Аутсайдерът в "А" група Светкавица най-после успя да запише победа в елита, след като надделя с минималното 1:0 срещу предпоследния в класирането Калиакра.

Единственото попадение в двубоя от 22-ия кръг реализира Цветан Илиев в 25-ата минута. Феновете на футбола в Търговище най-после дочакаха мига, в който видяха как любимците им постигат победа в "А" група, след като в изминалите кръгове до момента това така и не се случи. Преди днешния мач балансът на "мълниите" в първенството беше 4 равенства и 17 загуби. С прибавените 3 точки селекцията на Альоша Андонов вече събра 7 в актива си, но остава на последното 16-о място. Предпоследният Калиакра е с 10 точки.

В 24-ата минута Игнат Дамянов пусна извеждащ пас към младока Цветан Илиев, който овладя топката на гърди в наказателното поле на Калиакра, след която я изпрати неспасяемо в долния десен ъгъл на вратата, пазена от Цветан Димитров.

Десет минути по-късно нов гол на "мълниите" беше отменен заради засада. В началото на втората част Дарин Андонов от Калиакра можеше да изравни, но гредата се оказа верен помощник на стража на домакините Иван Георгиев, който днес имаше доста работа, но се справи на висота и не допусна гол в мрежата си.

В последните десетина минути гостите от Каварна играха с човек по-малко, тъй като Герасим Заков беше изгонен за втори жълт картон. Нападателят на Калиакра се спречка с Румен Стоянов и съдията Радослав Станев логично санкционира и двамата с жълти картони. За Заков обаче беше втори и той остави тима си в трудния момент. Само преди дни нападателят се превърна в герой, след като вкара 2 гола за ценния успех с 3:2 над Видима-Раковски.

СВЕТКАВИЦА - КАЛИАКРА 1:0
1:0 Цветан Илиев (25)

Срещата по минути
1 - svirkata.jpg Начало на мача.
4 - Нападателят на Светкавица Тихомир Кънев беше изведен сам срещу вратаря на гостите Цветан Димитров, преодоля го, но от малък ъгъл не успя да прати топката в опразнената врата.
9 - Детелин Димитров пропуска да открие резултата в полза на Калиакра. Само отличната намеса на стража Иван Георгиев спаси домакините в тази ситуация.
14 - Бранителят на домакините Мариян Станчев направи добър пробив по дясното крило, след което пусна топката към Ели Маркес, който стреля покрай вратата в аут.
16 - jalt.jpg Първи жълт картон в мача. Получава го Джунейт Яшар от състава на гостите.
25 - topka.jpg ГОЛ! 1:0 за Светкавица! Цветан Илиев открива резултата. Игнат Дамянов центрира, Илиев овладя топката на гърди в наказателното поле на Калиакра и я изпрати неспасяемо в долния десен ъгъл.
34 - smqna.jpg Първа смяна за Калиакра. Георги Кичуков отстъпва мястото си на Ивелин Костов.
35 - ОТМЕНЕН ГОЛ!
Домакините бележат втори гол, но съдията Радослав Станев не го зачита заради засада.
41 - Иван Георгиев спасява силен изстрел на Иван Цачев.
45 - Край на първото полувреме.

46 - svirkata.jpg Начало на второто полувреме.
48 - ГРЕДА! Дарин Андонов пропуска да изравни резултата, изпращайки топката право в гредата от изгодна позиция в наказателното поле на Светкавица.
79 - 4erven.jpg ЧЕРВЕН КАРТОН! Румен Стоянов и Герасим Заков се спречкаха, а съдията Радослав Станев показа жълти картони на двамата футболисти. За Заков се оказа втори и той беше изгонен.
80 - Иван Георгиев спасява удар на Коруджиев.
90 - Край на мача. Светкавица постигна историческа първа победа в "А" група, надделявайки с минималното 1:0 срещу Калиакра.

СВЕТКАВИЦА: 1.Иван Георгиев, 2.Мариян Станчев, 5.Иван Иванов, 6.Румен Стоянов, 15.Ели Маркес, 16.Антон Недялков, 18.Антон Костадинов, 24.Игнат Дамянов, 8.Цветан Илиев,
10.Славчо Шоколаров, 11.Тихомир Кънев
Резерви: 12.Тодор Тодоров, 4.Даниел Генов, 7.Невен Венков, 20.Калоян Цветков, 23.Христо Стамболийски, 9.Николай Вълев
Треньор: Альоша Андонов


КАЛИАКРА: 1.Цветан Димитров, 4.Детелин Димитров, 24.Александър Събев, 30.Милен Бонев, 17.Георги Кичуков (35-5.Ивелин Костов), 19.Дарин Андонов, 22.Четин Садула, 23.Герасим Заков, 10.Джунейт Яшар, 11.Цветан Филипов, 16.Иван Цачев
Резерви: 33.Мирослав Григоров, 5.Ивелин Костов, 32.Павел Ковачев, 9.Илиян Чавдаров, 13.Джордж Уеа, 15.Христов, 21.Георги Коруджиев
Треньор: Радостин Трифонов

Търговище, стадион "Димитър Бурков"
Съдия: Радослав Станев

(през есента: Калиакра - Светкавица 1:1)