Трябва ли да пием мляко, след консумация на пикантна храна? Да избягваме ли млякото, когато страдаме от настинка или приемаме антибиотици? Има множество разпространени митове относно консумацията му, а специалисти в областта на храненето внасят повече яснота по тези въпроси.
Мит: Не бива да пием мляко, когато имаме кашлица
Факт: Педиатрите смятат, че консумацията на мляко, когато страдаме от кашлица, не ни вреди. В действителност, хранителните вещества в него могат да подпомогнат имунитета.

Мит: Най-добре е да избягваме млякото след пикантната храна
Факт: Това твърдение е неточно. Консумацията на чаша мляко непосредствено след пикантно ястие пречи на храносмилането. Препоръчва да пием половин чаша разредено мляко 30 минути след пикантната храна, за да се намали формирането на киселини и да подобрят процесите, свързани с храносмилането.

И това е интересно: Опасните лекарства за отслабване - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.


Мит: Да избягваме млякото при прием на антибиотици
Факт: За разлика от популярното схващане, консумацията на мляко, в комбинация с антибиотиците, не възпрепятства усвояването на хранителните вещества и не намалява ефективността на лекарствата. Тъй като млякото е богато на протеини, то повишава имунитета и ни помага да се борим с инфекциите.

Мит: Консумацията на мляко, след като ядем риба, води до поява на бели петна по кожата
Факт: Няма научни доказателства в подкрепа на тази теория. Можем да хапваме мляко и риба по отделно или в комбинация, но е препоръчително да избягваме млякото непосредствено след като ядем риба с пикантни подправки, тъй като това може да доведе до лошо храносмилане или киселинен рефлукс.

Източник: tialoto.bg