Употребата дори само на 60 грама дървесни ядки всяка седмица може съществено да намали вероятността от рак на червата. Те повишават с повече от два пъти преживяемостта при рак на дебелото черво, трети стадий! За пациентите с трети стадий на заболяването, когато туморът достига съседните тъкани и лимфните възли, 5-годишната преживяемост се колебае между 53 и 89%.

Ядките - кашу, орехи, бадеми, американски орехи, лешници, са ценни и много полезни продукти. В редица изследвания е потвърдена ползата за здравето в много отношения. Така например, през 2014 г. учените установили връзката между редовната употреба на дървесни ядки и понижаване заболеваемостта от затлъстяване. Други учени говорят за ползата от тях по отношение на сърдечносъдовата система.    

Последният проект бил организиран от д-р Темидайо Фаделу и неговите колеги от Института по рака в Бостън. Онколозите решили да проверят как употребата на дървесни ядки влияе на пациентите, преминали химиотерапия и намиращи се в ремисия. Те провели изследвания и анализ на историята на болестта при 826 пациенти с рак на дебелото черво, трети стадий, които преминали успешна химиотерапия. В крайна сметка станало ясно, че употребата на 60 грама ядки в седмицата понижавало с 42% вероятността от рецидив на заболяването и с цели 57% - смъртността. 

По-нататъшният анализ показал обаче, че са полезни само дървесните ядки. Фъстъците и фъстъченото масло по никакъв начин не повлияли на протичането на рака на червата. Основавайки се на тези резултати, д-р Фаделу и неговите колеги предлагат да се препоръчват дървесните ядки като задължителен компонент от менюто при рак. 

Какво още разкриват учените за дървесните ядки, прочетете в най-полезния сайт zdrave.to