“Левски” победи с минималното 1:0 Монтана в мач от 3-ия кръг на “А” група. Единственото попадение реализира Сьорд Арс от дузпа в 10-ата минута. Това беше втори успех за “сините” от началото на сезона, като записаха и загуба с 1:3 миналия кръг от Черно море. След победата отборът от “Герена” излезе на 6-о място с 6 точки, но преди изиграване на останалите двубои от кръга. “Левски” постигна лесна победа, почти на ходом, но изнерви феновете и не убеди, че настъпват промени към по-добро в играта. Привържениците очакваха изразителен успех срещу по-скромния съперник, малко повече хъс и раздаване на терена

След гола в 10-ата минута домакините не създадоха чисто голово положение, играха вяло и без желание. Гостите също почти не се напрягаха и се задоволиха с минималната загуба. Слабата игра на домакините отпуши гнева на феновете, които в 81-ата минута за първи път от началото на сезона поискаха публично оставката на Гонзо. След безумно отиграване на Иво Иванов и възможност за Монтана привържениците скандираха: “Оставка, оставка”.

Мениджърът на “Левски” Георги Иванов направи три промени в стартовия състав след загубата с 1:3 от Черно море в миналия кръг. На вратата титуляр беше Пламен Илиев, отдясно в защита Александър Башлиев, който и в този мач замени контузения Мулдер. В центъра на отбраната срещу Монтана излязоха Иво Иванов и Сержиньо Грийн, като не игра контузения Ларс Рисп. Отляво отново беше Орлин Старокин. В центъра на халфовата линия на мястото на Гаджев, който лекува травма, излезе Христо Йовов, а титуляр за първи път от доста време се появи Мариян Огнянов. На дясното крило на мястото на Тодор Христов се завърна Тони Калво, който беше наказан за мача с Черно море. В атака играха Сьорд Арс и Иван Цветков, а по лявото крило Гонзо отново заложи на Симеон Райков.

Домакините започнаха с натиск и още в 3-ата минута вратарят на Монтана сгреши, след като не улови топката, но тя напусна очертанията на терена. В 9-ата минута съдията Иван Кирилов даде дузпа за “Левски”. Христо Йовов изведе Тони Калво вдясно в наказателното поле, Тихомир Трифонов посегна с шпагат да спре съперника, но фаулира испанеца. При повторенията не се видя добре дали защитникът на Монтана първо избива топката, а след това събаря Калво или шпагатът е закачил директно краката на полузащитника. Сьорд Арс застана зад бялата точка и откри резултата в 10-ата минута, пращайки топката в долния десен ъгъл на вратата на Монтана. През първия половин час домакините разчитаха на Тони Калво по дясното крило, който правеше каквото си поиска срещу Мечечиев. Иван Цветков, Йовов и Мариян Огнянов също се представиха на ниво, докато атаката на “сините” отляво чрез Симеон Райков не беше толкова опасна.

В 20-ата минута Йовов изведе добре Арс в наказателното поле на гостите, но вратарят Христо Иванов скъси ъгъла и спаси. Стражът на гостите заслужава добри думи, направи решителни намеси в много положение. В 22-ата минута Иван Цветков напредна добре отляво, центрира успоредно пред вратарското поле, но Арс се размина с топката, Калво нахлу от втора позиция, но защитник изчисти пред крака му. Последваха няколко интересни атаки на Монтана, като гостите разчитаха предимно на бившия нападател на ЦСКА Димитър Илиев да тормози “синята” отбрана. В 27-ата минута Димитър Воденичаров пропусна най-чистото положение за гостите, след като с глава би покрай вратата, а Иво Иванов покри засадата. В 30-ата минута защитата на “Левски” не игра добре, първо Башлиев сгреши, след това Иво Иванов също, топката попадна в Димитър Илиев, който стреля по земя, но Пламен Илиев улови. До края на полувремето домакините отново взеха инициативата в свои ръце, но не създадоха кой знае какви чисти положения. В 34-ата минута Иван Цветков би мощно от наказателното поле, но уцели краката на Коемджиев, след което топката излезе в корнер. Калво шутира в 40-ата минута след поредната си добра атака отдясно, но не уцели вратата.

