Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

"Левски" стартира европохода си с трудна домакинска победа над ФК Сараево, надделявайки с минималното 1:0. Единственото попадение в първата среща от втория квалификационен кръг на Лига Европа реализира Симеон Райков. Халфът влезе на смяна през втората част и се разписа в 72-ата минута. Мачът беше равностоен, като "сините" не успяха да надиграят добре подредения си съперник от Босна и Херцеговина. Срещата беше официален дебют за Илиан Илиев начело на "Левски".

Към двубоя имаше огромен интерес и на трибуните на стадион "Георги Аспарухов" се стекоха близо 15 000 зрители. Привържениците бяха любопитни и искаха да видят новия отбор, който "сините" окомплектоваха това лято. Официален дебют за "Левски" записаха Ромейн Ели, Марсиньо, Базил де Карвальо, Роман Прохазка, както и Жоао Силва, привлечени след идването на Илиан Илиев. Феновете обаче едва ли са останали доволни от показаното срещу ФК Сараево, като им се наложи в последните минути да треперят и да се молят гостите да не изравнят.

Двубоят започна с минута мълчание заради атентата в Бургас срещу еврейски граждани. Не бяха изминали и 120 секудни игра и Владимир Гаджев получи жълт картон за нарушение срещу играч на Сараево. Феновете на "Левски" трябваше да чакат до 35-ата минута, за да видят първия удар в очертанията на противниковата врата. Той беше на Христо Йовов, който стреля хубаво от фаул, но Адилович плонжира и изби в корнер. Следващите 120 секунди Де Карвальо и Йовов се разминаха с топката след центриране на Гаджев, а Станислав Ангелов стреля силно, но Адилович пак изби. Именно това бяха най-силните моменти за играещите доста бавно и безидейно играчи на Илиан Илиев.

Бижутера пък с днешното си участие се превърна в рекордьор. 35-годишният Йовов стана футболистът с най-много мачове за български отбори в евротурнирите. Ветеранът изпревари по този показател бившия капитан на “сините” Елин Топузаков, с когото преди днешния двубой имаха по 65 мача. Йовов вече е с 65, от които 50 са с екипа на “Левски”, а 16 с този на Литекс.

При една от редките си контраатаки в 38-ата минута играчите от Сараево изпуснаха първата си добра възможност, след като Хюсеинович стреля, но Пламен Илиев спаси. Минута по-късно отново при контраатака Хаджич се забави с паса, но все пак подаде на Сулджич, който стреля, но за щастие на левскарите на сантиметри над напречната греда. В заключителните секунди на първото полувреме удар на Гаджев прелетя над целта.

През вторaта част "сините" постепенно овладяха инициативата и търсеха откриването на резултата. Гостите обаче се отбраняваха успешно и трудно позволяваха на "Левски" да създава положения за гол. Попадението обаче най-после падна в 72-ата минута, и то с огромна доза късмет. Появилият се на смяна Симеон Райков се разписа и хвърли в екстаз публиката на "Герена". Халфът получи отлично извеждащо подаване от Гаджев, нанесе удар, който рикошира в Иван Татомирович и излъга стража Ади Адилович и топката влетя в мрежата на ФК Сараево - 1:0.

До края на мача картинката коренно се промени и на "сините" им се наложи да се отбраняват. Гостите от Босна и Херцеговина дори можеха да стигнат до изравенително попадение, след като избраниците на Илиан Илиев оставиха свободни пространства и първо Пламен Илиев парира удар на Хюсеинович, а малко след това Сулджич се освободи отдясно, но за радост на "сините" стреля встрани от вратата. При една ситуация пък се наложи на Иво Иванов да избива топката с шпагат и да спира опасна атака на съперника.

Реваншът в Сараево е след седмица - на 26 юли, а утре (20 юли) ще се тегли жребият за третия квалификационен кръг на Лига Европа.

Мачът по минути - ТУК

"ЛЕВСКИ" - ФК САРАЕВО 1:0
1:0 Симеон Райков (72) 
Levski_.jpg
"ЛЕВСКИ": 23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 5.Иво Иванов, 3.Ромейн Ели, 6.Орлин Старокин (70-8.Роман Прохазка), 4.Станислав Ангелов, 45.Владимир Гаджев, 31.Марсиньо (81-9.Жоао Силва), 10.Христо Йовов (59-11.Симеон Райков), 16.Кристовао Рамос, 19.Базил де Карвальо
Резерви: 1.Ивайло Василев, 20.Александър Башлиев, 8.Роман Прохазка, 30.Антонио Вутов, 11.Симеон Райков, 14.Агиеманг Опоку, 9.Жоао Силва
Треньор: Илиан Илиев
saraevo.jpg
ФК САРАЕВО: 34.Ади Адилович, 6.Седин Торлак, 14.Иван Татомирович, 23.Зоран Белошевич, 29.Амер Дуповац, 89.Денис Чомор, 5.Иван Сесар, 7.Саид Хюсеинович, 77.Неманя Златкович, 99.Асмир Сулжич, 11.Емир Хаджич
Резерви: 1.Емир Плакало, 17.Борис Гуич, 28.Марио Тадейевич, 16.Радан Суневарич, 25.Секуба Диата, 18.Нермин Хаскич, 21.Жарко Караматич
Треньор: Драган Йович

София, стадион "Георги Аспарухов"
Съдия: Бруно Пайшао (Пор)
Жълти картони: Владимир Гаджев, Базил де Карвальо, Ромейн Ели ("Левски"); Саид Хюсеинович, Денис Чомор (ФК Сараево)

1pro.jpg