир Хаджич, Жарко Караматич (ФК Сараево); Марсиньо, Станислав Ангелов, Орлин Старокин, Симеон Райков ("Левски")