Литекс загуби с минималното 0:1 гостуването на Динамо (Киев) в реванша от плейофите за влизане в групите на Лига Европа. Така с общ резултат 1:3 "оранжевите" окончателно напуснаха евротурнирите този сезон, след като по-рано се сбогуваха и с Шампионската лига, отпадайки от полския Висла (Краков).

Единственото попадение на реванша в Киев падна в 74-ата минута. Вкара го Артьом Милевски, който класира Динамо в групите на Лига Европа. Греда за Литекс удари Георги Миланов, а много силен мач изигра Виничиус Баривиейра. Стражът на българския шампион спаси опасни положения и благодарение на него "оранжевите" си тръгнаха от Киев само с един гол във вратата.

В заключителните минути задачата на българите беше още по-трудна, тъй като Максим Жос остави съотборниците си в намален състав. Съдията от Англия Стюърт Атуел го изгони за втори жълт картон.

За важния мач в Киев Любослав Пенев не можа да разчита на двама от основните си играчи. Капитанът Небойша Йеленкович изобщо не отпътува с "оранжевите" за Украйна заради контузия. Травма получи и Том, който в последния момент отпадна от групата за реванша. Бразилецът се контузи в тренировката в сряда и я напусна принудително. В лагера на Литекс до последно се надяваха Том да бъде вдигнат и да играе срещу украинския гранд, но това не се случи. Мястото му в стартовия състав зае Георги Миланов, а сред титулярите на Пенев беше и братът-близнак на Жоро - Илия Миланов.

Литекс стартира много добре двубоя, като Селио Кодо пропусна отлична възможност още във 2-ата минута. Топката беше центрирана в наказателното поле на Динамо, където Итуа Онанга надскочи бранител и с глава я свали на десния крак на Кодо, който от метър не успя да преодолее Олександър Шовковски, пращайки я право в тялото на вратаря.

В 10-ата минута Артьом Милевски овладява топката между трима защитници на Литекс в наказателното поле на "оранжевите", но в крайна сметка Петър Занев се намеси решително и изчисти в корнер. В ответната атака гредата спаси домакините. Георги Миланов стреля по земята от границата на наказателното поле, но кълбото срещна левия дирек. В средата на първото полувреме момчетата на Юрий Сьомин изравниха играта и пред Баривиейра стана горещо. Ярмоленко стреля опасно в аут от 25 метра, а Артьом Милевски не успя да се възползва от самонадеяна игра на Николай Бодуров пред наказателното поле. Две минути преди края на първата част бразилският страж на Литекс отново се прояви отлично. Браун подаде към Милевски, който бе заел добра позиция и от воле стреля, но Виничиус спаси. Следващата атака Ярмоленко спъна отзад Занев при добра контра и "оранжевите" спечелиха правото да изпълнят фаул на метър пред наказателното поле малко встрани от Шовковски. Зад топката застана Янев, който изпълни прекия свободен удар страхотно, но стражът на украинците с невероятен плонж изби в корнер. При неговото изпълнение от страна на Янев топката се отби от горната греда и излезе в аут.

Литекс започна много добре и втората част. Още в 49-ата минута шампионите получиха право да изпълнят фаул на много удобна позиция пред пеналта на Динамо след нарушение на Хачериди срещу Бодуров. Янев обаче стреля в стената. Опасна атака на домакините в 57-ата замалко не доведе до гол в мрежата на българите. Ярмоленко проби отдясно и подаде на Алиев, който стреля от движение на милиметри от горната греда. Последваха смени, като в игра за Литекс се появиха Роберт Флорес и Светльо Тодоров. Головите положения липсваха.

В 71-ата минута шампионите направиха нов пропуск. Занев центрира отляво в малкото наказателно поле, където Toди върна топката към Янев, който от чиста позиция стреля лошо в аут. В 73-ата спорно положение за засада изведе Алиев съвсем сам срещу Виничиус, но бразилецът отново се намеси решително, предотвратявайки сигурен гол във вратата си.

При изпълнението на корнера обаче Алиев центрира отлично в наказателното поле на Литекс, където на първа греда Артьом Милевски засече топката с глава и я прати в мрежата на безпомощния Баривиейра - 1:0.

Последва изгонването на Максим Жос в 77-ата минута, което тотално отчая "оранжевите" и дори самите футболисти на българския първенец, като че ли не вярваха, че могат да сторят чудото.

Домакините удържаха крехката си преднина и с общ резултат 3:1 се класираха в групите на Лига Европа.

Реваншът по минути - ТУК

ДИНАМО (Киев) - ЛИТЕКС 1:0
(3:1 общ резултат)
1:0 Артьом Милевски (74)
(2:1 в първия мач)
dinamo.jpg
ДИНАМО (Киев): 1.Олександър Шовковски, 2.Данило Силва, 3.Бетао, 37.Айла Юсуф (53-6.Горан Попов), 5.Огнен Вукоевич, 23.Роман Еременко, 34.Йевен Хачериди, 9.Андрий Ярмоленко (80-25.Лукман Аруна), 8.Олександър Алиев (76-19.Денис Гармаш), 11.Браун Идейе, 10.Артьом Милевски
Резерви: 35.Максим Ковал, 6.Горан Попов, 14.Сергей Рибалка, 19.Денис Гармаш, 25.Лукман Аруна, 44.Леандро Алмейда, 77.Карлос Кореа
Треньор: Юрий Сьомин 
lit.jpg
ЛИТЕКС: 31.Виничиус Баривиейра, 18.Илия Миланов, 33.Николай Бодуров, 5.Итуа Онанга, 3.Петър Занев, 21.Александър Цветков (60-15.Роберт Флорес), 6.Максим Жос, 7.Христо Янев, 17.Георги Миланов, 11.Тиаго Мирасема (80-14.Деян Джерманович), 12.Селио Кодо (65-9.Светослав Тодоров)
Резерви: 30.Евгени Александров, 22.Пламен Николов, 27.Момчил Цветанов, 15.Роберт Флорес, 16.Страхил Попов, 14.Деян Джерманович, 9.Светослав Тодоров
Треньор: Любослав Пенев

Киев, стадион "Валери Лобановски"
Съдия: Стюърт Атуел (Англия)
Жълти картони
: Артьом Милевски, Андрий Ярмоленко (Динамо); Максим Жос, Георги Миланов (Литекс)
Червен картон: Максим Жос (77-Литекс)