На полувремето Георги Иванов направи смяна, извади Сьорд Арс и пусна Лъчезар Балтанов. Това доведе до вътрешни рокади в състава, като на върха на атаката заигра Иван Цветков, а зад него премина Христо Йовов. В средата на халфовата линия си партнираха Балтанов и Мариян Огнянов. В 48-ата минута Димитър Илиев отправи хубав удар към вратата на “Левски”, но топката мина на сантиметри над горната греда. В 55-ата минута Христо Йовов получи на точката за изпълнение на дузпа, финтира съперник и сам срещу вратаря стреля, но Христо Иванов спаси в корнер. След излизането на Йовов в по-предни позиции атаката на “Левски” се пораздвижи, но в 61-ата минута Гонзо го извади от игра и пусна опорния халф Даниел Димов. Така зад Иван Цветков заигра Мариян Огнянов, а Димов остана с Балтанов в центъра на полузащитата. След 65-ата минута играта се изнерви, гостите направиха няколко поредни нарушения. Опитният специалист на Монтана Стефан Грозданов веднага реагира и извади капитана Даниел Гаджев, който започна да рита безразборно футболистите на съперника и пусна юношата на ЦСКА Николай Чипев. През втората част гостите разчитаха предимно на постепенни атаки и далечни епизодични удари към вратата на Пламен Илиев, но в нито една ситуация не го затрудниха. Играчите на “Левски” също игра вяло и омърлушено, не атакуваха и сякаш чакаха срещата да свърши колкото се може по-бързо.

След удара на Йовов в 55-ата минута “сините” не създадоха голово положение и на моменти заслужиха освиркванията на публиката. В 80-ата минута гостите дочакаха своя миг, но Николай Чипев пропусна да изравни. След разбъркване в наказателното поле на “сините” Иво Иванов свали топката на крака на Чипев, който би слабо покрай вратата. Последваха викове оставка по адрес на Георги Иванов, след които домакините си вдигнаха на щурм и изиграха прилични последни десетина минути. Герой за гостите обаче отново беше вратарят Христо Иванов, който отчая на два пъти Даниел Младенов.

Мачът по минути тук

"ЛЕВСКИ" - МОНТАНА 1:0
1:0 Сьорд Арс (9-дузпа)


Levski_.jpg
“Левски”:
23.Пламен Илиев, 20.Александър Башлиев, 5.Иво Иванов, 3.Сержиньо Грийн, 5.Орлин Старокин, 16.Мариян Огнянов, 10.Христо Йовов (61 - Даниел Димов), 8.Тони Калво, 11.Симеон Райков (78 - Даниел Младенов), 19.Иван Цветков, 9.Сьорд Арс (46 - Лъчезар Балтанов)
Резерви: 24.Божидар Митрев, 14.Марко Видович, 44.Йордан Милиев, 17.Даниел Младенов, 21.Тодор Христов, 7.Даниел Димов, 30.Лъчезар Балтанов


montana.jpgМонтана: 1.Христо Иванов, 11.Александър Дюлгеров, 5.Димитър Коемджиев, 6.Тихомир Трифонов, 2.Георги Мечечиев, 8.Димитър В. Илиев, 18.Янко Сандански, 21.Даниел Гаджев (70 - Николай Чипев), 9.Луис Едуардо, 10.Димитър Воденичаров (82 - Владимир Мичев), 17.Димитър Илиев (61 - Борис Кондев)
Резерви: 12.Атанас Аршинков, 19.Борис Кондев, 16.Владимир Мичев, 4.Радослав Бачев, 22.Светлан Кондев, 20.Николай Чипев, 3.Емил Копаранов

Стадион: "Георги Аспарухов"
Съдии: Иван Кирилов, Милен Станев, Димитър Димитров
Жълти картони: Тихомир Трифонов, Димитър Воденичаров (Монтана)