Интересно изследване са провели учени от Университета в Съри (Великобритания). Статията на диетоложката Рона Антъни и нейни колеги е публикувана в списание British Journal of Nutrition.

В изследването са участвали 27 мъже и жени с наднормено тегло. 15 от тях са спазвали т.нар. диета 5: 2 - в рамките на пет дни, те изяждали приблизително 2000 ккал, а останалите два дни били разтоварващи: калоричността на храната намалявала до 600 ккал на ден. Останалите 12 участници били на обикновена диета и силно се ограничавали при хранене.

Участниците в експеримента били наблюдавани, докато не загубят 5% от теглото си. Оказало се, че групата, практикуваща прекъсващо гладуване, достигнала до този показател 14 дни по-рано. Освен това показателите за тяхното здраве са по-добри от тези на втората група.

Как точно периодичното гладуване е повлияло за укрепване здравето на сърцето четете в Zdrave.to