ЦСКА постигна лесна победа с класическото 3:0 срещу аутсайдера Светкавица в последната среща от програмата на 23-ия кръг в "А" група. И трите попадения паднаха преди почивката. Вкараха ги Антон Карачанаков в 9-ата минута, Борис Галчев в 39-ата и Георгиан Паун в 41-ата.

За селекцията на Стойчо Младенов това беше осма поредна победа в първенството, след която ЦСКА продължава да е едноличен лидер в класирането с актив от 57 точки, на 6 пред втория Лудогорец и с цели 11 повече от вечния враг "Левски", който е на 5-ата позиция. Аутсайдерът Светкавица пък претърпя 18-ата си загуба от 23 изиграни мача в елита и логично е на последното 16-о място със скромния актив от едва 7 точки.

"Червените" надиграха "мълниите" пред около 3000 зрители на стадион "Българска армия" и заслужено се поздравиха с победа. Същинско чудо щеше да бъде, ако гостите от Търговище бяха взели нещо от лидера в "А" група. Избраниците на Альоша Андонов обаче се представиха достойно, въпреки че почти цял мач играха с човек по-малко. В началото на второто полувреме Игнат Дамянов удари греда, а преди почивката пред гостите се откриха и още няколко ситуации пред вратата на Райс Мболи.

Задачата за "червените" се улесни още в 6-ата минута, когато вратарят на Светкавица Иван Георгиев беше изгонен с директен червен картон. Стажът излезе извън наказателното си поле, след като видя, че Станислав Костов се озовава сам срещу него, играчът на ЦСКА опита да го прехвърли, но Георгиев спря топката с ръка и логично беше изгонен от съдията Георги Димитров. Под рамката застана Тодор Тодоров, на когото му се наложи да вади кълбото от мрежата си, след като още не беше изминала и минута. Антон Карачанаков го наказа дирекно от пряк свободен удар. Така талантът за пореден път доказа, че е майстор на изпълнението на статични положения и за последните 5 мача е вкарал 4 гола.

Няколко минути след откриването на резултата домакините пропуснаха да удвоят преднината си, след като испанецът Антонио Томас не може да реализира от изгодна позиция. В 17-ата минута включилият се в атака десен защитник на Светкавица Мариян Станчев отправи удар по земята, който обаче не затрудни Мболи и стражът на ЦСКА улови топката. Бранителят на "мълниите" е юноша на "армейците", а тази зима подсили Светкавица, след като напусна Бдин (Видин). Много активен за гостите при тежкото гостуване на "Армията" беше и капитанът Цветан Илиев. Последният на няколко пъти отправи удари към Мболи, но не успя да отбележи.

Второто си попадение ЦСКА реалзира в 39-ата минута. Борис Галчев се разписа директно от пряк свободен удар, като и при този гол Тодор Тодоров леко закачи топката, но не успя да я спре по пътя й към мрежата му. Само 120 секунди по-късно Георгиан Паун направи 3:0, реализирайки в опразненанта врата след подаване на Карачанаков. За румънеца това беше първо попадение в "А" група.

През втората част на двубоя не се случи нищо интересно, като изключим гредата, която Игнат Дамянов удари в 51-ата минута. "Червените" очевидно доиграваха мача и пестиха сили за Великденските празници. Гостите пък изнемогваха с 10 човека и все по-рядко поглеждаха към вратата на ЦСКА. "Армейците" запазиха преднината си от 3 гола до последния съдийски сигнал на Георги Димитров и заслужено се поздравиха с победата.

Мачът по минути - ТУК

ЦСКА - СВЕТКАВИЦА 3:0
1:0 Антон Карачанаков (9), 2:0 Борис Галчев (39), 3:0 Георгиан Паун (41)
cska.jpg
ЦСКА: 92.Райс Мболи, 11.Иван Бандаловски, 25.Ангел Грънчов, 66.Пламен Крачунов, 8.Румен Трифонов, 5.Тодор Янчев (85-26.Николай Дюлгеров), 7.Антонио Томас, 18.Борис Галчев (73-21.Коста Янев), 14.Станислав Костов (63-16.Александър Якимов), 32.Георгиан Паун, 71.Антон Карачанаков
Резерви: 88.Благой Макенджиев, 16.Александър Якимов, 21.Коста Янев, 24.Илиас Хадад, 26.Николай Дюлгеров, 15.Станко Йовчев, 10.Жуниор Мораес
Треньор: Стойчо Младенов



СВЕТКАВИЦА: 1.Иван Георгиев, 2.Мариян Станчев (77-11.Тихомир Кънев), 6.Румен Стоянов, 14.Петър Трифонов, 16.Антон Недялков, 18.Антон Костадинов, 24.Игнат Дамянов, 15.Ели Маркес (46-7.Невен Венков), 10.Славчо Шоколаров, 8.Цветан Илиев, 9.Николай Вълев (8-12.Тодор Тодоров)
Резерви: 12.Тодор Тодоров, 7.Невен Венков, 20.Калоян Цветков, 5.Иван Иванов, 17.Христо Петев, 23.Христо Стамболийски, 11.Тихомир Кънев
Треньор: Альоша Андонов

София, стадион: "Българска армия"
Съдия: Георги Димитров
Жълт картон: Румен Стоянов (Светкавица)
Червен картон:
Иван Георгиев (6-Светкавица)

(през есента: Светкавица - ЦСКА 0:3)