"Левски" и Черноморец завършиха 2:2 в интригуващ двубой от 24-ия кръг на "А" група, състоял се пред обидно малко зрители на стадион "Георги Аспарухов".

Двубоят беше директен сблъсък за местата, даващи право на участие в Лига Европа. "Сините" обаче в пети пореден мач не успяха да постигнат победа и остават все по-далеч от евротурнирите, заемайки 5-ото място с актив от 47 точки. На "Герена" обаче трябва да бъдат доволни, че днес поне вкараха 2 гола във вратата на съперника - нещо, което не се беше случвало от 21 март (победата с 3:0 над Славия). Със спечелената точка "акулите" на Димитър Димитров събраха 51 и остават на 3-ото място. Така Херо и момчетата му са в далеч по-благоприятно положение и по всичко личи, че ще играят в Европа наесен, докато "сините" са на път да се сбогуват с евротурнирите. 

В 21-ата минута Черноморец поведе на "Герена" с гол на Яник Боли. След това обаче "Левски" стигна до пълния обрат, с което показа първи признаци за излизане от кризата. В 28-ата Тони Калво изравни, а в 55-ата Христо Йовов направи 2:1. Гостите обаче не се предадоха и в крайна сметка стигнаха до точката. Крайното 2:2 оформи Аатиф Шаешу в 81-ата минута.

На моменти избраниците на Ясен Петров играха доста добре, като представянето им нямаше нищо общо с това от предишните няколко мача. Стоян Колев имаше много работа и на няколко пъти можеше да бъде наказан за трети път. Гредата също се оказа негов верен помощник, след като силен изстрел на Дъстли Мулдер се отби в напречната греда в 83-ата минута.

Първото полувреме беше доста интригуващо, а на почивката резултатът беше 1:1. Мачът започна с леко домакинско предимство, но при една от първите си по-опасни атаки Черноморец успя да поведе. В 21-ата минута Аатиф Шаешу с лекота преодоля Йовов и Пинто, центрира към Асис, който майсторски с глава свали топката за Яник Боли и той от малък ъгъл наказа Пламен Илиев - 0:1.

Седем минути след това "сините" изравниха с красиво попадение, което рядко може да се види по българските терени. Юношата на Барселона Тони Калво прониза Стоян Колев с изстрел от около 30 метра, след като изпрати топката неспасяемо в горния ляв ъгъл - 1:1.

Секунди след това испанското крило можеше да вкара втори гол, но опитният страж на гостите спаси. В последната минута първата част Яник Боли с глава също пропусна, след като стреля право в Пламен Илиев.

Втората част стартира с предимство за "сините", които заиграха по-активно от съперника и в 55-ата минута трудът им беше възнаграден. Нуно Пинто центрира отлично отдясно към оставения непокрит Йовов, който от близко разстояние с глава засече топката и я изпрати в долния ляв ъгъл за 2:1.

Най-добрият на терена в днешната среща Аатиф Шаешу изравни в 81-ата минута след отлична атака на гостите и поредното чудесно отиграване на френския футболист, който с диагонален удар вкара топката в долния десен ъгъл на вратата на "сините" - 2:2. За Шаешу това беше пето попадение в последните 4 мача на Черноморец.

Две минути след изравнителното попадение "Левски" можеше да отбележи трети гол, но изстрелът на Мулдер от далечно разстояние срещна напречната греда и така равенството отстана непроменено. Димитър Димитров-Херо пък остана непобеден от "сините", след като и през есента не се даде на бившия си тим. Тогава "акулите" надделяха с 2:0 над "Левски" в Бургас.

Мачът по минути - ТУК

"ЛЕВСКИ" - ЧЕРНОМОРЕЦ 2:2
0:1 Яник Боли (21), 1:1 Тони Калво (28), 2:1 Христо Йовов (55), 2:2 Аатиф Шаешу (81)

"ЛЕВСКИ": 23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 5.Иво Иванов, 25.Сюлейман Диамутен, 28.Нуно Пинто (63-19.Иван Цветков), 7.Даниел Димов, 6.Орлин Старокин, 16.Кристовао Рамос, 10.Христо Йовов, 8.Тони Калво (79-17.Даниел Младенов), 12.Жуниньо
Резерви: 1.Димитър Илиев, 20.Александър Башлиев, 55.Йордан Милиев, 11.Симеон Райков, 17.Даниел Младенов, 19.Иван Цветков, 30.Антонио Вутов
Треньор: Ясен Петров

cher.jpg
ЧЕРНОМОРЕЦ: 12.Стоян Колев, 37.Жереми Фо-Поре, 2.Траян Дянков, 5.Николай Николов, 25.Радостин Кишишев (40-15.Венелин Филипов), 6.Тодор Паланков, 21.Борислав Балджийски (62-11.Венцислав Христов), 22.Цветомир Цонков, 92.Аатиф Шаешу, 8.Лоривал Асис, 94.Яник Боли (88-9.Преслав Йорданов)
Резерви: 23.Янко Георгиев, 11.Венцислав Христов, 15.Венелин Филипов, 20.Яни Пехливанов, 10.Костадин Дяков, 14.Пламен Димов, 9.Преслав Йорданов
Треньор: Димитър Димитров

София, стадион "Георги Аспарухов"
Съдия: Александър Костадинов
Жълти картони: Сюлейман Диамутен ("Левски"); Радостин Кишишев, Цветомир Цонков (Черноморец)

(през есента: Черноморец - "Левски" 2:0)