"Левски" постигна лесна победа с 2:0 при гостуването си на "Ботев" (Враца) в мач от 19-ия кръг на "А" група. Двубоят се игра пред близо 10 000 зрители на стадион "Христо Ботев", като "сините" контролираха случващото се на терена през цялото време и заслужено се поздравиха с упеха. Така тимът на Николай Костов събра 42 точки в актива си и отново изостава с 3 от лидера Лудогорец, който по-рано днес разби с 5:0 Светкавица в Разград.

И двете попадения на мача във Враца паднаха след почивката. Вкараха ги Орлин Старокин в 55-ата минута и Владимир Гаджев в 58-ата. Първият, който днес игра отляво на халфовата линия, даде преднина на "сините" след отлично организирана контраатака. Гаджев се озова очи в очи срещу Цветковски, стражът изби, но кълбото попадна право в Старокин, който с диагонален удар по земя откри резултата - 0:1. Само три минути по-късно Жуниньо нахлу отляво, центрира към връхлитащия на скорост фронтално срещу вратаря на домакините Гаджев, който удвои - 0:2.

В 66-ата минута Жуниньо беше изгонен с директен червен картон от съдията Мартин Богдев. Бразилецът беше фаулиран от Николай Николов и поиска обяснение от съперника си за грубата му проява. Играчът на "Ботев" обаче доста симулативно се просна на земята и заблуди рефера, че Жуниньо го е ударил без топка. Това се оказа достатъчно на Богдев да изгони нападателя на "Левски", показвайки му червен картон.

До края на мача "сините" вкараха още един гол. Иван Цветков се разписа, но попадението не беше зачетено заради засада. Телевизионните повторения обаче показаха, че Богдев е сгрешил с решението си.

За днешния мач треньорът на "Левски" Николай Костов предприе доста промени. Срещата заради наказание пропуснаха Христо Йовов и Кристовао Рамос, а Тони Калво изобщо не попадна в групата заради контузия. Сержиньо Грийн и Дарко Тасевски, които разочароваха в четвъртък при гостуването на Локо (Пд) за Купата на България, загубено с 1:2, днес останаха на пейката. Вместо тях от първата минута във Враца започнаха Даниел Димов и Орлин Старокин, който игра на непривичния си пост като полузащитник, пред левия бек Нуно Пинто. На върха на атаката действа Иван Цветков, подпомаган от Жуниньо и Симеон Райков. Както е известно, последният беше привлечен в "Левски" именно от "Ботев" (Враца). Малко изненадващо на вратата на "сините" отново застана твърдият титуляр Пламен Илиев, който се контузи срещу "смърфовете", но в крайна сметка беше вдигнат за гостуването във Враца. Младият страж нямаше работа днес, след като избраниците на Тони Здравков така и не затрудниха класния си съперник.

За "Ботев" (Враца) това беше 10-ата загуба от началото на първенството. Тимът е на 13-ото място с актив от 14 точки, а в четвъртък му предстои гостуване на последния Светкавица в Търговище.

В сряда от 15:30 часа пък "Левски" играе със Славия на "Овча Купел".

Мачът по минути - ТУК

"БОТЕВ" (Враца) - "ЛЕВСКИ" 0:2
0:1 Орлин Старокин (55), 0:2 Владимир Гаджев (58)
3_4.JPG
"БОТЕВ" (Враца): 33.Веселин Цветковски, 15.Антон Петров, 4.Росен Ванков, 29.Дарко Савич, 6.Тихомир Найденов, 8.Светослав Валериев (46-19.Николай Христов), 21.Ивайло Раденцов, 26.Асен Чалъков (58-24.Николай Владинов), 7.Илия Илиев (56-5.Николай Николов), 17.Иван Коконов, 10.Бранимир Костадинов
Резерви: 1.Христо Митов, 5.Николай Николов, 14.Петър Альошев, 19.Николай Христов, 27.Румен Рангелов, 24.Николай Владинов, 20.Константин Мирчев
Треньор: Антони Здравков

"ЛЕВСКИ": 23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер (79-4.Стефан Станчев), 25.Сюлейман Диамутен (84-5.Иво Иванов), 55.Йордан Милиев, 28.Нуно Пинто, 6.Орлин Старокин, 7.Даниел Димов, 45.Владимир Гаджев, 11.Симеон Райков, 12.Жуниньо, 19.Иван Цветков
Резерви: 24.Божидар Митрев, 3.Сержиньо Грийн, 4.Стефан Станчев, 5.Иво Иванов, 17.Даниел Младенов, 20.Александър Башлиев, 22.Дарко Тасевски
Треньор: Николай Костов

Враца, стадион "Христо Ботев"
Съдия: Мартин Богдев
Жълти картони: Тихомир Найденов, Николай Николов, Антон Петров ("Ботев" Враца); Даниел Димов ("Левски")
Червен картон: Жуниньо (66-"Левски")

(през есента: "Левски" - "Ботев" (Враца) 3:0)