"Левски" се наложи с класическото 3:0 при гостуването си на Монтана в мача от 18-ия кръг на "А" група, състоял се на стадион "Огоста". В герой за "сините" се превърна 32-годишният Иван Цветков. Ветеранът замени Христо Йовов малко след началото на второто полувреме и успя да вкара 2 гола - в 63-ата и 84-ата минути. Преди това резултатът беше открил Жуниньо в 55-ата, за когото това бе първо попадение в официален двубой на "Левски" след преминаването му от Славия на "Герена" тази зима.

За гостуването на "Огоста" Николай Костов направи две промени в стартовия си състав в сравнение с победата над Черно море с 2:1 преди седмица. Йордан Милиев зае мястото на извадения от групата Сержиньо Грийн, а голмайсторът Иван Цветков седна на пейката, като вместо него на върха на атаката в Монтана започна Жуниньо. Игралият отляво срещу "моряците" бразилец пък отстъпи мястото си на завърналия се след наказание наказание Тони Калво.

През първото полувреме "сините" бяха неузнаваемо слаби и благодарение на появата на 31-годишния Цветков след почивката значително подобриха представянето си. Избраниците на Николай Костов вкараха три гола и заслужено се поздравиха с успеха. Така "Левски" записа 13-ата си победа от началото на първенството и събра 39 точки в актива си. Също с толкова е ЦСКА, а лидерът Лудогорец (Разград) има 42, след като вчера разби с 5:0 Видима-Раковски в Севлиево.

За "сините" днешната победа е шеста поредна в "А" група, докато Монтана претърпя осма загуба от началото на кампанията и остана с актив от 17 точки, които отреждат 10-ото място на Атанас Атанасов-Орела и момчетата му.

Още във 2-ата минута "Левски" вкара гол. Калво реализира след пас на Йовов, но се оказа, че е бил в положение на засада и попадението не беше зачетено. Три минути по-късно шут на испанеца отиде в ръцете на вратаря Ивайло Яначков. В 15-ата минута Дъстли Мулдер проби по дясното крило, стреля, след което кълбото срещна крака на Антон Личков и излезе в корнер.

В 21-ата домакините пропуснаха да поведат в резултата. Бразилецът Луис Едуардо нанесе коварен удар с глава, но на сантиметри над гредата.

В 37-ата Христо Йовов напомни за себе си, отчитайки се с фрапантен пропуск от чиста позиция. Калво подаде на Бижутера, който беше оставен непокрит около точката на дузпата, но стреля високо над вратата. Така при нулево равенство двата отбора се прибраха на почивка.

През второто полувреме "сините" бяха като преобразени, най-вече след влизането в игра на Иван Цветков. В 52-ата минута Воденичаров от Монтана уцели напречната греда и за малко домакините да поведат на "Левски".

Три минути по-късно Жуниньо вкара с глава след центриране на Нуно Пинто - 0:1. В 63-ата Кристовао Рамос нахлу по дясното крило, върна към Иван Цветков, който с майсторски удар прати топката в долния десен ъгъл на Ивайло Яначков - 0:2.

31-годишният Цветков оформи класическия успех на "Левски" в 84-ата минута. Десният бек Стефан Станчев се беше включил в атака на гостите, подаде на опитния нападател, който от границата на наказателното поле отправи точен изстрел и прати топката в горния ляв ъгъл на вратата на Монтана - 0:3.

Мачът по минути - ТУК

МОНТАНА - "ЛЕВСКИ" 0:3
0:1 Жунино (55), 0:2 Иван Цветков (63), 0:3 Иван Цветков (84)
montana.jpg
МОНТАНА: 23.Ивайло Яначков, 2.Георги Мечечиев, 3.Емил Копаранов, 6.Тихомир Трифонов, 8.Димитър В. Илиев, 14.Антон Личков, 16.Владимир Мичев, 21.Даниел Гаджев (68-20.Иван Вълчанов), 17.Димитър Кр. Илиев (64-19.Мирослав Антонов), 9.Луис Едуардо, 10.Димитър Воденичаров (61-5.Борислав Борисов)
Резерви: 1.Атанас Аршинков, 4.Мартин Сечков, 5.Борислав Борисов, 7.Йордан Тодоров, 11.Александър Дюлгеров, 19.Мирослав Антонов, 20.Иван Вълчанов
Треньор: Атанас Атанасов

"ЛЕВСКИ": 23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер (75-4.Стефан Станчев), 25.Сюлейман Диамутен, 55.Йордан Милиев, 28.Нуно Пинто, 45.Владимир Гаджев, 10.Христо Йовов (54-19.Иван Цветков), 22.Дарко Тасевски (80-6.Орлин Старокин), 8.Тони Калво, 8.Кристовао Рамос, 12.Жуниньо
Резерви: 24.Божидар Митрев, 4.Стефан Станчев, 5.Иво Иванов, 6.Орлин Старокин, 7.Даниел Димов, 11.Симеон Райков, 19.Иван Цветков
Треньор: Николай Костов

Монтана, стадион "Огоста"
Съдия: Христо Ристосков
Жълти картони: Кристовао Рамос ("Левски")

(през есента: "Левски" - Монтана 1:0)