Барселона победи на свой терен Милан с 3:1 в реванш от четвъртфиналите на Шампионската лига и се класира за полуфиналната фаза на турнира. Първият сблъсък между двата тима в Милано бе завършил без победител при резултат 0:0. Каталунците стигнаха до успеха след две точно реализирани дузпи от Лионел Меси (11, 41), като втората от тях бе доста спорна, и попадение на Андрес Иниеста (53). За милан точен бе Антонио Ночерино (32).

Двубоят на „Камп Ноу” започна с домакински натиск и още в 10-ата минута Барса получи дузпа. Първо бранителят на гостите Филип Мексес направи фрапантна грешка, а след това Меси излезе сам срещу Абиати, но реши да подаде към Шави. Испанският национал пък върна на аржентинеца, който в този момент бе фаулиран от Антонини и логично последва 11-метров наказателен удар. От бялата точка Меси бе безпогрешен за 1:0. Това бе негов 50-и гол в Шампионската лига и 13-и за този сезон, с което той подобри рекорда на Рууд ван Нистелрой за най-много отбелязани попадения в турнира в рамките на само една кампания. До преди този мач и двамата имаха по 12 гола. И след гола каталунците продължиха да са по-активни, но въпреки това в 32-ата минута Златан Ибрахимович даде страхотен извеждащ пас към Антонио Ночерино, който изравни за 1:1. В 40-ата минута холандският съдия Бьорн Куйперс видя нова дузпа в наказателното поле на гостите, след като преди изпълнение на корнер Серхио Бускетс и Алесандро Неста се дърпаха за фланелките, а в борбата между тях се включи и Карлес Пуйол. Отново Лионел Меси бе точен от бялата точка и даде преднина на Барса за 2:1. По този начин сметката му набъбна на общо 51 попадения в турнира и 14 през този сезон.

В самото начало на второто полувреме Ибрахимович се строполи артистично в наказателното поле на Барса, но не получи дузпа. В 48-ата минута Шави стреля опасно от пряк свободен удар и топката премина на сантиметри от вратата. Пет минути по-късно Меси отправи удар от непосредствена близост, но топката рикошира в бранител на Милан и отиде у Андрес Иниеста, който сам срещу Абиати не сгреши за 3:1 и на практика уби интригата в сблъсъка. В 62-ата минута Робиньо изкочи сам срещу вратаря на домакините Валдес и пропусна, но в този случай съдията отсъди нарушение за игра с ръка на бразилеца и дори и да беше паднал гол, той нямаше да бъде признат. Четири минути по-късно Масчерано извърши изключително грубо нарушение в средата на терена, но съдията пожали аржентинеца и му показа само жълт картон. До края каталунците имаха пълен контрол върху мача с безбройните си продължителни разигравания, докато „росонерите” продължиха да се отбраняват с цел да не допуснат по-разгромна загуба. В 87-ата минута Адриано Кореа излезе сам срещу Абиати, но стреля встрани от вратата.

В крайна сметка Барселона се класира за полуфиналите, където ще срещне победителя от сблъсъка между Бенфика и Челси. Английският гранд спечели първия мач в Лисабон с 1:0 и е фаворит преди реванша на своя „Стамфорд Бридж”.

барселона_1.jpgБАРСЕЛОНА – Милан 3:1милан_1.jpg
(в първия мач 0:0, общ резултат 3:1)
 1:0 Лионел Меси (11-дузпа), 1:1 Антонио Ночерино (32), 2:1 Лионел Меси (41-дузпа), 3:1 Андрес Иниеста (53)

Барселона, “Камп Ноу”
Съдия: Бьорн Куйперс (Холандия)

Барселона: 1.Валдес, 5.Пуйол, 2.Дани Алвеш, 3.Пике (75 - 21.Адриано Кореа), 14.Масчерано , 4.Фабрегас (78 - 15.Сейду Кейта), 8.Иниеста, 6.Шави (63 - 11.Тиаго Алкантара), 16.Бускетс, 10.Меси, 39.Куенка

Милан: 32.Абиати, 13.Неста , 5.Мексес , 77.Антонини , 20.Абате, 27.Боатенг (69 - 7.Алешандре Пато (83 - 21.Макси Лопес )), 10.Зеедорф (61 - 18.Акуилани), 23.Амброзини, 22.Ночерино , 70.Робиньо , 11.Ибрахимович