Ивет Лалова - Колио, осмата най-бърза жена на 200 м в света, даде старт на социално-отговорната кампания “Открито за диабета”, на която за трета поредна година е посланик. Тя се включи в инициативата, като измери кръвната си захар публично, за да насърчи хората да си правят ежегодни изследвания.

Това е първата от серията активности, с която започва тазгодишната кампания. Фокусира не само върху превенцията, но и на ранна диагностика на диабета и на правилния контрол над заболяването. Целта е максимално висок брой хора да преминат през безплатните профилактични измервания на кръвна захар в 11 града в страната през месеците октомври - ноември 2017 г. по случай Световния ден на диабета.

“Чисто човешки съм ангажирана с тази кампания. Като човек, който развява българския флаг по света, като представител на България се чувствам отговорна. Много детски погледи са вперени в нас, спортистите, привличаме много внимание и ако ние не сме посланици на здраве, не зная на кого се пада тази тежка и отговорна роля. Баба ми беше с диабет, но бях малка и не разбирах от какво страда. Сега вече знам много за тази коварна болест, как протича заболяването и как може да бъде държано под контрол”, обясни известната българска спринтьорка.

33-годишната Ивет измери публично нивото на кръвната си захар в Диабетния център на ДКЦ “Свети Лука” в София, с което постави началото на поредицата безплатни изследвания в цялата страна. Те ще се проведат в 11 български града и ще продължат до средата на ноември.

Хора, не се страхувайте, изследвайте се!

Не бива да се боим, а да следим нашето здраве. В днешно време всичко е в наши ръце, каза спринтьорката.

Още за диабета и начина на хранене през погледа на Ивет Лалова, четете в zdrave.to