Времето скоро ще захладнее, а няма по-подходяща напитка от чая. Приготвя се бързо, прогонва микробите, лекува възпаленията на дихателните пътища и ни зарежда с витамини и енергия. Затова нека го пием в неограничено количество!
Джинджифил и лимон за стимулиране на защитните сили

Етеричните масла на джинджифила, съчетани с витамин С на лимона, действат асептично. Те допринасят за изхвърлянето на токсините от организма, подсилват имунната система и се борят с инфекциите.

Съвет: кипнете 25 г пресен джинджифил, обелете и нарежете един лимон на кръгчета, които сложете в съд с половин литър вода, покрийте с капак и оставете на котлона за 20 минути. Когато запарката стане поносимо топла, добавете малко лимонов сок и мед. Пийте я топла.

Канела срещу хрема

Благодарение на стимулиращото си действие тази подправка помага да се преборим с умората, пише Elle. Антивирусните й и антибактериални свойства предпазват от възпаления на дихателните пътища. Купувайте я в малки опаковки, защото ароматът й много бързо изветрява. Съхранявайте я на тъмно в съд, който плътно се затваря.

Съвет: на прах тя лесно се смесва с топло мляко и се получава изключително приятна напитка. Можете да я пиете и като запарка. 4-5 чаши дневно ви гарантират добър ефект.

Евкалипт, за да облекчите кашлицата

Листата на това растение съдържат евкалиптол – етерично масло, което е мощен антисептик. Помага при кашлица, облекчава възпалението на бронхите и притежава антибактериални свойства.

Съвет: запарете евкалиптовите листа (4-5 листа за чаша вряща вода) и оставете да поври 10 минути. Пийте по 5 чаши на ден.

Мащерка и градински чай за справяне с грипа

Тонизиращи, богати на витамин А и С, градинският чай, както и мащерката са чудесни лекове при хрема, кашлица, висока температура и грип. Нека отбележим обаче, че и двете не се препоръчват на бременни жени.

Съвет: в половин литър вряща вода запарете 4 кафеени лъжици прясна мащерка и 4 градински чай (или по 2 от двете билки, ако са сушени). Оставете ги да поврат 15 минути, след което прецедете. Пийте по една чаша сутрин, на обяд и вечер след хранене.