България остана без нито един отбор в евротурнирите още в края на месец август. Сезонът за грандовете в Европа тепърва започва, но ЦСКА, “Левски”, Литекс и Локомотив (София) вече са аут от евротурнирите.

Последните два участника – ЦСКА и Литекс, вчера напуснаха Лига Европа в плейофите и не успяха да се класират за груповата фаза. “Червените” направиха равен 1:1 в реванша със Стяуа и след загуба с 0:2 в първия мач отпаднаха. “Оранжевите” загубиха и втория си мач от Динамо в Киев с 0:1, в първата среща паднаха в Ловеч с 1:2.

“Левски” първи напусна Лига Европа, след като се издъни срещу слабака Спартак (Търнава). “Сините” победиха с 2:1 в първия мач на “Герена”, допуснаха загуба със същия резултат на реванша, а при дузпите словаците продължиха напред.

Локомотив (София) отстрани Металург (Скопие), но също след изпълнение на дузпи беше отстранен от полския Шльонск в Третия квалификационен кръг на Лига Европа.

За първи път от 14 години българските отбори отпадат от Европа на толкова ранна фаза. За последно през лятото на 1997 година нашите се сгромолясват с представянето си в евротурнирите. Тогава ЦСКА напуска европейската сцена още на 30 юли, след като губи с 0:2 от кошмара си Стяуа, двата тима правят равен 3:3 в първия мач. Това се случва в Първи предварителен кръг на Шампионската лига.

“Левски” отпада още в квалификационния кръг на съществуващия тогава турнир за КНК. “Сините” напускат надпреварата от Слован (Братислава) след 1:1 и загуба 1:2. Мачовете са на 23-и и 30 юли.

Третият ни участник Нефтохимик (Бургас) напуска турнира за Купата на УЕФА също рано-рано. “Шейховете” са отстранени от норвежкия Бран (Берген) след загуба 1:2 в първия мач и недостатъчна победа с 3:2 на реванша.

Сезон 1997/98
Шампионска лига
Първи предварителен кръг, 23 юли
Стяуа (Букурещ) – ЦСКА 3:3

Реванш, 30 юли
ЦСКА – Стяуа 0:2

КНК
Предварителен кръг, 14 август
“Левски” – Слован (Братислава) 1:1

Реванш, 28 август
Слован (Братислава) – “Левски” 2:1

Купа на УЕФА
Предварителен кръг, 23 юли
Бран Берген – Нефтохимик 2:1

Реванш, 30 юли
Нефтохимик – Бран 3:2