Пиперът е истински склад на витамин С . Дори цитрусовите плодове и касисът не са му конкуренти, пише "За жената".
А в салати и други ястия чушките са направо незаменими. В допълнение, използването на чушки подпомага доброто храносмилане и обмяната на веществата . Но малко хора знаят как правилно да изберат пипера в зависимост от целта на готвене. 

Подобно на много други зеленчуци, при чушките също съществуват "момчета" и "момичета" . Днес с удоволствие ще ви покажем какви са разликите между тях и за какво точно е хубаво да се използват двата вида. А разликата, повярвайте, е огромна! 

За да разберете пола на пиперките пред вас, просто ги обърнете. Ако в долната си част имат 4 сектора ‐ значи са "женски". Ако имат 3 ‐ значи са "мъжки". Това е цялата тайна. Също така, при "момчетата" формата е по‐издължена , а при "момичетата" ‐ по‐ широка и къса . А сега следва най‐забавната част ‐ вкусовите разлики . 

как се избират чушки

На вкус женските чушки са много по‐сладки от мъжките. В допълнение, "момичетата" са по‐меки. Те е най‐добре да се консумират пресни . Пригответе от тях различни заготовки за зимата, салати, но в яхния или към месо е по‐добре да не ги добавяте ‐ ястието ще стане много воднисто. 

как се избират чушки

Мъжките екземпляри имат точно противоположните качества. Те са по‐кисели и твърди . Ето защо, те са идеални за консервация, яхнии и други ястия, които изискват термична обработка. Те могат също така да се пълнят. По принцип, и в суров вид са вкусни, но не толкова, колкото женските. 

И това е интересно - Яйца на закуска и сбогом на излишните килца - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to


Друг интересен факт е, че пиперките‐момчета имат много по‐малко количество семена вътре. Така че, ако искате чушки за разсад, по‐добре е да изберете женски екземпляр. 

Разбира се, малко хора знаят, че най‐полезните витамини и минерали се съдържат в частта, която е по‐близо до дръжката на пиперката, която ние често откъсваме и изхвърляме. Друг малък трик: по‐тежките чушки са по‐сочни .