Литекс постигна четвърта поредна победа в "А" група при Христо Стоичков, след като надигра с минималното 1:0 Славия в мач от 19-ия кръг. Единственото попадение в срещата реализира Марсело Никасио. Бразилецът се разписа в 12-ата минута, а в 49-ата беше изгонен пресилено от съдията Богомил Маринов-Мечката.

За Литекс това беше четвърта поредна победа от четирите изиграни мача до момента от началото на пролетния полусезон. С прибавените 3 точки "оранжевите" събраха 37 точки и свалиха Черно море от 4-ото място. "Акулите" имат 36, а по-късно днес играят с Берое. След загубата пък Славия остана с 33 точки на 6-ата позиция.

Шампионите започнаха по-активно, но в първите десетина минути положения пред Емил Петров и Илко Пиргов липсваха. Първото по-сериозно такова завърши с гол във вратата на "белите". В 12-ата минута Георги Миланов отлично намери Марсело Никасио в наказателното поле и бразилецът отблизо с премерен удар прати топката в мрежата - 1:0. За бразилеца това бе шесто попадение в "А" група.

"Оранжевите" бяха окрилени от гола и започнаха по-често да поглеждат към вратата на "белите". В 15-ата минута Занев беше близо до отбелязване на попадение, а малко след това и Никасио се отчете с пропуск.

Гостите от София отговориха с положение след изпълнение на фаул. Влади Златинов центрира коварно в наказателното поле на Литекс, където Пиргов с решителна намеса боксира напред. Грешка на колегата му Емил Петров в 23-ата минута едва не доведе до втори гол за домакините. Вратарят на Славия изпусна топката след безобидна ситуация, но Страхил Попов отблизо не успя да се възползва. Славия пропусна отлична възможност за изравняване в 30-ата минута. Владислав Романов беше изведен в опасна близост срещу Пиргов, но ударът му срещна напречната греда. Топката се върна при Радослав Василев, който обаче не успя за уцели вратата и преднината на Литекс се запази.

Второто полувреме започна лошо за Литекс. Още в 49-ата минута реферът Богомил Маринов изгони Марсело Никасио. Съдията видя нарушение за втори жълт картон на бразилеца срещу Даниел Златков. Изгонването на Никасио определено беше пресилено, след като от телевизионните повторения стана ясно, че той не фаулира бранителя на гостите.

Останали с човек по-малко, "оранжевите" не се дадоха на "белите" и продължиха да действат агресивно. Веднъж Георги Миланов направи самостоятелен пробив, но не успя да стреля, блокиран от защитник. Шут на Янев от дъгата на наказателното поле прелетя на сантиметри от горната греда. Литекс пропусна да вкара втори гол в 65-ата минута. Христо Янев стреля в стената от фаул на удобна позиция фронтално срещу Емил Петров. Първото по-чисто положение за Славия след почивката дойде чак в 80-ата минута. Тогава Богомил Дяков беше оставен да стреля към вратата от линията на наказателното поле, но топката премина на сантиметри от горната греда. Треньорът на гостите Мартин Кушев извърши и трите си смени, като пусна в игра Мартин Тошев, Тайсуке Акиоши и Милан Ставрич, но и те не успяха да помогнат на тима си да вземе поне точка от Ловеч.

Мачът по минути - ТУК

ЛИТЕКС - СЛАВИЯ 1:0
1:0 Марсело Никасио (12)
lit.jpg
ЛИТЕКС: 1.Илко Пиргов, 16.Страхил Попов, 18.Илия Миланов, 33.Николай Бодуров, 3.Петър Занев, 23.Небойша Йеленкович, 10.Сандриньо (76-21.Александър Цветков), 7.Христо Янев, 17.Георги Миланов (83-9.Светослав Тодоров), 14.Армандо Ваюши (57-11.Тиаго Мирасема), 99.Марсело Никасио
Резерви: 30.Евгени Александров, 2.Кирил Динчев, 4.Васил Божиков, 6.Максим Жос, 11.Тиаго Мирасема, 21.Александър Цветков, 9.Светослав Тодоров
Треньор: Христо Стоичков
logo_Slavia.jpg
СЛАВИЯ: 1.Емил Петров, 21.Богомил Дяков, 19.Живко Желев, 6.Даниел Златков, 18.Филип Филипов, 88.Петър Димитров, 20.Радослав Димитров, 14.Янко Сандански (82-35.Милан Ставрич), 11.Радослав Василев (57-99.Мартин Тошев), 7.Владислав Романов (73-23.Тайсуке Акиоши), 9.Владислав Златинов
Резерви: 1.Стефано Кунчев, 22.Иван Тодоров, 16.Георги Пашов, 26.Михаил Милчев, 35.Милан Ставрич, 23.Тайсуке Акиоши, 99.Мартин Тошев
Треньор: Мартин Кушев

Ловеч, Градски стадион
Съдия: Богомил Маринов
Жълт картон: Марсело Никасио, Христо Янев (Литекс); Радослав Димитров, Янко Сандански (Славия)
Червен картон: Марсело Никасио (49-Литекс) 

(през есента: Славия - Литекс 0:2)