Аронията е привлякла много научен интерес през последните години благодарение на своя пурпурен цвят и почти черна пигментация, която произтича от гъстото съдържание на полифеноли и антоцианини в плода. Според проучвания, в 100 г се откриват 1480 мг съдържание на антоцианин, докато съдържанието на полифенол е измерено на 1752 мг на 100 г в плодове с пресни арония.

Анти-канцерогенни свойства: Наличието на полифеноли в плода, които са мощни антиоксиданти, се счита, че защитава тялото от клетъчни увреждания, причинени от канцерогенни вещества, 

Борбата срещу сърдечните заболявания: Сравнително високото количество фенолни съставки в аронията е отговорно за широкия спектър от ползи за здравето. Известно е, че фенолите са ефективни при ограничаване на атеросклеротичните увреждания, причинени от сърдечни заболявания.

Останалите ползи от аронията, четете в zdrave.to