Литекс претърпя злощастна загуба с 1:2 у дома от Динамо (Киев) и почти се сбогува с участие в групите на Лига Европа. Единственото попадение за "оранжевите" вкара Христо Янев. Капитанът направи 1:1 в 13-ата минута след фантастичен шут от въздуха, пращайки неспасяемо топката в горния ляв ъгъл на вратата, пазена от Олександър Шовковски.

Преди това в 7-ата минута Милош Нинкович даде преднина на Динамо с гол от дузпа, отсъдена за нарушение на Виничиус Баривиейра срещу Артьом Милевски. Крайното 2:1 за украинския гранд оформи Браун Идейе в 77-ата минута. Този гол падна в момента, в който избраниците на Любослав Пенев непрестанно атакуваха и правеха опит да поведат в резултата. В крайна сметка обаче топката не попадна за втори път в мрежата на Шовковски, а се озова в тази на Баривиейра и Динамо си тръгна с победата от Градския стадион в Ловеч. Реваншът в Киев е следващия четвъртък, като задачата на "оранжевите" е доста трудна.

За днешния двубой треньорът на шампионите Любослав Пенев предприе няколко промени. Изненадващо сред титулярите не попаднаха Пламен Николов и Георги Миланов. В същото време официален дебют записа френският защитник Итуа Онанга и Максим Жос, който се нагърби с тежката задача да замени наказания Небойша Йеленкович в средата на терена. Опитният нападател Светослав Тодоров също остана на пейката, а атаката водеше Селио Кодо. Бразилецът обаче не направи нищо запомнящо се, а в същото време силен мач изнесоха Том и Христо Янев. Бразилецът на няколко пъти развинти отбраната на гостите и демонстрира отлична форма.

Гостите от Украйна започнаха по-активно срещата. Още във 2-ата минута бранителят на Литекс Итуа Онанга изчисти панически остро центрираната топка в наказателното поле на "оранжевите". В 6-ата минута Виничиус Баривиейра повали Артьом Милевски и съдията от Гърция Михал Кукулакис посочи бялата точка. При ситуацията Петър Занев не се намеси добре и нападателят на Динамо остана сам срещу стража на Литекс. Зад топката застана Милош Нинкович, който направи Баривиейра безмопощен. Играчът на Динамо прати топката в долния десен ъгъл, а стражът на домакините се хвърли в левия.

Само 6 минути след това Литекс изравни. Христо Янев хвърли в екстаз близо 8-те хиляди по трибуните на Градския стадион в Ловеч с гол-шедьовър. Халфът получи топката от Селио Кодо пред наказателното поле, овладя я с гърди и моментално стреля от въздуха, пращайки кълбото неспасяемо в горния ляв ъгъл на вратата на безпомощния Шовковски - 1:1.

Следващите минути "оранжевите" заиграха още по-активно. Том не спираше да "чупи кръстовете" на противниковите състезатели, но Кодо и Мирасема нямаха шанс в завършващата фаза. Страхотната игра на Литекс трябваше да бъде възнаградена с гол, но вместо това в 45-ата минута съдията удари здраво рамо на украинците. Реферът от Гърция Михал Кукулакис не посмя да покаже втори жълт картон на Роман Еременко, който влезе остро в краката на Янев в центъра на терена. Точно този епизод от двубоя, като че ли се оказа решаващ. Същият Еременко центрира за победното попадение на Браун Идейе в 79-ата минута. Националът на Финландия не беше удържан от трима в оранжево, центрира към оставения непокрит пред голлинията Идейе, който с глава прати топката в мрежата на Баривиейра за крайното 2:1 за Динамо.

През второто полувреме обаче се забеляза значителен спад в играта на "оранжевите". Избраниците на Любо Пенев намалиха оборотите и разчитаха предимно на контраатаки. При две от тях като по чудо не падна гол във вратата на Шовковски. Същият спаси Динамо в 64-ата минута, когато извади виртуозно топовен изстрел на Христо Янев. Последният можеше да вкара и директно от корнер, но стражът отново бе безупречен. В последната секунда след центриране на Янев от ъглов удар топката се разходи малко пред голлинията преди защитник на Динамо да я изчисти. 

Така Литекс записа трета поредна загуба в евротурнирите, след като преди днешния двубой с украинския гранд претърпя и две поражения от Висла (Краков) в третия квалификационен кръг на Шампионската лига - 1:2 в Ловеч и 1:3 в Полша. /БЛИЦ

Мачът по минути - ТУК

ЛИТЕКС - ДИНАМО (Киев) 1:2

0:1 Милош Нинкович (7-дузпа), 1:1 Христо Янев (13), 1:2 Браун Идейе (77)
lit.jpg
ЛИТЕКС: 1.Виничиус Баривиейра, 18.Илия Миланов, 6.Максим Жос (68-17.Георги Миланов), 33.Николай Бодуров, 3.Петър Занев, 5.Итуа Онанга (60-22.Пламен Николов), 21.Александър Цветков, 8.Том, 7.Христо Янев, 11.Тиаго Мирасема, 12.Селио Кодо (70-9.Светослав Тодоров)
Резерви: 30.Евгени Александров, 22.Пламен Николов, 27.Момчил Цветанов, 17.Георги Миланов, 15.Роберт Флорес, 14.Деян Джерманович, 9.Светослав Тодоров
Треньор: Любослав Пенев
dinamo.jpg
ДИНАМО (Киев): 1.Олександър Шовковски, 2.Данило Силва, 3.Бетао, 37.Айла Юсуф, 5.Огнен Вукоевич, 6.Горан Попов, 36.Милош Нинкович (60-25.Лукман Аруна), 23.Роман Еременко, 11.Браун Идейе, 9.Андрий Ярмоленко (78-8.Олександър Алиев), 10.Артьом Милевски (90+2-19.Денис Гармаш)
Резерви: 35.Максим Ковал, 8.Олександър Алиев, 15.Папе Диакате, 19.Денис Гармаш, 25.Лукман Аруна, 34.Йевен Хачериди, 77.Карлос Кореа
Треньор: Юрий Сьомин 

Ловеч, Градски стадион - 8000 зрители
Съдия: Михал Кукулакис (Гър)
Жълти картони: Виничиус Баривиейра, Петър Занев, Христо Янев, Николай Бодуров (Литекс); Горан Попов, Роман Еременко (Динамо)