Постоянното печене или варене на храна на открит огън или въглени увеличава вероятността от пневмония, астма и други белодробни заболявания с 40-60%, което ги прави не по-малко опасно от цигарите.

До това заключение са стигнали медици, които са публикували статия в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

"Нашите колеги многократно са посочвали, че въглищата и дървата може да допринесе за развитието на хронична обструктивна белодробна болест. Те, обаче, са се фокусирали върху промените в работата на белите дробове, а не на смъртта и другите последствия от заболяването. Ние запълнихме тази празнина и проверихме има ли това връзка с други болести ", каза Ка Хун Чан от Оксфордския университет (Великобритания).

Какви шокиращи резултати за много висока смъртност е показало изследване с участието на 277 000 души четете в zdrave.to