Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

Лудогорец отпадна по изключително нелеп начин от Шампионската лига, след като допусна гол в 98-ата минута! Тимът от Разград отстъпи с 2:3 на Динамо (Загреб) на реванша в Хърватия, където сериозно се намеси германският съдия Феликс Цвайер.

Реферът отсъди 5 минути добавено време на двубоя, но в крайна сметка реши да се играе до гол, и по-точно докато домакините отбележат. Така и стана. Попадението падна в 98-ата минута и класира Динамо (Загреб) в третия квалификационен кръг на Шампионската лига за сметка на Лудогорец, който повече от половин час игра и с човек по-малко. В 57-ата минута авторът на втория гол за българите Марселиньо беше изгонен с червен картон от германския съдия.

При гостуването на стадион "Максимир" Лудогорец на два пъти повеждаше в резултата, но хърватите все изравняваха, за да стигнат и до крайния успех. Първо Емил Гъргоров откри в 12-ата минута, след което в 33-ата Анте Рукавина изравни. В 36-ата Марселиньо направи 1:2, но пак Рукавина наказа Урош Голубович в 60-ата. Именно този играч на Динамо (Загреб) се разписа и преди седмица в Разград, когато селекцията на Анте Чачич геройски се добра до равенството 1:1 след гол в 93-ата минута. Този път обаче Динамо стигна до пълния успех в 98-ата, когато Домагой Вида вкара за крайното 3:2 и хвърли в сълзи футболистите на Лудогорец.

По този начин селекцията на Ивайло Петев пропусна отлична възможност да влезе в групите на Шампионската лига още в дебютния си сезон в евротурнирите. Следващият съперник на българския първенец щеше да бъде Шериф (Тираспол), след което тимът от Разград трябваше да елиминира още един отбор, за да се класира сред най-добрите на Стария континент.

Заради драматичната загуба на "Максимир" Лудогорец напусна европейската сцена след само 2 мача, в които отстъпи на Динамо (Загреб) с общ резултат 3:4.

С показаното на терена обаче момчетата на Петев не заслужаваха да приключат толкова рано, тъй като по нищо не отстъпваха на многомилионния хърватски гранд. На реванша в Загреб Лудогорец не само, че вкара 2 гола, а можеше да отбележи и още, ако не беше пропускът на Гъргоров в 7-ата минута. Тогава Бадема можеше да се разпише в опразнената врата след остро центриране по земята на Иван Стоянов. В 12-ата обаче капитанът на Лудогорец се реваншира и откри резултата. Отново Стоянов центрира, а нисичкият Гъргоров успя да изпревари вратаря Иван Келава и с глава отблизо да реализира за 0:1, смълчавайки трибуните на "Максимир".

2_21.jpg

В 33-ата Анте Рукавина направи 1:1, след като беше оставен непокрит в наказателното поле на Голубович при центриране отдясно на атаката на Динамо. При ситуацията нападателят на домакините беше изпуснат от Иван Стоянов, а сръбският страж на българите нямаше какво да направи, освен да вади топката от мрежата си.

След само 3 минути обаче Лудогорец отново излезе напред в резултата. Марселиньо вкара след поредното центриране на племенника на Йордан Лечков. Бразилецът се пребори с двама бранители на Динамо в наказателното поле, овладя кълбото, след което със силен изстрел го изпрати неспасяемо в долния десен ъгъл на вратата - 1:2.

От телевизионните повторения обаче стана ясно, че Марселиньо си спря топката с ръка. Хърватите протестираха, но съдията Феликс Цвайер от Германия не уважи искането им да отмени попадението на българите.

2_20.jpg


Реферът обаче явно е изгледал ситуацията на почивката и сигурно е осъзнал грешката си. В 57-ата минута Цвайер изгони Марселиньо и остави Лудогорец с 10 човека, което пречупи българите и Динамо изцяло овладя контрола над играта. В 60-ата Рукавина направи 2:2. Жуниор Кайсара сгреши отляво и след няколко рикошета топката стигна до нападателя на хърватите, който я изпрати в мрежата. Голубович беше в легнало положение и не успя да се намеси. Йордан Минев пък беше застанал на голлинията, но и той не можа да предотврати гола.

До края избраниците на Ивайло Петев предимно се бранеха, въпреки че домакините рядко поглеждаха към вратата на Голубович. Треньорът на българския шампион пък изкара от игра Стоянов, Гъргоров и Мирослав Иванов, а пусна бившият футболист на Динамо (Загреб) Франк Гуела, Димо Бакалов и Козмин Моци. Последният сам организира атака в 90-ата минута, след като отне топката от играч на домакините и пробяга над 50 метра, след което обаче отправи твърде неточен удар от далечно разстояние. Последва 5-минутно продължение на срещата, но съдията от Германия странно защо не надуваше свирката за край на мача и когато стана 97-ата. Тогава хърватите спечелиха корнер, който Цвайер им позволи да изпълнят. Топката прехвърли всички в наказателното поле на българите, включително и включилият се в атака вратар Келава, но кълбото остана във владение на домакините. След няколко паса то стигна до Иван Пеко отдясно, резервата този път го прати към далечната греда, а там беше Домагой Вида, който се разписа с глава и хвърли в екстаз трибуните на "Максимир" - 2:3.

Невярващите на случилото се футболисти на Лудогорец пък налягаха на земята и недоумяваха какъв шанс пропиляха, допускайки този нелеп гол в 98-ата минута.

ДИНАМО (Загреб) - ЛУДОГОРЕЦ 3:2
0:1 Емил Гъргоров (12), 1:1 Анте Рукавина (33), 1:2 Марселиньо (36), 2:2 Анте Рукавина (60), 3:2 Домагой Вида (90+8)
(1:1 в първата среща)

Реваншът по минути - ТУК
dinamo_1.jpg
ДИНАМО (Загреб): 30.Иван Келава, 3.Луис Ибанес (46-20.Ахмед Алиспахич), 8.Матео Ковачич, 10.Самир, 13.Тонел, 14.Шиме Върсалко, 24.Домагой Вида, 5.Адриан Калейо (62-90.Дуже Чоп), 16.Милан Бадел, 21.Фатос Бечирай (71-18.Иван Пеко), 55.Анте Рукавина 
Резерви: 33.Ромео Митрович, 2.Анте Пулич, 6.Арян Aдеми, 20.Ахмед Алиспахич, 23.Никола Покривац, 18.Иван Пеко, 90.Дуже Чоп
Треньор: Анте Чачич 

ludogorec.JPG
ЛУДОГОРЕЦ: 1.Урош Голубович, 25.Йордан Минев, 5.Александър Барт, 33.Любомир Гулдан, 80.Жуниор Кайсара, 18.Светослав Дяков, 8.Станислав Генчев, 72.Иван Стоянов (74-99.Франк Гуела), 84.Марселиньо, 22.Мирослав Иванов (88-27.Козмин Моци), 23.Емил Гъргоров (74-19.Димо Бакалов)
Резерви: 91.Иван Чворович, 20.Шоко, 27.Козмин Моци, 6.Георги Костадинов, 19.Димо Бакалов, 99.Франк Гуела, 11.Жуниор Кишада
Треньор: Ивайло Петев

Загреб, стадион "Максимир"
Съдия: Феликс Цвайер (Германия)
Жълти картони: Фатос Бечирай, Самир, Милан Бадел (Динамо Загреб); Марселиньо, Емил Гъргоров, Александър Барт, Урош Голубович, Франк Гуела (Лудогорец)
Червен картон: Марселиньо (57-Лудогорец)

Победното попадение на Динамо (Загреб):



Репортаж на мача: