Всеки трети колбас и наденица са опасни за здравето. Това стана ясно от независимо изследване на 300 разрешени хранителни добавки, според което близо 90 от тях са опасни за здравето ни. Изследването е направено от френската потребителска асоциация L`UFC-Que Choisir, съобщават от асоциацията „Активни потребители“, пише „Телеграф“.

След това ВИДЕО ще се замислите преди да посегнете към каймата в магазина

Сред рисковите добавки са нитратите и нитритите, които може да бъдат разпознати под номерата Е 249, E250, E251 и Е252. Те най-често се използват за консервиране на месни продукти като подобрители и фиксатори на цвета на колбаси, наденици, пушено месо. Срещат се също и в производството на някои сирена. Приемът на голямо количество такива хранителни добавки би могъл да предизвика рак на червата, се казва в бюлетина на „Активни потребители“.

С какво са бъкани сладкарските изделия и как ни вредят четете в най-полезния сайт Zdrave.to.