В сезона на ягодите царува черешата, заради многобройните ѝ лечебни свойства. В древна Гърция например този плод е бил със статут на лекарство. 

Лекари отново разказват за какви заболявания е полезно да ядат череши, пише Planet Today. Според научните експерти, череша е отлична природна превантивна терапия срещу тумори, артроза, алергии, ревматизъм и подагра. Плодовете имат благотворен ефект върху нервната система, укрепват я и повишават способността на организма да се предпазва от стреса.

Терапевти съветват да ядат череши по-често хората със слаби кръвоносни съдове. Тъмночервените плодове  съдържат биологично активни вещества, които насърчават закаляване на съдовата тъкан и предпазват от редица опасни нарушения в органите на съдовата система на тялото. Черешата ефективно предотвратява появата на атеросклероза - патологично състояние на тъканите на кръвоносните съдове и артериите, което води до развитие на удари и инфаркти.

От кое популярно лекарство са 10 пъти по-силни черешите и при коя най-масова болест помагат четете в zdrave.to