Почти всички хранителни продукти имат определен набор от хранителни вещества, но тяхното получаване не е толкова просто. Някои микроелементи и витамини се трансформират толкова бързо, че тялото просто няма време да ги използва. За да не загубите ценни свойства на храната, съчетайте го с идеалните "партньори": това е не само вкусно, но и много добро за здравето.

1. СЛАДКИ ПИПЕРКИ И БОБОВИ РАСТЕНИЯ - ИЗТОЧНИК НА ЖЕЛЯЗО И ВИТАМИН С

Бобови растения - богат източник на желязо. За разлика от хемото (месото), което се абсорбира от организма с 15-30%, желязото от бобовите растения се абсорбира само от 3-5%. За да се предотврати развитието на анемия, бобът и бобовите растения се препоръчва да се комбинират с плодове и зеленчуци, богати на витамин С .

В 100 грама сладък български пипер се съдържа 250 мг аскорбинова киселина, затова ще е излишно да се приготвят яйца или салата с тези съставки. Такава "двойка" ще бъде особено полезна за вегани и вегетарианци.

Кои са останалите супер полезни комбинации от здравословни храни, четете в zdrave.to